Iohannis și Ciucă, întrevedere cu ministrul olandez al Afacerilor Externe. Schengen și apărarea Flancului Estic, printre teme

Iohannis și Ciucă, întrevedere cu ministrul olandez al Afacerilor Externe. Schengen și apărarea Flancului Estic, printre teme

Președintele și premierul au avut întrevederi cu Wopke Hoekstra, ministru al Afacerilor Externe din Olanda, fiind discutate teme legate de securitatea din Flancul Estic, aderarea la Schengen, dezvoltarea relațiilor economice și sprijinul pentru Ucraina.

Delegația română și cea olandeză la întâlnirea de la Cotroceni FOTO Presidency

Delegația română și cea olandeză la întâlnirea de la Cotroceni FOTO Presidency

Vizita viceprim-ministrului olandez are loc pe fondul intensificării dialogului și cooperării bilaterale și, respectiv, a participării Țărilor de Jos cu trupe în cadrul Grupului de Luptă aliat de pe teritoriul României. Președintele Klaus Iohannis a apreciat nivelul ridicat al relațiilor dintre cele două state și a subliniat interesul țării noastre pentru dezvoltarea, în continuare, a relației româno-olandeze, care se bazează pe o coordonare strânsă în cadrul Uniunii Europene și NATO, precum și pe relații politice și economice bilaterale solide. Regatul Țărilor de Jos reprezintă primul investitor în economia României și un partener comercial de vârf, iar cele două state au interese comune în aprofundarea cooperării bilaterale în domenii precum apărarea, energia, schimbările climatice și securitatea alimentară”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Totodată, Președintele României i-a transmis viceprim-ministrului olandez așteptarea legitimă a țării noastre de a adera la spațiul Schengen în acest an și importanța continuării susținerii pe care Țările de Jos o acordă României în acest demers. La rândul său, viceprim-ministrul Wopke Hoekstra a reafirmat sprijinul activ al Regatului Țărilor de Jos pentru aderarea cât mai rapidă a României la spațiul Schengen. Președintele Klaus Iohannis a mulțumit pentru prezența militarilor olandezi în România, în cadrul Grupului de luptă al NATO condus de Franța, prezență care reprezintă o contribuție importantă și apreciată la consolidarea apărării Flancului Estic al NATO și la asigurarea stabilității regiunii Mării Negre în contextul actualei crize de securitate”, mai punctează sursa citată. 

Sprijin pentru Republica Moldova

În ceea ce privește războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, Președintele României și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile din regiune și a subliniat că țara noastră va continua să sprijine Ucraina și poporul ucrainean atât timp cât va fi nevoie. De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța susținerii rezilienței și a capacității de apărare a partenerilor din Vecinătatea Estică a Uniunii Europene, în special a Republicii Moldova, pentru depășirea provocărilor cu care se confruntă.

Viceprim-ministrul Wopke Hoekstra a apreciat nivelul ridicat al relațiilor bilaterale și a transmis interesul țării sale de a consolida cooperarea în plan economic, precum și în alte domenii de interes precum apărare, schimbări climatice, energie sau tehnologia informației. Totodată, Viceprim-ministrul Wopke Hoekstra a menționat că țara sa va continua să fie parte a efortului aliat de descurajare și apărare pe Flancul Estic, pentru crearea unei apărări mai coerente și mai puternice în regiune”, mai arată Administrația Prezidențială.

Accent pe securitate și întrevederea Ciucă-Hoekstra

Și la întrevederea între olandez și șeful Guvernului accentul a fost pe teme de securitate regională. „Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit la Palatul Victoria pe vicepremierul și ministrul Afacerilor Externe al Regatului Țărilor de Jos, Wopke Hoekstra, în contextul vizitei de lucru pe care acesta o efectuează în România. În cursul discuției, a fost reconfirmată cooperarea foarte bună româno-olandeză în plan bilateral, european și la nivelul NATO. Ambele părți au remarcat dinamica ascendentă a relațiilor comerciale bilaterale, care au cunoscut un nivel susținut de creștere în ultimul an, Regatul Țărilor de Jos menținându-se în topul celor mai valoroși investitori din România. În acest context, demnitarii au afirmat interesul comun pentru amplificarea cooperării bilaterale, prin dezvoltarea proiectelor de colaborare sectorială în diferite domenii”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Prim-ministrul României a exprimat aprecieri pentru contribuția consistentă a Țărilor de Jos, ca unul din principalii participanți, la Grupul de Luptă NATO din România, mulțumind pentru prezența contingentului olandez pe teritoriul României, gest care reflectă concret solidaritatea aliată pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO. Schimbul de opinii a abordat și perspectivele de avansare a aderării României la spațiul Schengen. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a punctat demersurile dinamice ale părții române, care s-a angajat într-un dialog pozitiv și consultări intense cu toți partenerii europeni, în efortul de identificare a unei soluții care să conducă în curând la un rezultat corect și pozitiv. Adoptarea unei decizii favorabile aderării României la Spațiul Schengen, în virtutea recunoașterii progresului evident obținut, ține de credibilitatea UE ca structură coezivă bazată pe principiul unității și al solidarității”, a mai arătat prim-ministrul român.

La rândul său, șeful diplomației olandeze a reconfirmat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen. Dialogul a continuat cu analiza răspunsului la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, și a evoluțiilor din Republica Moldova. Premierul României a prezentat măsurile active de sprijin multidimensional ale României pentru Ucraina. În ceea ce privește susținerea Republicii Moldova, premierul Ciucă a pledat pentru continuarea acordării de sprijin financiar și politic Chișinăului”, a conchis Guvernul.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…