Iohannis, serie de discuții cu ambasadorii din Polonia, Canada, Kazahstan sau Peru. Ce teme au fost abordate

Iohannis, serie de discuții cu ambasadorii din Polonia, Canada, Kazahstan sau Peru. Ce teme au fost abordate

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit scrisorile de acreditare din partea mai multor ambasadori, discutând cu aceștia despre relațiile economice între state, dar și teme precum securitatea regională.

Klaus Iohannis la primirea scrisorilor de acreditare ale unor ambasadori străini FOTO Presidency

Klaus Iohannis la primirea scrisorilor de acreditare ale unor ambasadori străini FOTO Presidency

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a primit joi, 14 septembrie 2023, la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, pe ambasadorul agreat al Republicii Sudan, Almansour Ibrahim Bolad, pe ambasadorul agreat al Republicii Kazahstan, Ali Yerlik, pe ambasadorul agreat al Republicii Peru, Félix Ricardo Americo Antonio Denegri Boza, pe ambasadorul agreat al Republicii Polone, Paweł Soloch, pe ambasadorul agreat al Canadei, Gavin Robb Buchan, și pe ambasadorul agreat al Republicii Indonezia, Meidyatama Suryodiningrat. Președintele României le-a urat noilor ambasadori succes în îndeplinirea mandatului, asigurându-i de întregul sprijin al autorităților române în acest sens”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

În discuția cu ambasadorul Republicii Sudan, Almansour Ibrahim Bolad, Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat relația tradițională de bună cooperare dintre cele două state, evidențiată și de pregătirea universitară în România, de-a lungul timpului, a numeroși cetățeni sudanezi. Președintele României a evocat interesul țării noastre pentru aprofundarea relațiilor bilaterale, în special prin dinamizarea schimburilor comerciale și a cooperării sectoriale în domenii precum educație, energie, agricultură, precum și în ceea ce privește împărtășirea bunelor practici în materie de tranziție democratică. Totodată, a exprimat speranța stabilizării situației de securitate din Sudan”, mai arată sursa citată.

Principalul partener economic din Asia Centrală

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Republicii Kazahstan, Ali Yerlik, Președintele Klaus Iohannis a evocat rolul Kazahstanului de principal partener economic al țării noastre în Asia Centrală, în special în domeniul securității energetice, a subliniat cursul dinamic al cooperării bilaterale și a transmis interesul României de a extinde și aprofunda relațiile cu Kazahstanul. Președintele României a salutat creșterea consistentă a volumului comerțului bilateral, din ultimul an, și a evidențiat interesul țării noastre pentru diversificarea portofoliului de proiecte comune cu Kazahstanul, în domenii precum industrie, agricultură, transporturi, educație, cultură și sport”, punctează sursa citată,

La rândul său, ambasadorul Ali Yerlik a exprimat angajamentul ca, pe durata îndeplinirii mandatului său la București, să susțină consolidarea relațiilor bilaterale româno-kazahe.

În întrevederea cu ambasadorul Republicii Peru, Félix Ricardo Americo Antonio Denegri Boza, Președintele Klaus Iohannis a reconfirmat interesul pentru aprofundarea dialogului politico-diplomatic, precum și pentru dinamizarea cooperării economice și sectoriale bilaterale, în domenii precum: managementul situațiilor de urgență, justiția și apărarea, digitalizarea și securitatea cibernetică, conectivitatea, agricultura și siguranța alimentară, turismul, cultura și educația”, potrivit Cotroceniului.

Ambasadorul peruan a salutat nivelul bun al relațiilor bilaterale și colaborarea excelentă dintre România și Republica Peru la nivel multilateral.

Apărarea Flancului Estic

„În discuția sa cu ambasadorul Republicii Polone, Paweł Soloch, Președintele României a apreciat excelenta relație bilaterală româno-polonă, bazată pe Parteneriatul Strategic semnat în anul 2009 și pe relațiile istorice de prietenie dintre cele două țări. Președintele Klaus Iohannis a subliniat, în contextul actual al agresiunii ruse împotriva Ucrainei, importanța dialogului și a cooperării strânse în domeniul securității, care reprezintă un pilon esențial al relațiilor strategice româno-poloneze și al asigurării posturii aliate de descurajare pe Flancul Estic al NATO. În acest context, au fost reafirmate interesul comun pentru continuarea sprijinului oferit Ucrainei și angajamentul celor două țări pentru susținerea procesului de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei. De asemenea, a fost reliefat interesul pentru consolidarea în continuare a dialogului bilateral prin menținerea unui nivel ridicat al contactelor și prin dezvoltarea cooperării economice și a celei sectoriale. A fost salutată și cooperarea foarte bună româno-polonă la nivelul NATO și în cadrul formatelor regionale, precum Inițiativa celor Trei Mări și B9”, arată președinția

În cadrul întrevederii cu ambasadorul Canadei, Gavin Robb Buchan, Președintele României a evidențiat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale și cooperarea în domenii strategice precum energia nucleară civilă, securitate și apărare. Președintele Klaus Iohannis a exprimat aprecierea pentru contribuția importantă a Canadei la asigurarea securității întregului spațiu aliat și a evocat poziția comună a celor două state pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO.

În cadrul discuției a fost abordată situația de securitate și evoluția agresiunii ruse asupra Ucrainei, cu accent pe efectele acesteia asupra economiei, securității alimentare, precum și pe necesitatea de a susține refugiații și populația Ucrainei.

De asemenea, a fost subliniată necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ambasadorul Gavin Robb Buchan salutând măsurile de sprijin adoptate de România în domenii critice, ca și pentru parcursul european al țării.

Tot mai mulți studenți indonezieni

Cu prilejul întrevederii cu ambasadorul Republicii Indonezia, Meidyatama Suryodiningrat, Președintele României a salutat dinamica bună a contactelor bilaterale din ultimii ani, subliniind interesul pentru diversificarea relației dintre cele două țări prin valorificarea oportunităților în domenii precum comerț și mediu de afaceri, tehnologie, inclusiv sectorul informatic, dar și răspunsul la situații de urgență. Președintele României a arătat că educația constituie un domeniu în care există un potențial substanțial care trebuie valorificat pe mai departe, în baza tradiției îndelungate și a numărului tot mai mare de studenți indonezieni care aleg țara noastră pentru studii”, potrivit Administrației Prezidențiale.

La rândul său, ambasadorul Meidyatama Suryodiningrat a exprimat deplinul angajament pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale româno-indoneziene și a evocat excelenta cooperare în cadru multilateral.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!