Iohannis: „România nu va trimite combatanţi în Ucraina”. Ce spune despre sprijinul pentru țara vecină

Iohannis: „România nu va trimite combatanţi în Ucraina”. Ce spune despre sprijinul pentru țara vecină

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în cadrul declaraţiilor comune cu preşedintele Muntenegrului, că România nu va trimite combatanţi în Ucraina şi țara noastră sprijină Ucraina în foarte multe feluri şi va continua acst lucru atât timp cât este nevoie.

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski FOTO Presidency.ro

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski FOTO Presidency.ro

O posibilă trimitere de combatanţi în Ucraina nu poate fi luată în considerare sub mandat NATO, fiindcă Ucraina nu este aliat NATO. În rest, dacă există înţelegeri bilaterale între un stat şi Ucraina, pe orice temă, atunci aceste chestiuni ţin strict de înţelegerea bilaterală”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat cum comentează afirmaţiile preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, privind trimiterea de trupe în Ucraina.

Iohannis a mai subliniat că „România nu va trimite combatanţi în Ucraina”. „Noi sprijinim Ucraina în foarte multe feluri şi vom continua. România este alături de Ucraina şi ucraineni şi vom continua sprijinul nostru atât timp cât va fi nevoie”, a completat Iohannis.

NATO ia distanță de demers

NATO nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta în războiul cu Rusia, au declarat marţi agenţiei EFE oficiali ai Alianţei, idee care nu a fost discutată nici în cadrul UE, potrivit unui purtător de cuvânt comunitar, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron nu a exclus această posibilitate.

NATO şi aliaţii săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014 şi l-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina", au semnalat oficialii din cadrul NATO, neprecizaţi, scrie Agerpres.

Posibilitatea trimiterii unor trupe combatante în Ucraina "nu a fost discutată la nivelul" UE, a declarat la rândul său un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano. La ora actuală, „consensul în UE este de a da Ucrainei tot ce este necesar şi atât timp cât este necesar pentru ca Ucraina să poată câştiga războiul în legitimă apărare", a adăugat purtătorul de cuvânt comunitar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pe asta ați citit-o?

2 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

3 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii

4 Foarte interesant!

5 „Un pas foarte mare spre începerea celui de-al Treilea Război Mondial”. Reacția Rusiei după ce Biden a permis Ucrainei să utilizeze rachete americane