Iohannis, revenire în Parlament după trei ani de absență. Ce temă l-a adus pe șeful statului în Senat REPORTAJ

Iohannis, revenire în Parlament după trei ani de absență. Ce temă l-a adus pe șeful statului în Senat REPORTAJ

Șeful statului a revenit după aproximativ trei ani în Parlamentul României pentru a promova politicile de creștere a numărului de femei în politică și administrație

Klaus Iohannis, la discursul din Senat FOTO Presidency

Klaus Iohannis, la discursul din Senat FOTO Presidency

Tema promovării femeilor în politica românească a reușit să îl readucă pe președintele României în forul Legislativului în aproape trei ani de zile de când nu a mai pătruns în Parlament. Ultima vizită a șefului de stat în plenul parlamentar a fost la marcarea celor 30 de ani de la Revoluție, în decembrie 2019, imediat după alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, care i-au adus cel de-al doilea mandat la șefia statului, dar și la o lună de la instalarea Guvernului PNL, condus de fostul președinte al liberalilor Ludovic Orban, după cinci ani de absență a liberalilor în conducerea Executivului, formațiunea fiind ultima dată prezentă în mandatul lui Victor Ponta (Guvernul Ponta III). De atunci nici problemele crizei sanitare declanșate de pandemia de coronavirus, nici criza politică de anul trecut, după ruperea colaborării PNL-USR și nici izbucnirea răsboiului din statul vecin nu au mai reușit să îl aducă pe președinte în Parlament.

De atunci președintele Klaus Iohannis nu a mai participat la niciun eveniment organizat în forul Legislativ, nici la invitația liberalilor. Șeful statului a absentat și în ședința în care președintele Volodimir Zelenski le-a vorbit în direct liderilor politici români, după izbucnirea războiului din Ucraina, deși pe agenda oficială a șefului statului român nu existau alte evenimente publice programate. Au fost și alte evenimente, legate de ziua de 1 Decembrie sau de marcarea unor ani de la Revoluție, în care șeful statului n-a venit, deși la eveniment au fost ex-președinții Constantinescu și Băsescu, precum și figuri ale lumii publice, de la mitropolit la șeful CCR.

Eveniment pentru promovarea femeilor în politică

Prezent la Conferința internațională „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, șeful statului a subliniat că liderii politici români au obligația să accelereze promovarea femeilor în poziții cheie de conducere și mai ales în politică, temă puternic accentuată de liderii politici ai țărilor de vest.

„Într-o democrație matură și incluzivă este necesar ca femeile să își poată exercita drepturile politice și să fie reprezentate la cel mai înalt nivel, astfel încât vocea lor să fie puternică atunci când vorbim despre decizii politice”, a afirmat președintele României, la microfonul din plenul Senatului

Klaus Iohannis a subliniat și importanța proiectului de țară pe care l-a inițiat, „România Educată”, în diminuarea discrepanțelor dintre femei și bărbați, precizând că proiectul oferă posibilitatea de „a-și contura parcursul academic și profesional în funcție de propriile aptitudini și preferințe”. Surse politice au precizat pentru „Adevărul” că venirea șefului statului la un asemenea eveniment nu e întâmplătoare. În primul rând, este o temă foarte bine văzută în plan extern, fiind un atu poziționări pro-creștere a prezenței femeilor în funcții de conducere în administrație, partide sau management, în plan extern, dacă Iohannis va ținti o funcție după 2024. În al doilea rând, a fost un imbold simbolic pentru Parlament, să progreseze cu legislația pe domeniu, în forul decizional fiind două inițiative pe această temă.

Klaus Iohannis a fost primit de Alina Gorghiu, venind în sală cu șefa interimară a Senatului și cu premierul Nicolae Ciucă. La debutul evenimentului au intonat imnul României și cel al Europei, printre cei tineri fiind și interpreți mimico-gestuali, pentru a transmite mesajele de la cele două imnuri și celor cu deficiențe de auz. Iohannis a stat doar o oră la eveniment, timp în care i-a mai ascultat pe Maia Sandu (președinta Republicii Moldova), Alina Gorghiu, Igor Grosu (șeful legislativului de la Chișinău) și Nicolae Ciucă (premierul României), apoi a plecat pentru bilaterala cu șefa de stat din Republica Moldova. Nu înainte de a face poze cu unii dintre participanții la eveniment, fiind invitați inclusiv persoane din ambasade.

Nu a dat nicio declarație presei pentru că, spre deosebire de venire, când a ajuns pe holul principal pentru a i se face fotografii, la plecare a ieșit pe o altă ușă, inaccesibilă mass-mediei. Așadar, fără întrebări despre problemele de actualitate.

Încercările eșuate ale Opoziției

În ultimii trei ani partidele de Opoziție au încercat de mai multe ori să îl aducă pe șeful statului în Parlament, însă fără rezultat.

Atât USR, cât și AUR și Forța Dreptei au susținut în mai multe rânduri chemarea șefului de stat în forul Legislativului, demersurile făcute de partidele de Opoziție eșuând de fiecare dată la votul din Birourile Permanente ale Parlamentului, fiind blocate de liberali și de partidele aflate la putere.

Vizita președintelui în Parlament a venit într-un moment marcat de disputele celor două partide principale aflate la putere, PSD și PNL, în contextul în care liderii Executivului, deși în alianță se contrazic pe mai multe teme importante în spațiul public, precum situația din energie și procentul creșterii pensiilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”