Iohannis, preşedintele absent

Iohannis, preşedintele absent

Inadmisibil de slaba reactia presedintelui Klaus Iohannis la scandalul Dan Sova din Senat, mai slaba decit a ambasadelor, mai slaba decit a unei mari parti a societatii civile. Izolat de citeva luni in Palatul Cotroceni, fara dialog cu presa, cu societatea in general, cu o echipa lipsita de viziune, Iohannis se transforma incet si sigur in presedintele absent.

"Voi fi un mediator, un integrator şi un arbitru", spunea Iohannis imediat dupa inscaunarea la Cotroceni, cind respingea modelul presedintelui - jucator (Traian Basescu) sau cel al presedintelui - impaciuitor (Ion Iliescu). Nu am inteles prea bine atunci ce presupune modelul propus de Klaus Iohannis, parea o prelungire a sloganului de campanie "O altfel de politica".

Vedem acum, dupa trei luni ca sef al statului, ce inseamna acest alt fel de a face politica: decuplarea de la marile dezbateri din societate. Din pacate, e un model pagubos pe termen lung, pentru ca inseamna un divort de facto intre electorat si demnitarul cu cea mai mare legitimitate din Romania.

In ultimele saptamini am avut mai mult semnale ca Iohannis e decuplat de la realitatea imediata. Ceea ce parea a fi perioada normala de acomodare cu functia se transforma intr-o hibernare tacuta si infertila. Teme majore de dezbatere nu au gasit mare ecou la Cotroceni: bugetul de stat, modificarea radicala a Codului Fiscal, legile electorale esentiale din Parlament, votul prin corespondenta, OUG cu dedicatie pentru plagiatul lui Ponta, parlamentarii aparati de colegi in fata justitiei.

Mai mult: presedintele a ramas dator cu explicatii despre concedierea intempestiva a consilierului George Scutaru, explicatii despre discutiile cu omologii din Moldova, Polonia si Ucraina (ce a negociat Romania), explicatii despre pozitia Romaniei fata de viitoarea Uniune energetica din UE (studii de impact, puncte slabe, avantaje etc). Nu doar ca a ramas dator, dar evita cu obstinatie intrebarile jurnalistilor, limitandu-se la citit discursuri scrise pe foaie.

Nu in ultimul rind, Klaus Iohannis are sa raspunda acuzatiilor ale fostului ministru al Mediului despre motivele care l-au facut sa retrimita la Parlament modificarile la Codul Silvic. Acuzele sint grave si privesc un posibil lobby netransparent al unor companii austriece pe linga Presedintie.

Tacerea si ignorarea tuturor acestor teme il indeparteaza tot mai repede pe Klaus Iohannis de zona luminoasa pe care o proiectase in campanie si il duc inspre derizoriu.

Atentie: nu cerem transformarea lui Klaus Iohannis intr-un presedinte agresiv, care sa produca spectacol si breaking-news pe banda rulanta. Tot ce asteptam de la un om care a primit votul a 6,2 milioane de cetateni e sa fie prezent in viata cetatii, in dezbaterile pe temele esentiale; pe scurt, sa nu practice evaziunea de idei si ambiguitatea morala. Asa cum a stiut sa vorbeasca pe teme esentiale la CSM, unde a cerut ca justitia sa nu devina superputere si sa se termine cu spectacolul catuselor, de parca asta era esential intr-o Romanie roasa de coruptie.

Si ce exemplu mai bun de fuga de responsabilitate si absenta nemotivata decit prestatia sa in cazul imunitatii lui Dan Sova. Pe cind toata lumea avea atentia indreptata spre votul din Parlament, Klaus Iohannis a intirziat nepermis de mult o reactie. In cele din urma, dupa citeva ore, a venit si reactia. Pe Facebook, nu pe site-ul Administratiei Prezidentiale, si oricum mult mai slaba decit reactia ambasadelor SUA, Marii Britanii si Olandei. Ca inadecvarea sa fie totala, Iohannis a postat apoi pe Facebook o fotografie de la un dineu luat alaturi de sotie, Printul Duda si Principesa Margareta, cu ocazia zilei de nastere a acesteia din urma. Fotografia spune mai mult decit o mie de cuvinte despre agenda lui Klaus Iohannis.

Si, ca tacimul sa fie complet, Iohannis a primit astazi o lovitura de imagine formidabila: sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru soluționarea conflictului de natură constituțională creat între puterile statului, ca urmare a faptului că Senatul a refuzat să răspundă cererii formulate de procurori in cazul Dan Sova. Problema e ca DNA nu poate sesiza CCR (de aceea a apelat public la CSM sa o faca), dar presedintele Romaniei ar fi putut face el acest gest, prin care ar fi aratat ca exista pe scena publica. Asa cum scria Dan Tapalaga, Klaus Iohannis ar fi avut ocazia sa arate ca isi exercita prerogativele Constitutionale ca un sef de stat care intelege sensul votului din noiembrie. A preferat sa nu o faca.

Cristian Pantazi HotNews.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!

5 VIDEO Imagini de la atacul Ucrainei în Rusia...