Iohannis, pe şantierul Ansamblului Monumentului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia

Iohannis, pe şantierul Ansamblului Monumentului Unităţii Naţionale de la Alba Iulia

Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, luni, şantierul Ansamblului Monumentului Unităţii Naţionale din Parcul Unirii din Alba Iulia, prilej cu care s-a arătat interesat dacă lucrările vor fi finalizate până la 1 Decembrie.

Şeful statului, care a participat la festivitatea de deschidere a anului şcolar 2018-2019 la Colegiul "Horea, Cloşca şi Crişan" şi unde, ulterior ceremoniei, a avut o întâlnire, la care presa nu a avut acces, cu cadrele didactice, a vizitat apoi şi Parcul Unirii, situat în apropiere. Aici, şefului statului i-a întrebat, potrivit primarului Mircea Hava, pe reprezentanţii constructorilor şi pe sculptorul Mihai Buculei dacă vor finaliza lucrările până la 1 Decembrie la Ansamblul Monumentului Unităţii Naţionale.

"Toată lumea a spus 'da, terminăm până la 1 Decembrie'," a declarat presei, care nu a avut acces pe şantier, primarul din Alba Iulia.

Imediat după vizitarea şantierului, Klaus Iohannis a plecat, fără a face declaraţii presei.

Întrebat dacă l-a invitat pe şeful statului la inaugurarea Ansamblului şi la festivităţile de Ziua Naţională de la Alba Iulia, primarul Mircea Hava a răspuns afirmativ.

"Da (l-am invitat - n.r.). Răspunsurile vor fi mai încolo, pentru că, vă daţi seama, nu poate să spună astăzi. L-am invitat, eu cred că va veni, pentru că are şi de ce să vină", a spus edilul.

În ceea ce priveşte faptul că lucrările la monument şi de reamenajare a parcului au început doar în această vară, Mircea Hava a reproşat guvernelor trecute, inclusiv celor conduse de Dacian Cioloş şi Victor Ponta, că nu au adoptat o hotărâre de guvern în acest sens şi că nu au alocat astfel fondurile necesare.

"O să vă arăt un dosar atâta, cu toate demersurile pe care le-am făcut la toate guvernele. Inclusiv guvernul domnului Cioloş nu a avut curajul sau ce nu a avut, când totul era pregătit la milimetru. (...). Nu trebuia decât o hotărâre de guvern. Astăzi eram în altă parte. Nu mă mai duc la ceilalţi, la guvernul lui Ponta sau celelalte guverne care au fost. (...). Alţii din indolenţă, pentru alţii Centenarul înseamnă cu totul altceva, pentru alţii...", a susţinut edilul.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a alocat 18,8 milioane de lei pentru construcţia monumentului la Alba Iulia şi a punerii în valoare a obiectivului. Monumentul ar urma să aibă 22 de metri înălţime şi o greutate de 1.530 de tone.

Contractul pentru realizarea monumentului a fost semnat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale cu sculptorul Mihai Buculei în iunie acest an. Potrivit contractului, autorul îşi asumă că monumentul va fi realizat, amplasat şi finalizat până la cel târziu 26 noiembrie, la timp pentru festivităţile prin care se vor marca 100 de ani de la Marea Unire, la 1 Decembrie 2018.

În 1993, în cadrul unui program iniţiat de Ministerul Culturii, a fost organizat un concurs naţional de creaţie pentru ridicarea Monumentului Unităţii Naţionale. Macheta prezentată de sculptorul Mihai Buculei a fost desemnată câştigătoare. Ulterior, concursul a fost reluat şi a dat acelaşi câştigător, respectiv soluţia propusă de Buculei. În 2012, Comisia Naţională a Muzeelor a agreat, din trei proiecte propuse, aceeaşi soluţie.

Încă din primii ani de după 1918, a apărut ideea ridicării unui monument dedicat Marii Uniri, populaţia donând chiar bani în acest scop, însă, odată cu criza din 1929, proiectul a fost abandonat. După 1990, aproape cu regularitate în lunile premergătoare aniversării Zilei Naţionale, unii oameni de cultură şi politicieni locali au susţinut necesitatea înălţării unui "monument al Unirii" la Alba Iulia, fiind amplasată chiar o placă în Parcul Unirii prin care se indica faptul că acolo va fi ridicat acest obiectiv. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”