Iohannis: Niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerințelor esențiale de care economia are nevoie

Iohannis: Niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerințelor esențiale de care economia are nevoie

Indiferent cât de ambițios ar fi, niciun program de guvernare nu are dreptul să contravină cerințelor esențiale de stabilitate și predictibilitate de care economia are nevoie, a declarat președintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis cu prilejul lansării versiunii în limba română a "Cartei Albe a IMM-urilor din România".

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România iar mesajul șefului statului a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidențial în Departamentul Politici Economice și Sociale, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Îmi face plăcere să transmit felicitări reprezentanților întreprinderilor mici și mijlocii, în acest context special al aniversării unui sfert de secol de activitate a Consiliului IMM-urilor din România. În toată această perioadă, economia noastră a progresat împreună cu și prin intermediul întreprinderilor mici și mijlocii", a spus Iohannis.

Șeful statului a apreciat că, de-a lungul timpului, "Carta Albă a IMM-urilor din România" a reușit "să reflecte cele mai evidente tendințe și preocupări ale oamenilor de afaceri și să propună strategii de susținere și dezvoltare pentru mediul de afaceri românesc".

El a amintit că, la inițiativa Administrației Prezidențiale și ca etapă de consultare în cadrul Proiectului de țară, a avut recent o largă dezbatere cu reprezentanții mediului de afaceri din România, oameni de afaceri români și investitori străini, companii mari și întreprinderi mici și mijlocii.

"În acest cadru, toți reprezentanții mediului de afaceri au arătat că stabilitatea și predictibilitatea sunt cele mai importante exigențe ale mediului economic, în special în contextul evoluțiilor politice recente", a mai spus Klaus Iohannis.

Mai departe, șeful statului a vorbit despre execuția bugetară din prima jumătate a anului, dar și despre recentele măsuri anunțate care ar afecta mediul de afaceri.

"De exemplu, în ciuda creșterii economice record de 5,7% pe primul trimestru și a expansiunii considerabile a consumului, execuția bugetară de pe primul semestru al anului 2017 consemnează serioase rămâneri în urmă în privința colectării veniturilor — care sunt cu aproape 6 miliarde lei sub nivelul programat, fapt ce a atras creșterea deficitului bugetar cu cca. 4,4 miliarde lei doar în luna iunie", a spus Klaus Iohannis.

El a subliniat că îngrijorarea din mediul de afaceri din România cu privire la măsurile recent anunțate are motiv.

"Consider că este pe deplin justificată îngrijorarea oamenilor de afaceri în privința implicațiilor pe care unele măsuri recent anunțate le pot avea asupra economiei. Așa cum am spus și la momentul învestirii Guvernului, schimbarea programului de guvernare, mai ales în aspectele esențiale ale acestuia — atât fiscale cât și sociale — nu oferă deloc semnalul de încredere și liniște pe care românii și mediul investițional îl așteaptă", a punctat Iohannis.

El a adăugat că "acest tip de a face politică economică seamănă incertitudine și îngrijorare, iar semnalele primite în această perioadă din partea mediului de afaceri mă determină să atrag atenția Guvernului și coaliției politice că o asemenea relație dintre stat și mediul de afaceri poate pune în pericol locuri de muncă și investiții importante, de care România are mare nevoie".

Iohannis a amintit că dialogul dintre Executiv și mediul de afaceri este "esențial".

"Consider că este esențial ca noul Guvern să se așeze la masa dialogului cu mediul de afaceri, pentru că orice schimbări fiscale sau măsuri sociale, indiferent de amploarea și importanța lor, nu pot căpăta sens decât prin consultări și dezbateri, prin evaluări riguroase în privința impactului economic, care să ofere garanția că economia nu va avea de suferit", a declarat șeful statului.

El a definit sectorul IMM-urilor drept "coloana vertebrală a unei economii dinamice și prospere". Deși sectorul a evoluat, a subliniat Iohannis, "densitatea antreprenorială a economiei noastre ne plasează în continuare pe ultimele locuri din Uniunea Europeană, cu 2,2 IMM-uri la 100 de locuitori, în timp ce media europeană este dublă, de 4,5 IMM-uri la 100 de locuitori".

Șeful statului a apreciat că este momentul ca IMM-urile "să facă din accesarea fondurilor europene o prioritate".

"Este însă îngrijorător faptul că circa 80% dintre IMM-uri nici nu intenționează să acceseze fondurile structurale, așa cum arată și evaluările dvs. Tocmai de aceea avem nevoie de reglementări stabile, acces facil și transparent, precum și de susținere din partea organismelor care gestionează fonduri europene, în raport cu sugestiile și preocupările mediului de afaceri", a spus el.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit creșterea dezvoltării și utilizării de inovații ca fiind unul dintre instrumentele pentru recuperarea decalajelor față de țările Uniunii Europene.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”