Iohannis MINTE despre NUMĂRUL de IMIGRANȚI? Guvernul caută cu DISPERARE LOCURI DE CAZARE
Președintele Klaus Iohannis a mințit luni despre numărul imigranților care ar urma să fie primiți de România?
Ministerul Educației a cerut tuturor unităților de învățământ din țară situația locurilor de cazare disponibile! Ministrul Educației, Remus Câmpenu, a confirmat pentru Digi24 informația.
De ce este nevoie de această situație dacă România are deja spații pentru cei 1785 de imigranți despre care a spus președintele că îi va primi eventual. Și nici unul în plus?
UPDATE/Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, a precizat pentru HotNews.ro ca si Universitatea Politehnica din Bucuresti a raspuns ca poate acorda 150 de locuri de cazare si ca "asteptam in continuare oferte si de la alte universitati"
Contactat de HotNews.ro, ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a afirmat via SMS ca Ministerul Educatiei a "primit pana acum raspuns pozitiv de la 2 universitati care pot asigura cazare intr-un numar limitat de locuri: Universitatea Politehnica din Bucuresti - 150 de locuri si Universitatea din Bucuresti - 80 de locuri".
"Cele 2 universitati pot asigura cazare si masa; alte universitati pot asigura consiliere psihologica, asistenta medicala, sociala si religioasa. Asteptam in continuare oferte si de la alte universitati. In concluzie, ne declaram pentru moment disponibilitatea pentru 230 de locuri (cazare si masa)", a afirmat Cimpeanu.
Sorin Cimpeanu a precizat ca "MECS raspunde la toate solicitarile Comitetului national pentru situatii speciale de urgenta. Acesta detine intreaga responsabilitate pentru gestionarea fenomenului imigrationist si este singurul care poate comunica public masurile decise. Prin institutiile de invatamant superior si preuniversitar aflate in sistemul de educatie, MECS poate acorda sprijin spre exemplu pentru cazare sau prin consiliere psihologica".
Comitetul national pentru situatii speciale de urgenta este condus de vicepremierul Gabriel Oprea. Amintim ca Oprea a convocat pe 27 august 2015 la Guvern acest Comitet, pentru o discutie pe tema crizei imigrantilor de la granita Romaniei, potrivit Mediafax. In Comitet sunt reprezentate urmatoarele ministere si institutii publice: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sanatatii, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informationala, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Informatii Externe, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Protectie si Paza, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare, Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (Sursa).
La finalul sedintei si 27 august, Oprea a anuntat ca "luam in analiza oportunitatea dezvoltarii preventive a infrastructurii necesare pentru cresterea capacitatii de primire si gestionare a unui numar sporit de imigranti, aceasta in conditiile in care avem la dispozitie, la nivelul intregii tari, sase centre regionale de cazare pentru solicitantii de azil, cu o capacitate totala de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind in prezent de aproximativ 20%", potrivit Ministerului Afacerilor Interne.
UPDATE/Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat marți la Berlin că propunerea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de repartizare a 120.000 de imigranți în Europa nu este decât ''un prim pas'', relatează AFP. ''Salutăm propunerea lui Jean-Claude Juncker ca pe un prim pas important'', a declarat Merkel într-o conferință de presă comună cu premierul suedez, Stefan Lofven.
''Dar rămâne un pas de făcut, deoarece numărul de refugiați nu poate fi determinat în Suedia sau în Germania. El este rezultatul unor circumstanțe și iată de ce avem nevoie în cele din urmă de un sistem deschis de cote'', a mai spus cancelarul german.