Iohannis, la întâlnirea cu preşedintele ucrainean: E necesară remedierea corespunzătoare a problemelor provocate de Legea Educaţiei din Ucraina
Preşedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, în marja segmentului de nivel înalt a celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, context în care a subliniat necesitatea remedierii corespunzătoare a problemelor provocate de Legea Educaţiei adoptată de această ţară, care a afectat drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a exprimat deschiderea pentru a avansa cooperarea dintre România şi Ucraina, inclusiv prin implicarea celor doi preşedinţi, subliniind necesitatea identificării rapide de soluţii la problemele care trenează pe agenda bilaterală.
În acest sens, preşedintele Iohannis a evidenţiat că este necesară remedierea corespunzătoare, prin găsirea de soluţii clare, funcţionale, pentru problemele provocate de Legea Educaţiei adoptată de Ucraina în septembrie 2017, care a afectat drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române în ceea ce priveşte asigurarea învăţământului în limba maternă, astfel încât nivelul şi calitatea învăţământului în limba română să nu fie diminuate.
Preşedintele Klaus Iohannis a evocat în acest context eforturile semnificative pe care statul român le depune pentru a asigura cele mai bune condiţii persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România, inclusiv cea ucraineană, ceea ce a determinat ca modelul românesc în acest domeniu să fie apreciat la nivel internaţional şi european, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei transmis, joi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, şeful statului a reiterat sprijinul constant al României pentru parcursul european al Ucrainei, precum şi pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări.
De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat sprijinul consecvent al României pentru dialogul politic şi o cooperare practică aprofundată între Alianţa Nord-Atlantică şi Ucraina, exemplificând cu implementarea primei Faze a NATO Cyber Defence Trust, care a fost coordonat de ţara noastră.
Cei doi preşedinţi au convenit că este necesar ca România şi Ucraina să deruleze un dialog mai strâns pe teme de securitate regională, având loc un schimb de opinii privind evoluţiile relative la soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, inclusiv întâlnirea la nivel înalt a formatului "Normandia", care este în curs de pregătire. În acest cadru, preşedintele Iohannis a salutat recentul schimb de prizonieri efectuat la 7 septembrie între Ucraina şi Federaţia Rusă.
Aceştia au discutat şi despre aspecte de securitate energetică, fiind reiterată opoziţia celor două state faţă de proiectul Nord Stream 2, context în care preşedintele Klaus Iohannis a menţionat eforturile depuse pe perioada preşedinţiei României la Consiliul UE pentru modificarea cu succes a Directivei europene în materie. La întâlnire a fost discutată şi importanţa stimulării relaţiilor economice dintre cele două ţări, preşedintele Zelenski încurajând investiţiile româneşti în ţara sa.
"Preşedintele Ucrainei a arătat că înţelege preocupările părţii române şi a transmis asigurări în direcţia identificării unei soluţii la problemele create de adoptarea Legii Educaţiei, astfel încât drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române de a învăţa în limba maternă să nu fie afectate. De asemenea, preşedintele Zelenski a mulţumit României pentru susţinerea sa pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", arată Administraţia Prezidenţială.
Cu această ocazie, Volodimir Zelenski i-a adresat lui Klaus Iohannis invitaţia de a efectua o vizită în Ucraina.
Întâlnirea dintre cei doi şefi de stat este prima de la alegerea lui Volodimir Zelenski preşedinte al Ucrainei. AGERPRES