Iohannis, investitorilor americani: Suntem conștienți că persistă anumite probleme; facem eforturi să le remediem
Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a afirmat joi la o reuniune cu investitori americani că în România persistă anumite probleme în ceea ce privește transparența sau predictibilitatea fiscală și legislativă, însă a dat asigurări că țara noastră face eforturi pentru a le remedia.
"Mediul de afaceri din România s-a ameliorat gradual. Numărul din ce în ce mai mare de companii americane prezente în economia românească este o consecință directă a acestei realități. Suntem conștienți că persistă anumite dificultăți și probleme. Preocuparea privind nevoia de a spori transparența sau predictibilitatea fiscală și legislativă este în întregime legitimă, la fel și nevoia de a prioritiza investițiile în sectoare cu un enorm potențial de creștere. Vă asigur că facem eforturi de a remedia aceste aspecte și că un efort împărtășit cu investitorii în această privință va face procesul și mai eficient. Atragerea de investiții străine este o prioritate fundamentală pentru România", a spus Iohannis, la reuniunea "România — o destinație atractivă pentru investitorii instituționali".
El a precizat că piața românească de capital are un potențial special de investiții și a arătat că România intenționează să listeze alte companii naționale pe bursa de valori, context în care și-a exprimat speranța că acestea vor deveni atractive pentru investitorii americani. Președintele Iohannis a susținut că există perspective ca piața românească de capital să devină una dintre cele mai lichide și dinamice din Europa Centrală și de Est.
Șeful statului a indicat și că sectorul energetic din România oferă un potențial semnificativ pentru investiții, la fel și infrastructura, transportul, industria de automobile, sectorul de telecomunicații și IT, industria alimentară, serviciile medicale și agricultura.
El i-a invitat pe investitorii americani să exploreze domenii precum educația, cercetarea, inovația, schimbul de informații științifice și tehnologice, arătând că România le poate pune la dispoziție o gamă valoroasă de ingineri, experți IT, inițiatori de proiecte și matematicieni.
Șeful statului a subliniat faptul că dimensiunea economică a relației dintre România și SUA are potențialul de a ajunge la același statut cu dimensiunea de securitate care se află la baza Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.
"Este una dintre prioritățile mele să dezvoltăm această dimensiune economică. Am constatat cu entuziasm dublarea comerțului bilateral în ultimii 5 ani, care a ajuns la peste 2 miliarde de dolari americani în 2014. Sperăm că această tendință ascendentă va continua, astfel încât SUA să devină unul dintre principalii investitori în România. Am deplină încredere în potențialul României de a deveni un centru regional pentru investițiile americane", a afirmat Iohannis.
El a mai spus că România este în prezent o economie stabilă și previzibilă.
Șeful statului s-a întâlnit cu reprezentanți ai sectorului financiar din SUA, ai unor bănci și fonduri de investiții, cu investitori instituționali prezenți și viitori pe piața de capital din România, precum și cu numeroși oameni de afaceri interesați de potențialul investițional oferit de economia României.
În context, s-au pus bazele elaborării unui ghid de bune practici pentru a preveni actele de corupție la nivel de societăți economice.
Președintele Klaus Iohannis efectuează începând de joi o vizită oficială în Statele Unite. Vineri, șeful statului participă la deschiderea Adunării Generale a ONU, în cadrul căreia Papa Francisc, aflat în vizită în SUA, va susține un discurs. De asemenea, președintele Iohannis va avea întâlniri cu președintele Adunării Generale a ONU și cu președintele Turkmenistanului. AGERPRES