Iohannis, în Brazilia: Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina
Klaus Iohannis, aflat într-o vizită oficială în Brazilia, a fost primit de către omologul său brazilian. Cei doi au adoptat o declarație comună privind dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre cele două state.
„Mesajul central al vizitei mele este angajamentul României pentru aprofundarea relațiilor cu țara dumneavoastră. Împreună am semnat declarația comună privind dezvoltarea relațiilor bilaterale. Acest document oferă ghidajul necesar extinderii contactelor între cele două țări la toate nivelurile. Am discutat modalitățile de aprofundare a cooperării existente și extinderi către noi domenii, cum ar fi agricultura, educația, cultura și digitalizare. Acest document confirmă angajamentul reciproc pentru revitalizarea relațiilor noastre în anii următori și oferă, totodată, ghidajul și imboldul politic necesare extinderii contactelor între cele două țări, la toate nivelurile și în toate domeniile de interes reciproc”, a afirmat președintele Iohannis.
Cei doi oficiali au abordat teme din mai multe domenii, cum ar fi al agriculturii, digitalizare, schimbări climatice, educație și cultură, în beneficiul ambelor state.
„Am agreat că este necesară continuarea eforturilor comune pentru încurajarea oamenilor de afaceri din țările noastre să identifice și să demareze proiecte comune, precum și pentru stimularea investițiilor reciproce. Am reiterat, totodată, angajamentul de a continua cooperarea foarte bună dintre țările noastre pe subiecte de interes comun la nivel multilateral. În cadrul convorbirilor cu domnul Președinte am abordat, evident, și evoluțiile regionale și globale complexe”, a precizat șeful statului român.
Situația războiului din Ucraina
Președintele Iohannis i-a prezentat omologului său viziunea României cu privire la situația de securitate de la granița României și la războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
„Mesajul României, ca stat vecin și cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene și ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic și trebuie înțeles de partenerii noștri: oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse. Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecința directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea și pentru a câștiga acest război de eliberare a țării. România va continua neabătută să sprijine Ucraina, iar orice sprijin pentru securitatea Ucrainei este, de fapt, sprijin pentru securitatea României și a cetățenilor săi”, a arătat Iohannis.
Președintele l-a asigurat pe omologul său referitor la susținerea eforturile pentru ca anul acesta să avem un Summit istoric Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene, cu rezultate importante.
„Ne vom implica în succesul acestui eveniment, pentru a plasa relațiile biregionale pe o traiectorie mai promițătoare și durabilă”, a adăugat acesta.
De asemenea, a fost abordat și subiectul aderării celor două țări la OCDE.
Președintele României și-a început astăzi, 18 aprilie, turneul pe care îl efectuează în America Latină până pe 26 aprilie. Șeful statului efectuează, marți și miercuri, o vizită oficială în Republica Federativă a Braziliei, prima vizită la nivel de șef de stat în ultimii 23 de ani.
Klaus Iohannis a vizitat astăzi Muzeul Memorial dedicat președintelui Juscelino Kubitschek de Oliveira, fondatorul oraşului Brasilia. Președintele României a avut o întrevedere și cu omologul brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, și va participa la un dejun oficial.
Președintele României va efectua în perioada 18-26 aprilie, vizite oficiale în Republica Federativă a Braziliei, în Republica Chile şi în Republica Argentina, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențiale, cu scopul de relansare a „dialogului la nivel înalt cu statele Americii Latine și redinamizarea interacțiunilor bilaterale la nivel politico-diplomatic, respectiv sectorial, fiind menite să deschidă noi oportunități de colaborare în domenii de interes crescut, inclusiv cele privind răspunsul comun la o serie de provocări la nivel global”.
Sursa: adevarul.ro