Iohannis: Îmi propun să organizez o dezbatere națională pe tema educației
Liderul PNL, Klaus Iohannis, susține că dacă românii îl vor vota pentru funcția de președinte al României, își propune să organizeze o dezbatere națională pe tema educației.
"Dacă românii îmi vor da votul lor, îmi propun, ca președinte al României, să organizez o dezbatere națională pe tema educației, în urma căreia să rezulte ținte și etape clare prin care să reconstruim întregul sistem", declară Iohannis într-un mesaj transmis duminică, cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorilor.
Președintele PNL transmite faptul că ziua de 5 octombrie are o semnificație specială pentru el, fiind un prilej pentru a ne aminti de importanța fundamentală a profesiei de dascăl.
"În opinia mea, termenul care definește cel mai potrivit esența acestei meserii este cel de 'dascăl', și nu de 'profesor'. Actul de educare este o formă de serviciu public, de calitatea căruia depinde într-un grad foarte înalt dezvoltarea întregii societăți. Cei care intră în sistemul de învățământ au misiunea de a transmite nu doar cunoștințe, dar și valori generației tinere și, din această perspectivă, dascălul este cel pentru care această profesie reprezintă o adevărată vocație. Îmi doresc să fie din ce în ce mai mulți dascăli printre profesorii noștri!", mai spune Iohannis.
El arată că învățământul este un domeniu de care este legat și își amintește cu mare plăcere de anii pe care i-a petrecut alături de elevi.
"Mi-a plăcut cu adevărat să fiu dascăl și, tocmai de aceea, cunosc foarte bine care este potențialul acestei profesii pentru creșterea și dezvoltarea României, dar și problemele care afectează sistemul de învățământ. În cadrul programului meu prezidențial, educația reprezintă o prioritate, iar viziunea mea este centrată pe respectul care trebuie acordat dascălilor, ca și pe conștientizarea faptului că niciun alt sistem nu are capacitatea să schimbe lucrurile atât de profund. Pentru ca învățământul românesc să ajungă performant, este necesară o abordare care să pornească de la o decizie luată consensual, care să fie asumată pe termen lung, cel puțin de către principalele partide parlamentare", declară președintele PNL.
În opinia sa, pentru a avea un sistem de educație performant, este nevoie, în primă etapă, ca segmentul preuniversitar să nu fie bazat exclusiv pe formule de acumulare de informații, ci pe îmbinarea teoriei cu practica.
Ulterior, în cadrul segmentului universitar, prioritară ar trebui să fie acumularea masivă de competențe, care să permită specializarea, în mod real, într-un domeniu, adaugă Iohannis.
"Un proiect complet pentru sistemul de educație trebuie să includă, de asemenea, și corelarea educației cu cercetarea, pentru atingerea performanței în zona de înalte tehnologii. În plus, România are nevoie de mecanisme de încurajare a educației continue, pentru adaptarea permanentă la nevoile unei piețe a muncii tot mai dinamice. Un aspect care trebuie în mod cert reglementat este și cel privind statutul dascălilor în societate. Un corp profesoral performant nu poate exista în lipsa unor remunerații corespunzătoare și a unui sistem care să încurajeze valoarea", subliniază Iohannis.
AGERPRES