Iohannis: Îmi doresc să mă implic foarte mult; tăierile ilegale de păduri trebuie stopate
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că îşi doreşte să se implice "foarte mult" în chestiunea stopării tăierilor ilegale, pentru că este "un adept al protejării pădurilor şi al unui mediu curat" şi a subliniat că la adresa sa a existat "o întreagă politică PSD de denigrare".
"Da. Am discutat aceste chestiuni, am cerut chiar date foarte concrete şi am discutat destul de mult pe această temă. Dacă aţi adus această chestiune în discuţie, pot să vă spun că, personal, îmi doresc să mă implic foarte mult, pentru că aceste tăieri ilegale trebuie să fi stopate. Această abordare nu este nouă pentru mine şi dacă vreodată aţi avut impresia că eu îmi doresc altceva, pot să vă spun că nu este adevărat. Au existat - şi acum pot să o spun aşa, fără niciun fel de problemă, că nu mai suntem în campanie electorală - a existat o întreagă politică PSD de denigrare a subsemnatului, folosind informaţii, care mai nou se numesc fake news, cum că eu aş fi prietenul unora care defrişează şi că aş fi împotriva pădurilor. Nu! Eu sunt, cam de când mă ştiu, un adept al protejării pădurilor şi un adept al unui mediu curat.Nu am de gând să mă schimb, nici de dragul PSD, nici de dragul altora ", a declarat Klaus Iohannis, joi, la Palatul Cotroceni.
El a fost întrebat dacă la întâlnirea pe care a avut-o joi cu premierul şi cu ministrul Mediului a discutat şi despre situaţia defrişărilor ilegale şi dacă va include acest subiect şi pe agenda CSAT.
Şeful statului a precizat că discuţia de la Cotroceni cu ministrul Mediului şi premierul a durat mai mult de o oră.
"Este nevoie de politici solide, este nevoie de măsuri ferme, este nevoie de măsuri la nivel de minister care să repună, de exemplu, Garda de mediu în funcţiune, pentru a preveni aceste defrişări ilegale. Datele sunt, ca să zic aşa, de speriat. O cantitate egală de lemn cu cea care se taie legal se taie şi ilegal. Cam jumătate se taie legal şi cam jumătate se taie ilegal. Ori asta trebuie să înceteze. Ministrul Mediului a venit cu câteva propuneri care pot fi transformate în legislaţie, alte propuneri care, prin ordin al ministrului, pot îmbunătăţi deja, în termen scurt, situaţia, iar în continuare vom aprofunda aceste discuţii şi vom găsi cele mai bune soluţii. Aceste soluţii se găsesc în astfel de discuţii şi se pun în practică de Guvern, nu de CSAT", a declarat Iohannis.
El a adăugat că CSAT a discutat această problemă şi a existat o hotărâre-cadru, însă "aceste chestiuni nu s-au pus în practică, fiindcă PSD în realitate nu a dorit".
"PSD a făcut tot ce a putut ca să apere cealaltă parte şi acum Ministerul Mediului trebuie să vină cu măsuri ferme, clare şi în sprijinul, până la urmă, nu numai al pădurilor şi al naturii din România, ci şi în sprijinul bugetului naţional, fiindcă, vă daţi seama, dacă se defrişează ilegal jumătate din masa lemnoasă care se taie într-un an în România, această masă lemnoasă nu aduce niciun fel de beneficiu la buget, ori asta este inadmisibil pur şi simplu. Mă preocupă, mă ocup mai departe şi sunt foarte încrezător în felul în care Guvernul Orban vrea să abordeze aceste chestiuni", a mai spus şeful statului. AGERPRES