Iohannis îi acceptă pe noii miniștri propuși de PSD. Decretele pentru numirea lui Simonei Bucura-Oprescu și Intotero, semnate
Președintele României a semnat decretele de numire ale celor două doamne propuse ca ministru, după cum anunță Administrația Prezidențială. De la ora 14.00 ar urma să fie ceremonia de depunere a jurământului.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 19 iulie 2023, următoarele decrete: Decret prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale; Decret prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Natalia-Elena Intotero, ministrul familiei, tineretului și egalității de șanse”, arată comunicatul Administrației Prezidențiale.
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură va avea loc astăzi, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, potrivit sursei citate.
CV-uri discutabile ale noilor miniștri
PSD le-a găsit înlocuitori Gabrielei Firea și lui Marius Budăi într-o ședință-fulger, unde un singur lider din teritoriu s-a opus nominalizărilor Simonei Bucura-Oprescu și Nataliei Intotero, amândouă cu un CV fără prea multe legături cu portofoliile pentru care au fost propuse.
În mai puțin de o oră, liderii PSD din Consiliul Național Politic au decis luni persoanele pe care le vor trimite ca propuneri pe masa lui Klaus Iohannis, ca viitori miniștri în Guvernul Ciolacu: Simona Bucura-Oprescu la Ministerul Muncii și Natalia Intotero la Ministerul Familiei.
Înainte de ședință, în cazul portofoliului Muncii mai exista cel puțin o doamnă pe lista scurtă, adică secretarul general Vasilica Robu. Marcel Ciolacu a fost cel care luat cuvântul și a propus-o pe Bucura-Oprescu. În timpul ședinței, singura opinie contrară cu a lui Ciolacu a fost a președintelui CJ Vaslui și a PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, cel care controlează filiala din zona Moldovei de mai bine de un deceniu. De altfel, Buzatu a fost cel care a zis că poate o propunere mai bună e Adrian Solomon, vechi președinte al Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, unul dintre cunoscătorii problemelor ce țin de zona de pensii, salarii și alte venituri. Buzatu a fost și singurul care s-a opus la numirea Bucurei-Oprescu. Buzatu a fost cel care a precizat că ar trebui discuții mai largi, mai ales seama unui portofoliu atât de important cum e Munca.
CV-ul propunerii lui Ciolacu nu prea merge în direcția a ceea ce presupune activitatea de la Ministerul Muncii. Deținătoare a funcției de președintă a Comisiei de administrație din Cameră, Bucura-Oprescu nu a fost niciodată nici măcar membră a Comisiei de muncă sau a celei de egalitate de șanse, deși e la al treilea mandat în Camera Deputaților. Bucura-Oprescu are studii economice la nivel de licență, apoi trecând pe zona de Relații internaționale, la Academia de Poliție.
Laude la adresa Chinei și arme de vânătoare
Bucura-Oprescu s-a evidențiat în trecut prin declarații controversate de solicitare a apropierii României de China, cu prilejul vizitei ambasadorului chinez la Pitești, precum și a înființării unui institut Confucius, entitate culturală pe care unele state occidentale au interzis-o, pe motiv că sub umbrela acesteia ar fi purtate activități de spionaj. „Vă mulţumim pentru Drumul Mătăsii şi pentru faptul că în acest program atât de important pe care dumneavoastră îl promovaţi, România (...) reprezintă în fapt poarta de intrare a Chinei în Uniunea Europeană. Apreciem preocuparea dumneavoastră şi pentru partea de mediu de afaceri şi pentru dorinţa de a pune în comun Argeşul şi regimul din China (…), şi pentru partea de educaţie, şi apreciem foarte mult că intenţionaţi ca şi la Piteşti să fie (deschis – n.n.) un institut Confucius“, a afirmat, la finalul anului trecut, viitorul ministru.
Și declarația de avere a Simonei Bucura-Oprescu e inedită. Nu are vreun apartament sau casă, dar deține două arme de vânătoare cu lunetă, ambele estimate la câte 6.000 de euro. Din punct de vedere politic, deputata se bazează pe sprijinul lui Ion Mînzînă, actualul șef al PSD Argeș, iar în trecut a fost sprijinită de fostul baron politic Constantin Nicolescu (ex-șef al CJ Argeș).
Recomandare pentru români: mai multă muncă
Nici propunerea pentru Ministerul Familiei nu excelează la capitolul relevanță pentru funcția deținută. Deputată la al treilea mandat, Natalia Intotero are profil de parlamentar axat pe probleme de politică externă și privind românii din diaspora. De altfel, Intotero a și fost ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni în Guvernul Dăncilă (2018-2019).
Una din afirmațiile controversate ale acesteia a fost într-un interviu pentru „Adevărul“, în 2018, când era ministru, în care sublinia că soluția nu e ca românii să plece din țară, ci să rămână aici, recomandând inclusiv trei locuri de muncă pentru cineva care vrea să aibă o satisfacție materială.
În primul mesaj dat ulterior nominalizării sale, Natalia Intotero i-a mulțumit lui Marcel Ciolacu pentru susținere, dar și liderului PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor. De altfel, Nistor este vicepreședinte național al PSD pentru partea de Vest. „Social-democraţia este despre oameni, iar valorile în baza cărora îmi voi ghida mandatul sunt parte integrantă din ethosul Partidului Social Democrat: egalitate, solidaritate, dreptate şi respectul pentru cetăţeni“, a transmis Intotero. Sprijinul masiv pentru viitorul ministru este din partea lui Nistor, fiind o apropiată a acestuia.
Sursa: adevarul.ro