Iohannis: Germania, unul dintre cei mai importanți parteneri de dialog în interiorul UE
Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că Germania nu este doar principalul partener economic al României, dar și unul dintre cei mai importanți parteneri de dialog în interiorul Uniunii Europene, subliniind că încă există un potențial însemnat de dezvoltare între cele două țări, prin "sporirea investițiilor și creșterea volumului schimburilor comerciale".
* Iohannis: Mi-am exprimat admirația față de eforturile Germaniei și ale lui Merkel privind Ucraina
* Merkel: Nu trebuie să avem o atitudine paușală față de migrația din România în Germania
* Merkel, despre aderarea României la Schengen în acest an: Nu pot să afirm nimic în momentul de față
Președintele Klaus Iohannis a precizat, în cadrul conferinței comune de presă cu cancelarul german, Angela Merkel, că a trecut în revistă în întâlnirea cu oficialul german evoluția relațiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural și politic, dintre cele două țări.
"Germania nu este doar principalul partener economic al României, dar și unul dintre cei mai importanți parteneri de dialog în interiorul Uniunii Europene, dar și pe scena internațională", a afirmat Iohannis.
El a menționat că în sfera economică a evaluat cu satisfacție evoluția schimburilor dintre cele două țări, care își mențin tendința ascendentă.
Președintele Iohannis a spus că a fost apreciată, de asemenea, prezența în România a unor investitori importanți, țara noastră având interes pentru atragerea unui număr și mai mare de companii germane.
Șeful statului a mai arătat că din discuție a reieșit că există încă un potențial însemnat de dezvoltare între România și Germania, prin "sporirea investițiilor și creșterea volumului schimburilor comerciale".
"Am evocat diversitatea oportunităților de dezvoltare sectorială, a intereselor comune și a proiectelor de parteneriat. Avem un interes deosebit ca Germania să ne fie partener în identificarea acelor nișe de dezvoltare care pot genera avantaje competitive și care pot individualiza România în peisajul economiei europene a anilor 2020. Atât doamna cancelar federal, cât și eu am subliniat importanța punții de legătură creată în mod natural între comunitățile germane din România și de comunitățile române din Germania. Le considerăm un factor de consolidare a cooperării româno-germane și un model de abordare în adevărat spirit european", a adăugat președintele României.
Iohannis a mai afirmat că este esențială consolidarea Uniunii Economice și Monetare, inclusiv prin desăvârșirea uniunii bancare.
"Am reafirmat necesitatea de a apăra cu fermitate atât prin luările de poziție, cât și prin faptele noastre valorile europene, cele care au permis ca Uniunea Europeană să devină un proiect model", a susținut Iohannis, adăugând că s-a convenit ca acest dialog să continue.