Iohannis: Fondurile europene fără precedent pot accelera parcursul modernizării profunde a României
Klaus Iohannis a subliniat importanța fondurilor europene pentru România în cadrul mesajului transmis cu ocazia aniversării Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane.
Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial - Departamentul Politici Economice şi Sociale, în cadrul evenimentului organizat la Palatul Parlamentului.
„Simţim cu toţii efectele crizelor multiple care se suprapun în aceşti ani: războiul din Ucraina, costurile revenirii post-pandemie, creşterea preţurilor la energie, criza climatică şi riscurile la adresa securităţii alimentare", a spus şeful statului.
Klaus Iohannis a arătat că „anul 2022 stă sub semnul unor valori record ale inflaţiei şi al crizei preţurilor la energie, nu doar în România sau în Germania, ci la nivel global”.
„Există sincope în aprovizionare, volatilitate a pieţelor şi riscuri critice ale dependenţei energetice. Acestea generează deja un deficit de încredere privind rezilienţa economică. Din păcate, nu există o soluţie magică pentru toate aceste probleme, dar sunt lucruri punctuale pe care le putem face pentru a depăşi asemenea provocări", a arătat Klaus Iohannis.
Preşedintele s-a referit, în acest sens, la faptul că utilizarea sustenabilă a resurselor „necesită schimbări profunde în sistemele de producţie şi comportamentele de consum, precum şi adaptarea strategiilor de investiţii. Integrarea avansului tehnologic în modelele de business trebuie să devină direcţia principală de dezvoltare a oricărei afaceri, de la cea mai mică întreprindere până la marile corporaţii".
Importanța investițiilor
„Companiile dumneavoastră, înainte de orice, înseamnă valoare dată capitalului uman. Să investiţi în oameni, în dezvoltarea competenţelor, în menţinerea profesionalismului şi atragerea noilor generaţii înseamnă să investiţi în viitorul afacerii dumneavoastră. Avem numeroase modele de succes, inclusiv din partea companiilor germane, iar acestea merită să fie mai bine promovate. Cred cu tărie în puterea exemplului, iar modul în care am reuşit să trecem împreună peste cei doi ani de pandemie şi să ne redresăm economic arată din plin efectele pozitive ale acestei abordări", a adăugat preşedintele.
Klaus Iohannis a încurajat, în acest context, autorităţile „ca utilizarea fondurilor europene pentru investiţii şi reforme să fie prioritate zero în toate deciziile administraţiei centrale şi locale".
România și Schengen
La același eveniment, Nicolae Ciucă a vorbit de importanța primirii României în Spațiul Schengen, în condițiile în care deja îndeplinește condițiile tehnice de mai mulți ani.
„Sunt convins că aşteptata şi meritata aderare a României la spaţiul Schengen va oferi mediului de afaceri, inclusiv investitorilor germani, noi oportunităţi de dezvoltare. Mesajul recent de susţinere al cancelarului Olaf Scholz confirmă că suntem pregătiţi să ne asumăm acest nou pas important de integrare în proiectul european, care le oferă cetăţenilor noştri beneficiile unei pieţe unice dezvoltate, în care libera circulaţie a persoanelor, bunurilor şi serviciilor reprezintă un motor al dezvoltării", a spus şeful Executivului.
„România poate folosi şi oferi facilităţi şi capacităţi alternative, sustenabile pentru relocarea industriei germane din Rusia şi Asia, iar potenţialul transportului pe Dunăre trebuie amplificat. Dunărea trebuie să devină un coridor de transport european navigabil pe tot parcursul anului şi vom susţine prin măsuri concrete acest potenţial”, a adăugat Nicolae Ciucă.
România este tot mai aproape de primirea în Spațiul Schengen, mai ales după ce Germania a precizat că va susține țara noastră la nivel european.
Sursa: adevarul.ro