Iohannis: După ce depăşim această criză, e nevoie să regândim sistemul de sănătate românesc

Iohannis: După ce depăşim această criză, e nevoie să regândim sistemul de sănătate românesc

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, marţi, la ceremonia de semnare a Acordului de Colaborare Bienală între Organizaţia Mondială a Sănătăţii - Biroul Regional pentru Europa şi Ministerul Sănătăţii din România, context în care a afirmat că după ce criza creată de coronavirus va fi depăşită, cei responsabili trebuie să regândească sistemul de sănătate românesc.

"Omenirea se confruntă astăzi cu o situaţie fără precedent, în faţa căreia suntem cu toţii vulnerabili şi care ne-a forţat să ne adaptăm rapid întreaga activitate. Marcăm, aşadar, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an prin semnarea, într-un format inedit, virtual, a unui nou Acord de Colaborare Bienală. Continuăm astfel cooperarea noastră şi reafirmăm parteneriatul solid pe care îl avem. Această criză sanitară şi umanitară prin care trecem ne-a dovedit tuturor, nu doar nouă, românilor, că avem nevoie de o capacitate consolidată de prevenire şi intervenţie în situaţii de urgenţă, de planuri şi protocoale de reacţie. Vă invit pe toţi cei responsabili ca, după ce vom depăşi această criză, să valorificăm conţinutul acordului semnat şi să regândim sistemul de sănătate românesc şi din perspectiva acestei nevoi", a declarat Iohannis la această ceremonie, care a avut loc prin videoconferinţă.

Şeful statului a subliniat că, în contextul actual, autorităţile au datoria de a acorda atenţie prioritar personalului medical, inclusiv prin asigurarea echipamentului individual de protecţie.

"Dragi medici şi personal medical, vă datorăm recunoştinţă şi respect zi de zi pentru efortul consecvent depus în menţinerea sănătăţii noastre, a tuturor, şi cu atât mai mult în aceste zile, când aveţi un rol critic şi purtaţi pe umerii halatelor albe o presiune enormă", a spus Iohannis.

El a reluat apelul la responsabilitate şi la respectarea cu stricteţe a măsurilor impuse de autorităţi.

"Respectând normele de deplasare, dragi români, de igienă şi de distanţare socială ne protejăm pe noi înşine, pe cei dragi şi ajutăm cadrele medicale să ofere asistenţă celor care au reală nevoie de îngrijire. Sacrificiile pe care le facem astăzi ne aduc mai aproape de ziua în care viaţa noastră revine la normal. Doar împreună putem trece peste această grea perioadă! Doar uniţi vom reuşi!", a mai declarat şeful statului.

Peste 200 de ţări, a subliniat preşedintele, sunt afectate de această pandemie şi a adăugat că autorităţile din România au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni răspândirea acesteia.

"Ne confruntăm cu o urgenţă medicală globală, iar pentru limitarea răspândirii, fiecare ţară trebuie să adopte toate măsurile necesare, în funcţie de evoluţia numărului de cazuri, dar este nevoie şi de cooperarea eficientă dintre state. Organizaţiile internaţionale din domeniul sănătăţii au un rol esenţial în a eficientiza această cooperare, în a oferi recomandări solide, în a disemina informaţii şi mesaje corecte, bazate pe dovezi ştiinţifice, de maximă utilitate pentru cetăţeni. În ceea ce priveşte situaţia din România, autorităţile noastre au luat la timp măsurile necesare pentru a preveni pe cât posibil răspândirea pandemiei. Măsurile restrictive de până acum au fost luate gradual, în funcţie de etapa în care ne-am aflat din punctul de vedere al transmiterii virusului şi în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale altor organizaţii internaţionale", a mai spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că este nevoie de acţiune comună atât la nivel regional, în cadrul organizaţiilor din care ţările fac parte, dar şi la nivel global, pentru combaterea acestei pandemii şi pentru limitarea efectelor sociale şi economice.

"Cooperarea şi solidaritatea internaţională constituie răspunsul nostru comun în faţa unei provocări de o asemenea amploare", a afirmat preşedintele Iohannis.

La ceremonia de la Palatul Cotroceni au participat şi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, şefa biroului pentru România al OMS, Miljana Grbic. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

3 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

4 Știrea asta pare SF în raport cu ce probleme grave sunt în jurul nostru...

5 „Va deveni evident că aceasta este doar idioțenia unui om bătrân” / Putin a cerut „să își graveze propriile inițiale” pe lanțurile pentru crucile purta…