Iohannis, discuții privind aderarea României la Schengen cu ambasadorii statelor membre UE

Iohannis, discuții privind aderarea României la Schengen cu ambasadorii statelor membre UE

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu ambasadorii statelor membre UE, în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie 2023, context în care a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive pentru aderarea României la Schengen, cât mai curând posibil, dar și a unui pachet de măsuri cuprinzător pentru continuarea sprijinului Ucrainei.

FOTO Administrația Prezidențială

FOTO Administrația Prezidențială

„Președintele României, Klaus Iohannis, a avut luni, 11 decembrie 2023, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii, în luna decembrie, a mandatului Președinției spaniole a Consiliului Uniunii Europene”, a informat Administrația Prezidențială, precizând că „în cadrul întrevederii au fost abordate temele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv în perspectiva Consiliului European din 14-15 decembrie 2023”.

Potrivit sursei citate, președintele României a mulțumit Președinției spaniole a Consiliului UE „pentru eforturile depuse în avansarea agendei europene pe parcursul semestrului doi din 2023, într-un context extrem de complex, marcat de numeroase provocări și crize cu consecințe semnificative la nivel european și global”, subliniind că „România va acționa în continuare în mod constructiv, în spiritul unității și al solidarității europene, principii de bază care au ilustrat acțiunea Uniunii pe parcursul ultimilor ani”.

„Președintele României a accentuat, în cadrul întâlnirii, importanța menținerii unității Uniunii Europene în toate acțiunile sale și a protejării valorilor și principiilor europene, cu atât mai importante într-un context marcat de continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, dar și de criza din Orientul Mijlociu, și alte provocări precum cele economice, climatice sau migratorii”, a mai arătat sursa citată.

În perspectiva discuțiilor de la Consiliul European, Președintele Klaus Iohannis „a pledat pentru continuarea sprijinului substanțial din partea Uniunii pentru Ucraina, care trebuie să rămână prioritară în acțiunile UE. În acest sens, s-a pronunțat pentru necesitatea adoptării unui pachet de măsuri și decizii cuprinzător pentru Ucraina la Consiliul European”.

Președintele României a mai susținut necesitatea „continuării sprijinului european, al NATO, dar și la nivel bilateral pentru Republica Moldova, în vederea consolidării rezilienței acestui stat, puternic afectat de efectele războiului din Ucraina și de acțiunile destabilizatoare ale Rusiei”.

Referindu-se la importanța continuării procesului de extindere a Uniunii Europene, șeful statului „s-a pronunțat pentru adoptarea unor decizii istorice la apropiatul Consiliu European în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova”.

„Referitor la revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027, proces aflat în desfășurare, Președintele României a pledat pentru o abordare care să promoveze echilibrul de finanțare între angajamentele deja asumate și noile priorități de pe agenda europeană, și să nu implice reduceri ale fondurilor pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună”, a mai arătat sursa citată.

Șeful statului s-a referit și la tema aderării României la Spațiul Schengen, „a cărei materializare ar transmite un puternic mesaj de solidaritate și unitate din partea Uniunii și ar contribui substanțial la consolidarea securității europene. Mulțumind partenerilor europeni pentru sprijinul larg oferit pentru aderarea țării noastre la Schengen, Președintele României a subliniat necesitatea adoptării unei decizii pozitive în acest sens, cât mai curând posibil”.

Totodată, „președintele Klaus Iohannis a transmis viitoarei Președinții belgiene a Consiliului UE, care va debuta la 1 ianuarie 2024, succes în îndeplinirea obiectivelor stabilite și a reafirmat deschiderea României de a continua să acționeze într-o manieră pozitivă pentru consolidarea Uniunii Europene, o Uniune capabilă să protejeze valorile pe care le reprezintă și pregătită să facă faţă provocărilor din viitor”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…