Iohannis, discuţii cu liderii europeni pentru pregătireaa reuniunii extraordinare a Consiliului European
Preşedintele Klaus Iohannis a participat la o videoconferinţă cu preşedintele Consiliului European şi alți lideri europeni, pentru pregătirea reuniunii extraordinare a instituției europene, care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.
„Reuniunea din această săptămână a Consiliului European va aborda aspecte importante pentru UE. În cadrul reuniunii pregătitoare de astăzi, găzduită de preşedintele Consiliului European, ne-am axat pe sprijinul acordat Ucrainei pe toate dimensiunile, pe consolidarea competitivităţii economiei Uniunii Europene şi pe punerea în aplicare a unor măsuri concrete de combatere a migraţiei ilegale”, a anunțat şeful statului, marţi, pe Twitter .
Consiliul European se va reuni la Bruxelles într-un summit extraordinar pentru a discuta despre agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia economică din Uniunea Europeană şi despre migraţie.
Consiliul Afaceri Generale al Uniunii Europene (CAG) s-a reunit la 6 februarie 2023, la Bruxelles, pentru a discuta despre următoarea reuniune a Consiliului European, despre relaţiile dintre UE şi Regatul Unit şi despre priorităţile preşedinţiei suedeze
Problema aderării României la Schengen
Precedenta reuniune a Consiliului European a avut loc la 15 decembrie 2022. Atunci au fost adoptate concluzii privind Ucraina/Rusia, energia şi economia, securitatea şi apărarea, vecinătatea sudică, relaţiile transatlantice şi au abordat subiecte referitoare la Croaţia, Bosnia şi Herţegovina şi Iran.
Totodată, în cadrul reuniunii de atunci, preşedintele Klaus Iohannis a ridicat subiectul aderării României la spaţiul Schengen şi al rezultatului votului injust dat în Consiliul JAI de săptămâna trecută.
„În context, preşedintele României a reiterat că ţara noastră merită o decizie pozitivă fără întârziere, întrucât a îndeplinit toate condiţiile şi criteriile şi, mai mult, asigură deja în mod eficient şi responsabil frontiera externă a Uniunii Europene, aşa cum o confirmă datele şi rapoartele recente. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis că Uniunea se află într-un moment în care este nevoie de acţiuni care să arate unitatea şi solidaritatea statelor membre. În acest sens, a reiterat convingerea României că solidaritatea este cea mai corectă opţiune”, se mai arată în comunicat.
Demersurile României pentru aderarea la Schengen, lăudate în presa bulgară
Un articol din presa bulgară realatează demersurile făcute de România și Bulgaria în ultimii ani pentru aderarea la Schengen, condamnând autoritățile din țara vecină privind lupta împotriva corupției și arată totodată că țara noastră a făcut pași importanți, susținând că luna octombrie ar putea fi un termen realist pentru aderarea României.
Articolul prezintă situația de la granița țării cu Turcia, arătând că statul român ar putea ajuta Bulgaria privind granița din Dobrogea, în condițiile în care țara noastră se află în linie dreptă spre aderarea la Schengen, prin demersurile făcute în ultimii ani, dar și având în vedere faptul că Uniunea Europeană refuză să plătească pentru construcția de garduri.
În același timp, publicația arată că, deși Olanda ținea ambele țări „la porțile zonei Schengen pentru că în 2011 a adăugat la criteriilor tehnice un criteriu politic - statul de drept, în timp ce Bulgaria insista că o astfel de adăugire este nedreaptă și nu a făcut nimic pentru a dovedi că a pus legea mai presus de orice - inclusiv mai presus de procurorul general - România a încercat să-și schimbe imaginea”.
Articolul relatează astfel că, în ciuda nedreptății, autoritățile din România au conștientizat că țara nu poate intra în spațiul de liberă circulație european „cu eticheta uneia dintre cele mai corupte țări din Uniune” și „s-a apucat să facă curat”, fiind condamnați la închisoare oficiali corupți de rang înalt.
Sursa: adevarul.ro