Președintele Klaus Iohannis a făcut marți declarații, la trei zile după explozia de la Crevedia, și a vorbit despre marile tragedii din ultima lună. El a evitat orice critică pentru autorități, lăudând chiar guvernul pentru intervențiile de la Crevedia. Întrebat dacă România e un stat eșuat – expresie pe care el însuși o folosise în 2021, a spus că ”sintagma cu statul eșuat o mai folosesc politicienii în vâltoarea abordărilor electorale, dar nu trebuie să credem că nimic nu funcționează”.
Președintele nu a prezentat nici o soluție pentru marile probleme sistemice din România și nu a furnizat detalii relevante pe vreun subiect, în ciuda întrebărilor ziariștilor.
La aproape toate întrebările ziariștilor, el a repetat constant că autoritățile trebuie să-și facă datoria.
De asemenea, șeful statului nu a vorbit despre vreo schimbare majoră pe care o cere în societate sau în funcționarea instituțiilor și nici nu a cerut, ca în alte ocazii, ședințe cu guvernul ori cu partidele din coaliția de guvernare.
Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis
- Am fost în vizită, am vizitat pompierii răniți care sunt aici, în spital. Am întâlnit două categorii de persoane pe care trebuie să recunosc că le admir și le stimez. Pompierii care au fost la intervenție, profesioniști, hotărâți, dăruiți, și care, din păcate, au fost răniți în cadrul acestei intervenții. Pe de altă parte, evident, medicii, întregul corp medical, care s-a mobilizat incredibil. Rapid de tot s-a mobilizat întregul spital, a preluat pacienții, i-a tratat și aceste intervenții foarte rapide cred că putem să spunem că au salvat vieți și destine.
- Și unii, și alții au toată aprecierea și admirația mea. Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog cu ei și le-am dorit însănătoșire grabnică. Iar pe cei din corpul medical i-am felicitat pentru munca pe care o fac nu doar acum, în fiecare zi.
- Acum este, sigur, foarte, foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face, ca cei care sunt răniți să poată să revină cât mai repede la munca lor. Este însă momentul să ne gândim și la familiile victimelor, să le arătăm că suntem real alături de ei, că înțelegem suferința și fiecare în zona lui încearcă să vină cu un ajutor pentru ei. Aceste lucruri sunt cele care sunt urgente, care trebuie să se întâmple acum. Dar deja trebuie să vedem și un pic mai departe.
- Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie. Am avut tragedia de la 2 Mai, am avut tragedia de la Botoșani, am avut tragedia de la Crevedia, am avut pe urmă tragedia de la Alba. Sigur, toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile, instituțiile abilitate trebuie să meargă mult, mult mai mult în profunzime. Întrebarea pe care cred că ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit ce a putut fi prevenit?
- Și atunci, cu siguranță, autoritățile, instituțiile competente trebuie să caute explicații și trebuie să caute soluții pentru a preveni cât de mult se poate preveni în viitor. Trebuie să vedem. A fost neglijență, sau conivență, sau mai mult, sau pur și simplu ignoranță, sau n-au fost bune procedurile, sau nu s-au corelat instituțiile, sau cineva a încălcat clar legea? Cineva a încălcat legea penală? Toate aceste lucruri trebuie să fie căutate, clarificate, explicate, și sistemele îmbunătățite. Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptat în cazul, de exemplu, Crevedia că cei de acolo n-au știut.
- Nu vreau în acest moment să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, să vină cu explicații, cei vinovați să primească pedepse exemplare și acolo unde sistemul nu funcționează, unde corelările din lege nu sunt bune, unde procedurile nu sunt suficient de bune, unde se calcă în picioare autorități care au toți aceeași competență și niciunul nu se duce până la rădăcina fenomenului, acestea să fie lămurite, clarificate, pentru a preveni în viitor astfel de evenimente.
- Este, după părerea mea, inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de accidente, de tragedii, nu poate să rămână fără urmări clare, care scot în evidență ce s-a întâmplat și ce se poate face mai bine.
- Dar, în toată această situație, să nu uităm de eroii pozitivi, pompierii și personalul medical, care cu toții și-au făcut cu vârf și îndesat datoria, punându-și efectiv viața în pericol. Pe ei să-i felicităm.
Q: Sunt mai multe anchete în curs la Crevedia. Cine e vinovatul moral? Ar fi utile teste antidrog în școli?
A: Nu vreau să dau eu răspunsuri în locul autorităților competente. Nu accept să se spună la final că asta e. Nici o analiză politică nu trebuie evitată
Q: Românii percep statul român ca pe unul eșuat. Ce le spuneți celor care își trimit copiii în străinătate?
A: Sintagma cu statul eșuat o mai folosesc politicienii în vâltoarea abordărilor electorale, dar nu trebuie să credem că nimic nu funcționează. Dar da, sunt lucruri, instituții care nu funcționeză. Mai e mult de lucru, dar trebuie să facem România mai eficientă, mai puternică, mai bună. Sunt convins că tot mai mulți politicieni își doresc asta.
Q: Centrele de arși sunt doar pe hârtie, trimitem mereu în străinătate. Cum comentați?
A: Am discutat cu conducerea spitalului și ei mi-au spus că lucruri s-au făcut. Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor oameni a fost prea mic. Eu cred că mai avem destul de mult de lucru. Însă am văzut unele lucruri senzaționale
Q: Cum ar putea românii să aibă încredere în autorități?
A: Nu autoritățile știu sau nu știu, sunt întotdeauna oameni. Eu îmi doresc să avem oamenii potriviți la locul potrivit, trebuie să începem de jos, de aceea m-am luptat pentru România Educată
Q: E funcțională unitatea de mari arși de la Floreasca, cea nefuncțională?
A: Asta vă vor spune medicii
Q: Sunteți mulțumit de polițiștii de la 2 Mai?
A: Vă rog să puneți întrebarea la MAI.
Q: Dar dvs, din ce ați văzut?
A: Unii sau străduit și alții nu. Cei care nu, trebuie să suporte rigorile legii sau ale regulamentului
Q: Sunteți mulțumit de cum au acționat pompierii la Crevedia?
A: Din toate relatările și discuțiile a reieșit că pompierii au acționat corect și curajos.
Q: Au fost echipamentele pompierilor bune?
A: S-a intervenit corect. Fotografiile cu echipament – unii au o părere, alții – altă părere.
Q: Așteptați vreo demisie?
A: De data asta, autoritățile și guvernul au interveni rapid, au fost luate măsurile care au putut fi luate. Mai departe, vedem ce spune o analiză politică
Q: Sunteți de acord cu testele antidrog în școli?
A: E îngrijorător că tot mai mulți. E o variantă să se încerce introducerea de teste, sigur cu acceptul părinților. Dar trebuie găsit ceva și să îi educăm.
Q: Dvs ca președinte ați fi putut face mai mult?
A: Nu cred că în calitate de președinte se putea face mai mult. Președintele e doar formal executiv, lucrurile se fac de guverne. Ce am făcut eu a fost să mă lupt la Bruxelles pentru bani și vă amintesc că am obținut 80 de miliarde de euro pentru România pentru a rezolva, de exemplu, această problemă