Iohannis, despre protestele magistraţilor: Bine au făcut că au ieşit; e un atac nemaivăzut asupra sistemului de justiţie
Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat marţi faptul că magistraţii au ieşit în stradă pentru a-şi spune nemulţumirile, având în vedere că există un ''atac nemaivăzut'' asupra sistemului de justiţie.
Şeful statului a fost întrebat, la o dezbatere, cum vede faptul că mai mulţi preşedinţi de instanţă au cerut sancţionarea colegilor care protestau, iar jandarmii de la Curtea de Apel Bucureşti i-au izgonit luni pe procurorii şi judecătorii care protestau în faţa Palatului de Justiţie şi dacă, în acest mod, magistraţii vor fi intimidaţi.
"Da, dar nu vor reuşi. Nu se mai reuşeşte demult în România cu aşa ceva. Vă amintesc doar 10 august, unde ce am văzut? Oameni care au demonstrat paşnic, lejer, deschis, pentru o Românie mai bună, pentru dreptul lor şi cu o acţiune disproporţionată, ca să nu folosesc alte cuvinte, ale instituţiilor statului care, nu numai că s-au făcut ei de minune şi că au suferit oameni, că au fost răniţi, au făcut România de minune. De atunci, dacă aţi urmărit, în toate rapoartele legate de domeniul drepturile omului, libertăţi de manifestare, libertatea presei suntem citaţi la capitolul aşa nu, din cauza felului în care s-a acţionat pe 10 august. Iar cu magistraţii: cei care au protestat - tot respectul şi admiraţia mea. Este clar că acei oameni s-au uitat, au răbdat, au tăcut, dar acum paharul s-a umplut şi bine au făcut că au ieşit şi au început să îşi spună părerea. Fiindcă multe dintre modificările care s-au făcut sunt modificări care afectează sistemul de justiţie şi sunt modificări care sunt de înţeles în adevărata dimensiune pentru cei din sistem, nu pentru cineva din afară, care nu are niciun contact direct cu felul în care justiţia este organizată în România. Deci, oamenii aceia bine au făcut că au ieşit: şi judecătorii, şi procurorii, şi ceilalţi care lucrează în justiţie, ca să atragă atenţia că este extrem de grav ce se întâmplă. Este un atac nemaivăzut asupra sistemului de justiţie, asupra independenţei Justiţiei", a afirmat Iohannis, la dezbaterea "Preşedinte sau cetăţean/ om politic şi societate civilă", organizată în cadrul Festivalului internaţional de film documentar şi drepturile omului de către One World România.
El i-a criticat pe cei aflaţi în funcţii de conducere în instituţii din justiţie care s-au opus protestelor. "Unii puşi pe funcţii de conducere au fost probabil convinşi să se declare împotriva acestor manifestări. Mi se pare un lucru complet irelevant. Mai bine nu ziceau nimic că, dacă tăceai, filozof rămâneai", a mai spus Iohannis.
Şeful statului a subliniat că ar fi bine ca politicienii să ţină seama de protestele magistraţilor. "Ei au ieşit din disperare şi vor să îşi arate această disperare şi noi o înţelegem", a afirmat el.
Preşedintele Iohannis a susţinut că s-a încercat intimidarea magistraţilor, dar nu s-a reuşit.
"Ar fi culmea să fie intimidabili magistraţii. Eu cred că Justiţia din România este independentă, cred că magistraţii sunt oameni foarte serioşi şi foarte bine pregătiţi, care îşi fac treaba foarte bine. Şi, tocmai de aceea, o clică politică, care, acum, pur întâmplător, este la putere, şi mulţi dintre ei au dosare penale, încearcă să-şi subjuge Justiţia politic. Noi am avut în România, din păcate, mai mulţi ani de Justiţie politizată decât de Justiţie liberă. Acum, când avem Justiţie independentă, am face bine să o păstrăm aşa şi să-i ajutăm. Şi nu-i vorba de Ordonanţa 7. Ordonanţa 7 a fost ultima picătură care a făcut să se umple prea mult paharul. De fapt, întregul asalt organizat asupra Justiţiei a pornit aproape din prima zi de când aceşti pesedişti au ajuns la putere, cu Ordonanţa 13. De atunci, avem un asalt neîntrerupt, organizat şi intenţionat al PSD-ului asupra Justiţiei. Trebuie să spunem lucrurile foarte clar. Nu trebuie să ne ferim de aceste chestiuni. Dacă tot vorbim aşa, de jur împrejur, poate ne iau de proşti. Dar eu nu cred că suntem noi proştii", a declarat şeful statului. AGERPRES