Iohannis, despre numirea procurorilor şefi: Îi consider foarte buni; avizul CSM - parţial destul de superficial
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că procurorii pe care i-a numit joi în funcţii de conducere sunt "foarte buni", concursul a fost "foarte bine organizat, foarte transparent, foarte corect", iar avizul CSM în acest sens a fost "parţial destul de superficial".
"Având în vedere că am avut, pe de o parte, propunerile ministrului, pe care le-am găsit foarte bine elaborate, foarte bine motivate şi, pe de cealaltă parte, avizul CSM-ului, care mi s-a părut parţial destul de superficial, am considerat corecte propunerile făcute de domnul ministru Predoiu şi i-am numit pe cei trei candidaţi pe funcţie", a declarat şeful statului, joi, la Bruxelles.
El a adăugat că în acest fel s-a încheiat interimatul la marile parchete. "Se ajunsese deja la o perioadă foarte lungă de interimat, care nu a permis procurorilor să-şi facă treaba aşa cum trebuie în toate situaţiile. O conducere interimară întotdeauna are acest efect asupra unei instituţii", a subliniat el.
Preşedintele a apreciat procurorii numiţi de el. "M-am bucurat că selecţia organizată de domnul ministru Predoiu a scos la iveală trei candidaţi pe care îi consider foarte buni şi mi-a făcut mare plăcere să-i numesc pe funcţie", a mai declarat el.
Întrebat de ce consideră avizul CSM "superficial", Iohannis a răspuns: "Vă rog să citiţi avizele şi o să vă daţi seama imediat".
Joi, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea .
De asemenea, şeful statului a semnat decretele pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa şi pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu.
Cei trei au fost numiţi pe o perioadă de trei ani.
Preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, în care se discută Cadrul Financiar Multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027. AGERPRES