Iohannis, despre negocierile funcţiilor de conducere în UE: Nu este posibil ca vreun stat să fie ignorat. România este tratată corect
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că funcţiile de conducere din instituţiile europene trebuie negociate în aşa fel încât „toate statele să se simtă implicate”. Șeful statului a afirmat că România a fost tratată corect la aceste negocieri.
„Este un lucru cunoscut că luni seara a avut loc o întrunire informală a şefilor de state şi guverne din Consiliul European şi am discutat despre rezultatul alegerilor, despre posibile soluţii pentru a ocupa funcţiile de conducere în instituţiile europene. A fost o discuţie informală şi de aceea nu voi da detalii despre aceste discuţii, dar îmi permit câteva consideraţiuni legate de ce ar trebui să fie rezultatul, după părerea mea. Avem Uniunea Europeană, un proiect de mare succes şi, după părerea mea, un proiect de mare viitor, dacă gestionăm acest viitor corect, în linie cu aşteptările cetăţenilor europeni şi în aşa fel încât să contăm în ecuaţia mondială, în ecuaţia globală. Deci, ce ar trebui să vedem? Fiind negocieri politice, ele sunt complicate, fiindcă arhitectura Uniunii este una complexă", a afirmat Klaus Iohannis, după întâlnirea cu preşedintele Italiei, Sergio Mattarella.
El a adăugat că Uniunea Europeană este „o uniune de state, nu de partide" şi „trebuie negociat în aşa fel încât toate statele să se simtă implicate, responsabilizate şi servite în funcţie de interesul naţional". „Nu este posibil ca vreun stat membru să fie ignorat, marginalizat sau neimplicat în aceste negocieri. Şi dacă aşa s-ar fi întâmplat, ar trebui corectat", a adăugat şeful statului.
Klaus Iohannis a subliniat că familiile politice din UE au o greutate în negocierea funcţiilor, dar "aceste familii nu pot suprima dreptul statelor membre de a fi implicate şi de a decide".
„Familiile politice europene, în ecuaţia europeană, nu au exact acelaşi rol pe care îl au partidele politice în viaţa politică a statelor naţionale şi acest lucru trebuie văzut. Şi dacă aceste familii politice ar exagera în influenţa lor, acest lucru ar trebui corectat. Trebuie să avem un echilibru corect, fin şi negociat. Asta dacă vorbim despre cum se ajunge la o concluzie. Dar, haideţi să-l nu uităm pe cetăţeanul european. Europenii au aşteptări de la instituţiile europene şi aceste aşteptări nu au fost întotdeauna satisfăcute. După părerea mea, există o distanţă prea mare între alegător şi conducerea instituţiilor europene, (...) între alegător şi Bruxelles (...). Ar fi de dorit şi ar fi important şi este important pentru viitorul Uniunii ca acestea două să se reapropie, adică europeanul să se regăsească în politicile europene, iar politicul european să asculte mai bine ce doresc europenii", a spus preşedintele, conform Agerpres .
Șeful statului a dat ca exemplu protestele fermierilor, afirmând că în acel caz „comunicarea nu a fost optimală”.
„Ca să nu rămân doar în zona pur teoretică, daţi-mi voie să dau un exemplu. Am avut, şi cred că o să mai avem, proteste extinse ale fermierilor europeni, pentru că s-au reglementat anumite zone cu care fermierii nu rezonează. Ei se simt ameninţaţi în chiar existenţa lor, a fermelor lor, a familiilor lor. Aceste proteste au avut loc în anul de graţie 2024, chit că reglementările respective sunt din anul 2020. Şi atunci am întrebat şi public, n-am primit nici un răspuns, dar întreb şi aici: cum s-a putut să se reglementeze în 2020 ceva care priveşte milioane de fermieri români, nu s-a discutat cu ei, până când, patru ani mai târziu, au ieşit în toată Europa pe stradă şi au protestat. E clar că aici comunicarea nu a fost optimală. Acesta este doar un exemplu, mai sunt şi altele", a afirmat şeful statului.
Iohannis: Instituţiile europene trebuie conduse de persoane foarte respectate
Preşedintele a subliniat că instituţiile europene trebuie conduse de persoane alese corect, care să fie „foarte respectate” și „curate ca lacrima”.
„Instituţiile europene trebuie conduse de persoane alese corect, cu participarea tuturor statelor membre, tuturor familiilor politice, dar persoane care sunt dincolo de orice bănuială, persoane care sunt foarte respectate, asupra cărora nu poate plana nici o îndoială sau, cum se spune la noi, să fie curaţi ca lacrima. De ce e important? Fiindcă altfel ce încredere ar avea cetăţeanul european că respectivele persoane în funcţiile extrem de importante pe care le au vor conduce Uniunea Europeană aşa cum ne dorim cu toţii", a explicat Iohannis.
Klaus Iohannis a menţionat totodată că: "pachetul de nominalizări de personalităţi care, până la urmă, vor ajunge în aceste funcţii, trebuie să fie un pachet impecabil, puternic, de încredere maximală, negociat la sânge, dar ţinând cont de toate pretenţiile naţionale şi politice şi până acolo mai e cale lungă".
Președintele: România este tratată corect
Întrebat dacă România a fost tratată corect la aceste negocieri, având în vedere că a cerut o mai bună reprezentare a Europei de Est în aceste funcţii, preşedintele a spus: "Acesta este unul din criteriile relevante şi m-am bucurat că nu numai eu am subliniat importanţa echilibrului geografic, cum îl numim, deci asta nu este o problemă şi România este tratată corect. M-am asigurat de acest lucru".
Președintele Klaus Iohannis a participat luni la reuniunea informală a Consiliului European , organizată ca urmare a alegerilor pentru Parlamentul European, unde erau planificate discuții pentru alegerea președintelui Consiliului European, nominalizarea președintelui Comisiei Europene, precum și numirea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate.
„Toate aceste proceduri sunt prevăzute în Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE), unul dintre principalele tratate ale UE.Orice decizie a Consiliului European trebuie să reflecte diversitatea UE în ceea ce privește geografia, dimensiunea țării, genul și afilierea politică”, conform CE.
Sursa: adevarul.ro