Iohannis, despre alegeri: „S-au desfășurat bine. Rezultatele vorbesc de la sine”. Ce spune despre alegerile prezidențiale

Iohannis, despre alegeri: „S-au desfășurat bine. Rezultatele vorbesc de la sine”. Ce spune despre alegerile prezidențiale

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că alegerile locale și europarlamentare din acest an „s-au desfășurat bine”, și că rezultatele alianței PSD-PNL demonstrează că românii apreciază decizia privind formarea coaliției de guvernare.

Iohannis: PE va fi un partener și o instituție care rămâne constructivă Foto: Arhivă

Iohannis: PE va fi un partener și o instituție care rămâne constructivă Foto: Arhivă

După părerea mea, chiar dacă au fost câteva incidente, alegerile s-au desfășurat bine. Iar rezultatele vorbesc de la sine. Vă amintiți că au fost multă dezbatere în spațiul public dacă această coaliție este bună pentru România sau nu, cred că de data aceasta am primit un răspuns chiar de la alegători care în proporție foarte mare, aproape 50%, au votat lista comună prezentată de coaliție și este foarte corect așa, după ce coaliția a reușit să ofere o guvernare care a permis României să treacă fără prea mare pagubă prin crizele care au pornit exact în acest război purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

El consideră totodată că decizia privind comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare a fost una „bună”.

În ce privește alegerile locale eu consider în continuare că a fost o decizie bună să fie aduse alegerile locale împreună cu alegerile europarlamentare dintr-un motiv democratic clar, alegerile sunt legitime, valide din punct de vedere democratic atunci când participă un număr mare de alegători. Și faptul că aceste alegeri au fost puse împreună ne-au dus iată la o participare de peste 50%, deci putem să spunem că a fost pasul corect iar comunitățile evident și-au ales primarii, președinții de consilii, consilierii pe care i-au crezut potriviți pentru următorii patru ani”, a adăugat șeful statului.

În ce privește continuitatea alianței PSD-PNL și pentru alegerile parlamentare și propunerea unui candidat comun la prezidențiale, președintele a apreciat că: „este aceasta o chestiune care trebuie lămurită în interiorul coaliției”. „Chiar dacă aș avea o opinie în această chestiune, nu cred că ar fi corect să mi-o spun public”, a adăugat șeful statului.

Întrebat ce post în conducerea Uniunii Europene crede că ar trebui să îl vizeze țara noastră, Klaus Iohannis a răspuns: „În executivul european fiecare stat membru are un membru care se numește comisar european, acesta este stabilit de guvern și atunci să lăsăm guvernul să ajungă în faza în care nominalizează o persoană și după aceea sigur o și negocieze poziția pe care această persoană poate să o ocupe. Deci e un pic de vreme pentru a discuta aceste spețe care sunt ale Guvernului”.

Iohannis: PE va fi un partener și o instituție care rămâne constructivă

Iar cu privire la noua configurație a Parlamentului European, după alegerile europarlamentare, Klaus Iohannis consideră că „nu putem să vorbim de o schimbare radicală” și că legislativul european „va fi un partener și o instituție care rămâne constructivă”.

Parlamentul European. S-a făcut multe vorbire de felul în care sunt reprezentate familiile politice. În realitate nu cred că putem să vorbim de o schimbare majoră. Sunt mici mișcări de exemplu la Partidul Popular European care este în continuare gruparea cea mai semnificativă, s-a mărit puțin numărul de parlamentari, la alții s-a micșorat puțin. În esență, partidele numite de centru reprezintă în continuare grosul Parlamentului European dar sigur în funcție de specificul național au apărut, de exemplu în cazul Franței, modificări semnificative. Dar pentru Parlamentul European în ansamblu nu putem să vorbim de o schimbare radicală, sunt schimbări sigur care vor influența felul în care se votează, care vor influența lobby-ul în Parlament pentru anumite părți din legislație, dar sunt convins că Uniunea va merge înainte și Parlamentul European va fi un partener și o instituție care rămâne constructivă”, a afirmat președintele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii