Iohannis, declarații INCENDIARE! Le dă CAPETE-N GURĂ lui Dragnea și Tăriceanu!

Iohannis, declarații INCENDIARE! Le dă CAPETE-N GURĂ lui Dragnea și Tăriceanu!

Iohannis: Eu nu cred in solutii de tip guvern de uniune. Cei cu probleme penale au devenit foarte nervosi pentru ca justitia se apropie de ei. Prima conditie la angajarea de paznici e sa nu aiba cazier. Cum sa ne imaginam ca tara va fi pazita de unul cu dosar penal? Ati vazut demonstratia pro-Unire si au iesit la TV ca in desenele animate, au topait politicieni care mai de care ca aparatori ai neamului!

Presedintele Iohannis a declarat, la Adevarul Live, ca nu crede in solutii de tip guvern de uniune nationale, aceasta fiind posibila doar in cazuri exceptionale, ca si solutia guvernului tehnocrat. Sunt multumit de felul in care acest guvern tehnic a gestionat treburile publice a afirmat presedintele. Seful statului a amintit si ca societatea a asteptat ca partidele sa scoata penalii din joc si sa se reformeze, dar lucrurile "au trenat".

De asemenea, Iohannis a insistat asupra faptului ca nu va nominaliza la functia de premier o persoana cu probleme penale: "Toti am citit ca se fac angajari pentru paznici, iata ca de fiecare data prima conditie e sa nu aiba cazier. Pai cum ne imaginam ca tara va fi pazita de unul cu dosar penal? E inimaginabil, nu am de gand sa renunt la aceasta conditie".

Declaratiile lui Klaus Iohannis:

-Un guvern tehnic e un guvern acceptat de politicieni si votat in Parlament, fara insa ca vreun partid sa se identifice cu acest guvern

-Am constatat din primavara ca mai toate partidele incearca sa se profileze atacand acest guvern

-Am avut un an de stabilitate, de crestere economica chiar semnificativa, un an cu doua randuri de alegeri - localele s-au desfasurat in aproape perfecta ordine.

- M-astept ca si parlamentarele sa fie organizate serios, asezat si sa treaca fara evenimente care sa disturbe

-In zona partidelor am avut anumite asteptari, ca si multi romani, dar lucrurile nu stau chiar asa de bine

-Societatea a asteptat ca partidele sa scoata penalii din joc, sa promoveze oamenii buni, sa se deschida, sa se reformeze. Aici lucrurile au cam trenat. Unele partide au inteles aceste asteptari, si - chiar daca uneori foarte greu - au incercat sa se schimbe.

- In schimb, am vazut cu totii ca alte partide, chiar daca au inteles acustic asteptarile, nu le-au inteles in profunzime, au mimat reforma, au lasat totul la fel ca inainte

- in decembrie vom vedea daca alegatorul vede diferenta sau daca nu conteaza.
Vom vedea daca romanii observa aceste schimbari, vom sti in ce directie vrea Romania sa mearga

- Eu mi-as fi dorit mai multa reforma la partide, iar lucrurile nu se termina pe 11 decembrie, e un nou inceput.

Intrebare: Recent, PSD si PNL au anuntat listele de candidati, banuiesc ca le-ati vazut. Vi se pare ca au aparut schimbari importante?

Iohannis: Au aparut schimbari si la unii si la altii. Unii au scos penalii total de pe liste, altii nu au dorit sa faca asta, si chiar daca au schimbat citeva nume, vedem ca unii sunt tot acolo. Aceste lucruri cred ca le vad si alegatorii

Intrebare: Asistam la un atac concertat impotriva DNA. Cum vedeti atacurile?

Iohannis: Citesc aceste atacuri intr-o cheie foarte simpla: acesti oameni sunt urmariti penal, unii chiar condamnati, si se tem de justitie. Raspunsul gasit de ei, fundamental eronat, e sa atace institutiile care se ocupa de ei. E calea gresita.

Au devenit foarte nervosi pentru ca dreptatea, justitia se apropie de ei si-i descopera. Nu-si dau seama ca nu fac decat sa traga propriile partide in jos. Si sper ca aceste partide sa inteleaga in timp util, inainte de alegeri, ca acesti penali nu au ce cauta in conducerea partidelor si a institutiilor statului

Indiferent de cat de belicos e discursul lor, nu mai reusesc sa pacaleasca pe nimeni.

Intrebare: Prima tema de campanie e atacul la Kovesi pe tema presupusului plagiat, apoi teme precum disputa intre Biserica oprtodoxa, apoi unirea cu Moldova. Acestea sunt temele reale de campanie?

Iohannis: Si acestea sunt problemele Romaniei, nu putem sa ne prefacem ca nu sunt. Dar nu e bine sa se discute in cheie electoralist-populiste. Ele trebuie discutate de societate. Evident ca trebuie sa discutam foarte asezat, cu un plan pe termen lung, care va fi abordarea Romaniei in chestiunea unificarii cu Moldova.

-Trebuie sa vedem daca vrem in Romania o justitie independenta, puternica, care-i rade pe vinovati si-i apara pe nevinovati. Dar sa nu discutam intr-o zona populista

- Ati vazut demonstratia pro-Unire si au iesit la TV ca in desenele animate, au topait politicieni care mai de care ca aparatori ai neamului si restul sunt rai. Nu cred ca asa rezolvam problema

-Daca ne apucam doar din 4 in 4 ani, in ajunul alegerilor, sa discutam despre unire, justitie si alte lucruri importante, nu ne facem nici un bine. In campanie cred ca trebuie sa discutam despre campanie, dezvoltarea economica, Parlament, simplificarea administratiei, rezolvarea multor probleme sociale, cum vad construirea unui guvern performant

- Partidele sa vina cu solutii reale, nu cu povesti de televizor. Solutia e cu programe solide, pertinente, convingatoare.

-S-a pus problema TVR si SRR. Cum isi imagineaza cineva ca aceasta chestiune se rezolva intr-o saptamana, renuntand la taxa radio-tv? Fara un plan pe termen lung nu se rezolva lucrurile. E o abordare heirupista, daunatoare pe termen lung

Intrebare: Nu veti promulga legea cu cele 102 taxe?

Iohannis: Aceasta abordare nu m-a convins deloc. Ce sa-si imagineze un antreprenor, ca azi sunt unele taxe si maine alte taxe. Asta inseamna predictibilitate. Aceste lucruri trebuie discutate cu mediul de afaceri, sindicatele, societatea civila. Si daca tragem concluzia ca aceste taxe aduc mai multa birocratie decat bani la buget, le scoatem. Dar trebuie sa existe o discutie asezata cu expertii

Intrebare: Ce reprosati guvernului Ciolos?

Iohannis: Un guvern tehnic se comporta altfel decat unul politic. Cred ca au fost situatii unde a lipsit coerenta, pentru ca nu au avut un partid care stabileste o linie. Intr-un guvern tehnic, un ministru incearca sa rezolve problema cum o intelege el mai bine. Riscul e sa apara sincope, dar e foarte greu de evitat. Acesti oameni nu au avut exercitiul guvernarii pana acum, dar au rezolvat atatea probleme, E notabil in sens pozitiv.

Intrebare: De curind ati facut portret robot al viitorului premier, a nascut critici din partea PSD, condus de Liviu Dragnea. S-a schimbat ceva de atunci, va ganditi sa luati in calcul nominalizarea lui Dragnea?

Iohannis: Nu am facut un portret robot, am enuntat cateva conditii pe care le pun eu cand se va discuta desemnarea premierului dupa alegeri. Chestiunea penala: toti am citit ca se fac angajari pentru paznici, iata ca de fiecare data prima conditie e sa nu aiba cazier. Pai cum ne imaginam ca tara va fi pazita de unul cu dosar penal? E inimaginabil, nu am de gand sa renunt la aceasta conditie.

Acest enunt nu a fost impotriva unui partid. Am probleme cu oamenii condamnati penal si incearca prin toate mijloacele mediatice sa arate ca ei sunt adevaratii politicieni. Am facut acest anunt din timp ca partidele sa se poata pregati cu candidati curati si capabili

Intrebare: Ati auzit de Sorin Moisa?

Iohannis: Nu cred ca e cazul sa discutam acum numele viitorului premier. Nu sunt alegeri guvernamentale, ci parlamentare. Parlamentul e chemat sa aleaga guvernul, iar alegatorul e chemat sa aleaga partidul in care are cea mai mare incredere. Dupa alegeri, cand stim cine cate locuri are, incepem runde de negocieri intre partide, intre partide si mine, pentru a gasi formula optimala fezabila pentru a forma un guvern.

Constitutia prevede clar acesti pasi. Daca nici un partid nu ia peste 50%, formeaza coalitii si vin cu diverse propuneri la presedinte. Dupa aceste runde de discutii voi desemna o persoana in care am incredere sa formeze un guvern serios. Nu caut o persoana care sa-mi fie prieten, ci o persoana capabila sa prezinte un guvern serios, care sa stranga o majoritate. O astfel de persoana cautam cu totii.

Intrebare: E mai bine sa avem un guvern dominat de un mare partid, sau un guvern de uniune nationala?

Iohannis: Eu nu cred in solutii de tip guvern de uniune. In anumite situatii, complicate politic sau geopolitic, e posibil sa apara nevoia sau oportunitatea asta. Dar in ansamblu nu cred ca e o solutie buna. Alegerile se fac tocmai penru a vedea ce partid e preferat de alegatori.

In cazuri exceptionale, e o solutie posibila, ca si solutia guvernului tehnocrat.

Intrebare: Duminica sunt alegeri in Republica Moldova. Cum vedeti situatia de acolo?

Raspuns: In ultimii ani, deseori Romania a avut o abordare discutabila. Au fost sprijinite persoane. Aceasta abordare nu e corecta. Romania trebuie sa sprijine Moldova institutional, ca moldovenii sa-si creeze institutii credibile.

- Nu este util sa ne exprimam in ce priveste persoana celui care va fi ales presedinte. Sondajele arata ca aproape sigur va fi turul 2. E alegerea moldovenilor, sa-i lasam sa-si aleaga presedintele.

Intrebare: Cum privesc Franta si Germania ideea ca Romania sa se alature lor?

Iohannis: Cu foarte mare deschidere si multe asteptari. Ne dorim sa fim mai aproape de nucleul UE. Abordarea Romaniei a fost de multa vreme, si eu am intarit-o, ca-si doreste sa fie acolo. Sunt tari care nu-si mai doresc sa fie foarte bine integrate, tari care vor sa se retraga putin din procesul de integrare. Pentru Romania e important sa continue procesul de integrare, sa intre in Schengen si zona euro

-Crizele multiple nu au trecut fara urme si rani si falii. Am avut criza economica, criza migratiei, criza de abordari diferite intre tarile din est si nucleul dur, divergente nord-sud pe bugete, avem o criza de credibilitate.

-Romania e una din putinele tari unde cetatenii sunt pro-europeni, si e un lucru extraordinar. In multe tari, cetatenii sunt sceptici, populistii castiga teren si devine o problema reala. Trebuie sa gasim cele mai bune cai pentru a redeveni performanti si credibili ca sa recastigam increderea cetateanului european.

Intrebare: Ce vesti mai aveti despre tratatul UE-Canada?

Iohannis: Stiri noi nu am. Belgia nu poate semna fiindca regiunea Valonia se opune. O situatie neasteptata si o situatie care, sper eu, se va rezolva intr-un final. Tratatul s-a negociat in ultimii 7 ani. S-a ajuns la o forma de tratat foarte buna. In cadrul acestor negocieri, noi am negociat in paralel chestiunea vizelor, care nu e legata de acest acord.

Saptamana trecuta se ajunsese ca Romania si Bulgaria aveau inca rezerve pentru ca nu se transase chestiunea vizelor. Intre timp, noi am negociat bine cu Canada si ne-am retras rezervele, toata lumea considerand ca se va ajunge la o concluzie si cu Valonia, ceea ce inca e posibil. Nu as vrea sa fiu foarte negativ, cred ca inca sunt sanse sa se convinga si Valonia ca e un acord bun. Asteptam noi rezultate din negocieri sau amanarea concluziilor.

Intrebare: Pe 8 noiembrie vor fi alegeri prezidentiale in SUA. Cat de importante sunt?

A: Sunt foarte importante. Parteneriatul cu SUA e cel mai important parteneriat strategic al Romaniei. Dar poporul are intotdeauna dreptate. Nu ar fi politic corect sa ne exprimam intr-un fel sau altul, e treaba americanilor sa decida prin vot.

Intrebare: 2018 e un an special, centenarul Marii Uniri. Care ar fi idealurile care ar trebui sa ne uneasca?

Iohannis: Romania va implini varsta de 100 de ani, e un moment extrem de important. Am demarat procesul de elaborare a unui proiect de tara pentru a avea o propunere, ca sa stim ce vrem noi, generatia noastra.

- Vrem sa fim parte a UE, sa ne integram profund in UE, sa fim in NATO, sa fim o democratie autentica - trebuie scris clar in proiectul de tara.

Intrebare: Cum ati ales membrii comisiei prezidentiale?

Iohannis: Foarte simplu, ne-am uitat in jur, colegii consilieri au venit cu propuneri si am selectat persoanele dornice si competente. Comisia acum se organizeaza, am avut o prima intalnire constitutiva, am avut un dialog foarte bun. Vor fi probabil grupuri de lucru pentru anumite teme. Sunt increzator ca vom avea probabil intr-o jumatate de an primele concluzii ce vor intra in dezbaterea publica

Intrebare: Cum ii scoatem pe romani la vot?

Iohannis: Explicandu-le care e miza votului: Romania de maine. Daca ne uitam la ultimele alegeri, care m-au privit direct pe mine, ati vazut ca oamenii au venit la vot. Asa trebuie sa fie la toate alegerile.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”