„Ne aflăm pe ţărmul Mării Negre, la câteva sute de kilometri distanţă de războiul nedrept şi brutal declanşat de Rusia împotriva Ucrainei", a spus preşedintele. Iohannis a menţionat că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitate euro-atlantică şi că acest lucru este demonstrat nu doar de vizibilitatea regiunii, ci şi de prezenţa a peste 5.000 de militari aliaţi în România.
De asemenea, preşedintele a evidenţiat tenacitatea şi dârzenia de care dau dovadă marinarii, menţionând că a fi marinar este „mai mult decât o meserie, este un stil de viaţă".
„A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viaţă care presupune multe sacrificii, dar şi nenumărate satisfacţii şi împliniri", a spus Iohannis.
Totodată, Klaus Iohannis a adus un omagiu celor care s-au jertfit sub pavilionul naţional. În debutul festivităţii din Constanţa, garda de onoare i-a prezentat onorul preşedintelui, iar apoi a avut loc ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului şi Marelui Pavoaz la bordul navelor militare. Muzica Militară a Forţelor Navale a intonat Imnul Naţional. În timpul festivităţii fost trase 21 de salve de tun. Slujba Te Deum a fost oficiată de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, însoţit de un sobor de preoţi militari.
După alocuţiune, a urmat vizitarea navei-şcoală „Mircea", recent întoarsă dintr-un marş internaţional de instrucţie. La eveniment participă prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu şi preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.