Iohannis, de Ziua Aviației: Hubul pentru piloții de F-16 va conferi României poziționarea de lider regional
Președintele a arătat că acțiunile desfășurate de aviatorii militari contribuie la consolidarea profilului țării, în contextul actual de securitate, fiind evidențiată, importanța Forțelor Aeriene Române ca mijloc de răspuns la provocările militare de securitate din regiunea Mării Negre și de pe întregul Flanc Estic.
„Aducem astăzi un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu profesionalism și devotament, în țară și în străinătate, Forțele Aeriene, precum și aviația civilă de transport, utilitară și sportivă din România. Totodată, îi comemorăm pe temerarii pionieri ai aviației românești și pe cei care, personal navigant sau auxiliar, au făcut sacrificiul suprem pe câmpul de luptă, în teatrele de operații în care România a fost prezentă, precum și în misiunile și exercițiile desfășurate pe teritoriul național”, a transmis președintele Klaus Iohannis de Ziua Aviației Române.
Șeful statului a mai arătat că „Forțele Aeriene Române reprezintă o componentă modernă și importantă a Armatei României, fiind capabile să execute întreaga gamă de misiuni, de la apărarea spațiului aerian național și aliat până la sprijinirea autorităților publice în cazul unor situații de urgență”, iar „contextul actual de securitate, deosebit de dificil, generat de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a scos în evidență, încă o dată, importanța Forțelor Aeriene Române ca mijloc de răspuns la provocările militare de securitate din regiunea Mării Negre și de pe întregul Flanc Estic”.
„Acțiunile oportune desfășurate de aviatorii militari, alături de militarii din celelalte categorii de forțe și structuri ale Armatei României, contribuie semnificativ la consolidarea profilului țării noastre la nivel regional și euroatlantic, dând consistență eforturilor naționale de creștere a securității aliate în regiune”, a mai spus președintele, arătând că „Forțele Aeriene Române se află în plin proces de modernizare, ca parte a întăririi posturii de apărare a României, în concordanță cu deciziile aliate luate la ultimele Summituri NATO”.
Potrivit președintelui, „alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare va permite derularea de proiecte majore de înzestrare a Forțelor Aeriene și de îmbunătățire semnificativă a condițiilor de executare a misiunilor de luptă, precum suplimentarea aeronavelor F-16, care fac tranziția către platformele F-35”.
Instruirea piloților de F-16 pe teritoriul României
„Totodată, pe teritoriul țării noastre urmează constituirea unui hub regional de instruire dedicat aeronavelor F-16, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional pe acest palier, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, a mai spus președintele.
Aviatori și membrilor Forțelor Aeriene, le-a transmis faptul că implicarea și profesionalismul cu care se dedică tuturor misiunilor contribuie la creșterea prestigiului țării noastre la nivel regional și aliat. „Vă încurajez să continuați cu aceeași abnegație, spirit de sacrificiu și devotament și vă doresc multă sănătate și succes. La mulți ani Aviației Române și Forțelor Aeriene”, a mai transmis ședul statului.
Sursa: adevarul.ro