Iohannis: Consiliul JAI din martie ar fi, teoretic, un moment bun pentru discutarea Schengen

Iohannis: Consiliul JAI din martie ar fi, teoretic, un moment bun pentru discutarea Schengen

Președintele României nu a vrut să ofere un calendar clar al aderării țării noastre la spațiul Schengen, dar a garantat că acest lucru se va întâmpla 100% în 2023, iar un moment bun pentru discuție e și Consiliul JAI din martie.

Klaus Iohannis a venit cu precizările la conferința cu omologul portughez FOTO Presidency

Klaus Iohannis a venit cu precizările la conferința cu omologul portughez FOTO Presidency

În ceea ce privește Schengen am convingerea 100% că România va fi parte a spațiului Schngen. V-aș ruga să nu ne legăm de o anumită dată. Așa am spus și când a fost dată o dată ultimativă 8 decembrie”, a afirmat șeful statului.

Eu am zis că pentru mine e o miză, un obiectiv național de mare importanță. Nu putem să ne legăm de o dată, de februarie sau martie. Speranța mea e ca în 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine nu o anumită dată când se discută e miza, ci intrarea în Schengen. Dar, sigur, Consiliul JAI din martie, ar fi teoretic un moment bun pentru discutarea chestiunii”, a completat Klaus Iohannis.

Președintele României a subliniat că în continuare România are de negociat politic. „Pot să spun că în momemntul în care cele două chestiuni care nu sunt lămurite - votul Austriei și votul mixt al Olandei - Consiliul JAI va fi convocat”, a punctat Iohannis.

Mai precis, să fie înlăturată opoziția Austriei față de România și Bulgaria, dar și împotrivirea Olandei la aderarea Sofiei. România și Bulgaria sunt tratate împreună, fiind cuplate de aproape un deceniu.

Tranșarea situației înainte de alegerile europene

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat marţi că va lupta ca România să se alăture Schengen în anul 2023. Metsola a spus că România îndeplineşte de ani de zile cerinţele pentru aderarea la spaţiul Schengen .

Aş fi sperat să vin aici la o săptămână după luarea unei decizii pozitive pentru România. României nu ar trebui să i se permită să intre în Schengen, ar trebui să primească ce merită, adică intrarea în Schengen care oricum s-ar produce prea târziu. România de ani de zile îndeplineşte cerinţele şi face tot ceea ce fac toţi cetăţenii Uniunii Europene. Eu, în această zi şi jumătate de când sunt aici, am simţit frustrare, dezamăgire, dar aş vrea să transform aceste sentimente în optimism şi speranţă, care stau la baza solidarităţii manifestate de România. (...) Eu am spus mai demult că vreau şi că voi lupta şi colegii mei de la Parlament pot să confirme acest lucru ca România să se alăture Schengen în 2023. Nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă acest lucru nu se va întâmpla. Nici nu vreau să mă gândesc la acest lucru", a spus preşedinta Parlamentului European , potrivit Agerpres.

Șefa PE a amintit de alegerile europarlamentare care vor avea loc în 2024. „Vom avea alegeri pentru Parlamentul European în 2024. Dumneavoastră ca cetăţeni în 2024 va trebui să veniţi şi să votaţi reprezentanţii în Parlamentul European. Atunci veţi şti că noi am făcut tot ceea ce ne-a stat în putere ca să ne asigurăm că România devine membru Schengen. A venit momentul. Solidaritatea pe care aţi manifestat-o dumneavoastră trebuie să vi se întoarcă, să fie manifestată şi ea faţă de dumneavoastră", a afirmat oficialul european.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…