Iohannis: Abordarea ministrului Justiției - inadecvată

Iohannis: Abordarea ministrului Justiției - inadecvată

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că este inadecvată abordarea ministrului Tudorel Toader referitoare la verificarea legalității unei hotărâri de guvern, șeful statului susținând că, în cazul în care acesta a constatat că anumite lucruri nu sunt bine clarificate în Justiție, trebuia să vină cu un act care să corecteze.

 "Domnul ministru Toader a confundat poziția domniei sale de acum cu poziția de profesor universitar sau rector pe care a avut-o înainte. Dacă vorbim pur teoretic, atunci sigur se poate purta o discuție pe competența de contencios administrativ, contencios constituțional sau alte chestiuni legate de cine de ce se ocupă în România. Este adevărat că se poate purta această discuție și, dacă ar fi să rămânem în zona pur teoretică, sunt anumite aspecte care pentru mulți sunt interesante și importante, dar domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci ministru al Justiției. Or, din poziția de ministru al Justiției, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiția românească, nu trebuia să facă afirmații teoretice, ci trebuia să vină cu un act care corecta, spre exemplu, Codul de procedură civilă. Așadar, abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Potrivit președintelui, cazurile de abuz al procurorilor ar trebui rezolvate prin CSM, care judecă plângerile de acest tip, și prin politica în domeniul Justiției.

"De aceea am spus că, dacă domnul ministru a constatat că ceva nu este bine reglementat, trebuia să vină cu un act care corectează această lipsă de reglementare, dacă ea în părerea domnului ministru există", a afirmat Iohannis.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat marți că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ și nu de către procuror.

"De principiu, hotărârile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, că e hotărâre de guvern, că este un ordin de ministru, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Știți că multe hotărâri de guvern au fost atacate la instanțele de contencios administrativ spre a se verifica de către judecător legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul specializat în contencios administrativ", a spus Toader, întrebat cum comentează decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotărâri de guvern în dosarul "Belina".

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…