Iohannis: A venit momentul ca autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării

Iohannis: A venit momentul ca autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că cercetarea suferă de pe urma vechii metehne a lucrurilor începute, dar neterminate și a subliniat că a venit momentul ca autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării în perspectiva bugetului pe anul viitor.

"Este un lucru cât se poate de bine cunoscut. Toate guvernele care s-au succedat în timp l-au știut, toți actorii politici și sociali l-au știut și îl știu. Cu toate acestea, domeniul cercetării suferă de pe urma unei vechi metehne din spațiul nostru public: aceea a lucrurilor începute și neterminate și a intențiilor neconcretizate. Stăm bine la capitolul documente, dar lipsește aplicarea lor. Avem o Strategie de Cercetare și Inovare, avem un plan național de implementare neurmat de acțiuni și structuri instituționale sau dacă sunt, au funcționat doar pe hârtie. Domeniul cercetării nu are voie să fie la limita supraviețuirii. România nu poate rămâne pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește performanța în inovare", a afirmat șeful statului, la Academia Română, în deschiderea lucrărilor Conferinței Internaționale de Micro-Nano-Fotonică ROMOPTO.

El a spus că efectele imediate ale acestei stări sunt o economie necompetitivă în context european și valoare adăugată mică a produselor și serviciilor cu care România intră în competiția globală.

Șeful statului a subliniat, însă, că țara noastră are potențial să iasă din acest decalaj.

"Avem un potențial intelectual uriaș, resurse de ingeniozitate și ambiție, capacitate creativă și profesioniști de excepție în țară și în diaspora. România are toate premisele să iasă din decalajul perpetuu și să își construiască propriul loc în peisajul european și global al cercetării. Suntem cu toții datori să onorăm acest potențial", a spus Iohannis.

În context, el a propus trei teme de reflecție și de acțiune pentru viitorul imediat, respectiv prioritizarea reală a sectorului cercetare-dezvoltare-inovare, instituirea unui climat de integritate, predictibilitate și transparență decizională și întărirea legăturii între educație și cercetare-inovare.

"Este momentul unui consens politic și social real, pentru o Românie creativă, o Românie a inovării, capabilă să răspundă sustenabil în contextul provocărilor globale — economice, demografice, de securitate și climatice. Cred că a venit momentul ca autoritățile să scoată din sertar toate documentele strategice din domeniul cercetării, în perspectiva bugetului pe anul viitor", a arătat șeful statului.

Președintele a subliniat că pentru anul 2015 a fost alocat doar jumătate din bugetul asumat în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014 — 2020. Iohannis a arătat că domeniul cercetare-dezvoltare-inovare a depășit procentul de 100% ca nivel al absorbției fondurilor structurale, o posibilă soluție fiind reorientarea unei părți importante a fondurilor necheltuite dinspre alte zone, împreună cu prioritizarea reală a acestui domeniu din prisma finanțării din fonduri publice.

"Incertitudinea asupra cadrului de reglementare și a resurselor disponibile reprezintă un cost în sine pentru actorii din sistem. De aici și reticența diasporei științifice de a se implica în proiecte în România. Avem nevoie de un sector public de cercetare performant, un management profesionist și transparent. Avem nevoie de reducerea birocrației, dar și a fragmentării sistemului public de cercetare-dezvoltare-inovare, pentru atingerea masei critice necesare performanței", a afirmat Iohannis.

El a subliniat că Centrul de Cercetare ELI-NP (Infrastructura Luminii Extreme — Fizică Nucleară) este un reper pentru cercetarea românească, având deja un renume internațional, indicând că multiplicarea unor astfel de centre de excelență, împreună cu investiția în resursa umană de valoare, sunt esențiale pentru atragerea celor performanți și pentru a produce rezultate. De asemenea, el a spus că înființarea Centrului Internațional UNESCO pentru Formare și Cercetări Avansate va constitui un alt pas în acest sens.

"Tot în ideea dezvoltării sustenabile, România are nevoie de o prioritizare a zonelor de interes strategic în domeniul cercetării și inovării, în care conexiunile reale cu economia și zonele de performanță științifică sunt încurajate consecvent. Politicile în acest domeniu trebuie corelate cu cele economice, de educație și de politică externă. Întărirea legăturii dintre cercetare și educație este esențială într-o societate democratică. A avea opinii informate pe teme de actualitate, precum încălzirea globală, de exemplu, sau migrația, nu este o caracteristică a elitelor intelectuale, ci trebuie să devină normalitate. Un sistem educațional performant, racordat la realitățile globale și evoluțiile științifice, nu poate exista fără cercetare, așa cum niciun sistem sustenabil de cercetare avansată nu poate exista fără ca tinerii să aibă contact cu noutățile din cercetare, la toate nivelele educaționale", a completat președintele Iohannis.

El a subliniat că știința și inovarea nu au culoare politică, dar pot marca semnificativ viitorul țării.

În context, Klaus Iohannis și-a arătat disponibilitatea de a sprijini un efort inter-instituțional susținut, pentru ca la momentul în care se vor celebra 100 de ani de unitate și modernitate a statului, România să se afle pe alt loc în ierarhia europeană în ceea ce privește performanța în cercetare și inovație.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”