Iohannis a promulgat legea privind sistemul public de pensii

Iohannis a promulgat legea privind sistemul public de pensii

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege privind sistemul public de pensii, transmite Administraţia Prezidenţială.

Președintele a promulgat noua lege privind sistemul publice de pensii FOTO Inquam Photos

Președintele a promulgat noua lege privind sistemul publice de pensii FOTO Inquam Photos

Administrația Prezidențială a informat că președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul public de pensii.

Proiectul legii pensiilor publice a trecut pe 20 noiembrie de Parlament, după mai multe ședințe cu scântei, fiind aduse câteva modificări față de forma de la Senat, astfel încât acestea să nu scadă deloc, iar minerii să se poată pensiona mai devreme față de alte categorii.

Ce prevede noua lege

Una dintre modificările adoptate la Camera Deputaților prevede că „în cazul în care, în urma procesului de recalculare prevăzut la alin. (1), rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se plătește pensia în cuantumul stabilit și aflat în plată anterior recalculării, până la data la care se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta ca urmare a majorării valorii punctului de referință”.

Deputații s-au răzgândit în cazul minerilor, care la Senat s-au trezit că nu vor avea o altă regulă privind pensionarea.

După ce a fost votat raportul de admitere de la Comisia de muncă, Gheorghe Chiş, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa” din România (FNSAR), a declarat că intră în greva foamei pentru că nu vor mai avea condițiile speciale pentru pensionare, așa cum erau ele în legislația în vigoare.

Principalele modificări

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

Dreptul la pensie se obţine după minimum 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul etc.). Totodată, urmează să se egalizeze treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!