Iohannis: A existat o presiune a Rusiei asupra Moldovei pentru a induce nesiguranță și posibil instabilitate
Președintele României a precizat că precizat că statul nostru nu are informații despre „acțiuni practice” de destabilizare a Republicii Moldova, dar nu trebuie subestimat războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Chișinăului.
„Rusia a purtat permanent un război hibrid. Însemnând forță militară și dezinformare. Aceste lucruri le cunoaștem. Știm că a existat o presiune a Rusiei asupra Moldovei pentru a induce nesiguranță și posibil instabilitate în Moldova și politica Moldova. Nu avem informații acum că acțiuni practice ar fi iminente”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută la Varșovia.
De asemenea, acesta a ridicat problema războiului informațional. „Dar nu trebuie să subestimăm importanța acestor atacuri informaționale. Oamenii din Moldova se simt amenințați, în nesiguranță, dacă află astfel de intenții. România și românii joacă un rol important: să le dăm asigurări celor din Republica Moldova. Să înțeleagă suntem alături de ei. Cu energie, cu carburant, cu bani, cu consultanță și alte lucruri”, a completat șeful statului.
Atac la PSD
Șeful statului i-a criticat pe cei care au ridicat problema adâncirii Canalului Bîstroe fără a avea toate datele necesare, fiind de părere că unii politicieni sunt în căutare de notorietate, dat fiind că în 2024 sunt alegeri.
„Există o preocupare legitimă pentru Deltă, dar nu trebuie să amestecăm îngrijorarea și măsurile concrete cu diverse abordări politice de moment. Pe acel canal se draghează de ani de zile, este folosit pentru navigare. Evident că aceste chestiuni sunt limitate de înțelegeri internaționale. Pentru a ști ce se întâmplă e nevoie să vorbim cu ucrainenii, doar că acest lucru nu prea s-a întâmplat. La noi o serie de politicieni s-au inflamat fără să verifice ce se întâmplă acolo. Cred că au simțit o ocazie să se profileze un pic mai mult în spațiul public”, a afirmat Klaus Iohannis .
„Ucrainenii au solicitat să existe discuții la nivel de expert și cu Ministerul Transporturilor, și cu Mediul și pe Externe. Aceste discuții nu au avut loc dar ai noștri inflamați și hotărâți fac afirmații care nu au încă un fundament. Ucrainenii spun că draghează pentru întreținere și cred că e legitim să se verifice împreună cu ei. Până la urmă e teritoriu ucrainean. Politicienii noștri înainte să țină discursuri inflamate să lase experții să vadă ce este acolo”, a completat șeful statului
Președintele României a cerut încetarea oricărei acțiuni care ar da impresia de atac la adresa Kievului. „Nu cred că în acest moment e potrivit să atacăm ucrainenii pe baza unor date incerte. Ei acum nu au nevoie să fie certați, au nevoie de sprijin. Nu vreau absolut deloc să se tolereze lucrări care pun în dificultate biodiversitatea Deltei dar nici nu e bine să ne ambalăm fără știm despre ce este vorba. Eu cred că multe declarații sunt neproductive și nepotrivite. Invit pe toți cei preocupați să aștepte până se întâlnesc experții și discută. E abordarea cea mai corectă și abordarea care ne duce la rezultate. Și ucrainenii fac lucrări probabil că vor ceva, porturile lor sunt blocate de ruși și vor să iasă undeva cu marfa lor, și noi avem pretenții ca Delta să fie protejată”, a completat liderul de la Palatul Cotroceni.
Sursa: adevarul.ro