Ioana Ene Dogioiu, articol devastator despre Iohannis! Și o informație-BOMBĂ!

Ioana Ene Dogioiu, articol devastator despre Iohannis! Și o informație-BOMBĂ!

Ar trebui sa inceapa o saptamana decisiva pentru guvern si PSD. Viorica Dancila resimte din plin socul Caracal, mai incaseaza cate o scatoalca si de la Dragnea, Calin Popescu Tariceanu a prins momentul sa santajeze PSD pentru a deveni candidat unic si pentru a incerca astfel un restart pentru muribundul ALDE, iar Victor Ponta baga nu batul, ci de-a dreptul parul prin gardul coalitiei. Ajutorul nesperat vine de la Klaus Iohannis, scrie Ioana Ene Dogioiu pe  Ziare.com .

Cu ocazia relansarii candidaturii domniei sale la Consiliul National PNL, dl Iohannis a declarat asa: "Va asigur ca voi construi o noua majoritate in urma votului dat de oameni la alegerile parlamentare, fie ca vor fi la termen sau anticipate".

Deci presedintele promite o noua majoritate dupa parlamentare. Nu cat de curand posibil, de exemplu daca ALDE paraseste guvernarea, imediat dupa o victorie la prezidentiale sau dupa demisia Vioricai Dancila, pe care presedintele de la o vreme, mai precis de dupa disparitia lui Dragnea, n-o mai cere. N-a cerut-o nici dupa drama de la Caracal.

Per a contrario, presedintele transmite aproape in clar ca nu este interesat catusi de putin de schimbarea guvernarii Dancila. Si, dupa cum am mai spus-o, calculul cinic este corect.

Dupa ce a pierdut imensa tensiune si radicalizare generate de Liviu Dragnea (comparati 10 august 2018 cu 10 august 2019, ca sa vizualizati ce a insemnat Dragnea), Klaus Iohannis mai are doar guvernul ca adversar bine profilat in aceasta campanie.

Cei mai multi dintre sustinatorii domniei sale nu invoca nu stiu ce merite extraordinare ale presedintelui in primul mandat, ci nevoia de a sustine candidatul cel mai bine plasat impotriva PSD. Daca dispare si acest pericol, discutia despre bilantul primului mandat al presedintelui nu va mai putea fi evitata.

In al doilea rand, daca turul al doilea va fi, dupa cum e cel mai probabil, intre Klaus Iohannis si Dan Barna, este posibil ca arbitrul sa fie electoratul PSD. Cat din el se va duce la vot ar putea sa faca diferenta intr-o parte sau alta. Si e greu sa astepti sa te voteze dupa ce numai ai alungat guvernul PSD si ai coagulat o majoritate impotriva PSD.

Si nu in ultimul rand, Klaus Iohannis are nevoie acum sa o intareasca, nu sa o distruga pe Viorica Dancila, pentru ca situatia ideala ar fi sa dispute finala cu dna premier. Ar fi ca la turul II intre Iliescu si Vadim, adica de groaza dnei Dancila, dl Iohannis ar putea fi votat si de cei care nu-l apreciaza deloc.

Declaratia explicita a presedintelui se coroboreaza cu o informatie primita pe surse saptamana trecuta, cand a inceput scandalul in coalitie, si anume ca dl Teodorovici si-ar fi asigurat colegii ca s-ar fi inteles cu presedintele Iohannis sa continue guvernarea ca guvern minoritar, daca ALDE iese de la guvernare.

Initial am privit infomatia cu mare rezerva, ca pe o bravada a lui Orlando Teodorovici, insa dupa declaratia presedintelui Iohannis mi-am amintit-o brusc. Apropo, la rectificarea conceputa de ministerul dlui Teodorovici primesc bani in plus doar primariile prin PNDL, serviciile si ... presedintia.

Din argumentele prezentate mai sus, declaratia presedintelui mi s-a parut pe de-o parte ca o asigurare data PSD ca nu are nicio intentie sa-l alunge de la guvernare si nu face nimic in sensul acesta, iar pe de alta parte ca pe un semnal catre ALDE ca e mai bine sa stea linistit, pentru ca o solutie alternativa la actuala guvernare nu se arata, iar daca insista, sa nu se trezeasca cu niste anticipate care sa-l prinda sub pragul electoral.

Pana acum, tot auzeam ca presedintele nu poate sa faca nimic, ca lucreaza cu majoritatea data de alegeri. Daca e asa, ma intreb cum poate presedintele, fara sa cunoasca rezultatul alegerilor parlamentare viitoare, sa promita: "Nu voi desemna niciun guvern care nu isi asuma ferm aceste deziderate!".

Daca poate face promisiunea aceasta fara sa stie rezultatul alegerilor, inseamna ca dl presedinte nu considera ca actiunile domniei sale sunt legate de acest rezultat.

Daca de acum inainte nu va mai desemna un guvern care nu-si asuma deziderate pro-europene si anticoruptie, de ce a facut acest lucru de trei ori pana acum? Putea sa nu o faca, dupa cum promite acum, si nu a vrut? Sau nu putea si minte acum?

Si ma intreb, cati dintre liberali s-au gandit la asta, dupa ce in 5 ani de mandat al actualului presedinte nu au avut nici macar o zi de guvernare: n-a putut sau nu a vrut?


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri