Ioan-Aurel Pop: Nu e nicio ruşine sentimentul de român
Preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, şi-a lansat miercuri, la Gaudeamus, cartea ''Românii. Eseuri despre Unire'', apărută la Editura Şcoala Ardeleană.
"Ne simţim solidari şi pentru că suntem români, sau ar trebui s-o facem, pentru că alte popoare din jurul nostru o fac chiar mai exagerat, mult exagerat decât ne-am imagina noi. Şi atunci am vrut să înţeleagă cititorii, mai ales cei tineri, că nu e nicio ruşine sentimentul de român, că nu înseamnă nici naţionalism exagerat, pentru că naţionalismul pe vremea lui Iorga era iubirea de naţiune şi Iorga ne-a învăţat: 'ca să iubeşti alte naţiuni trebuie întâi să îţi iubeşti propria naţiune', nu înseamnă nici xenofobie, pentru că xenofobia e ura faţă de străini şi nici şovinism, că noi nu ridicăm în slăvi pe unii ca să îi coborâm pe alţii", a afirmat Ioan-Aurel Pop.
El a spus că nu a vrut să vorbească în cartea sa "neapărat despre Unirea românilor din momentul 1918", ci a dorit să dea "o idee legată de ideea de unire, care e general umană".
"Din păcate, cred că multe din greşelile contemporane se petrec pentru că nu ne dăm seama că omul e o fiinţă socială şi că aşa am fost lăsaţi de Dumnezeu să trăim în unire, împreună. E adevărat că unii trăim mai intens locul de naştere, alţii localitatea în care trăim, alţii, fiindcă suntem informaticieni sau IT-işti, ne simţim solidari cu grupul de meseriaşi din care facem parte", a explicat Pop.
Preşedintele Academiei Române a atras atenţia că popoarele se răzbună pe cei care vor să le "topească", fie după principiile internaţionalismului proletar, fie după acela al globalizării.
"Prin urmare, ideile astea fireşti, dacă circulă firesc, cred că ne unesc întru umanitate. Dar nucleele astea pe care le-a lăsat Dumnezeu în umanitate încă se mai numesc popoare şi naţiuni. Şi, dacă uităm de ele, cădem într-o mare eroare, pentru că popoarele se răzbună pe cei care vor să le topească, fie după principiul 'proletari din toate ţările uniţi-vă!', cum era odată, fie după principiul globalizării. În globalizare, deocamdată, subiecţii cei mai importanţi sunt naţiunile şi popoarele. Şi de ele trebuie avut grijă. Iar între cei de care trebuie să avem noi grijă în prim plan sunt românii, pentru că, dacă ar fi alţii, ne-am numi chinezi, japonezi, germani sau altceva. Şi e frumos să ducem acest mesaj în lume cu toţii", a mai spus Ioan-Aurel Pop. AGERPRES