Învierea Domnului, sărbătorită de romano-catolici. Ce semnifică Vigilia Pascală și ce ritualuri sacre cuprinde

Învierea Domnului, sărbătorită de romano-catolici. Ce semnifică Vigilia Pascală și ce ritualuri sacre cuprinde

Paștele catolic va fi sărbătorit duminică, 9 aprilie, de peste un miliard de credincioși din întreaga lume. Aceștia vor celebra sărbătoarea Învierii Domnului cu o săptămână înaintea Paștelui ortodox. În noaptea de sâmbătă spre duminică are loc celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale.

Slujba de Înviere de la Vatican de anul trecut FOTO EPA EFE

Slujba de Înviere de la Vatican de anul trecut FOTO EPA EFE

Prin celebrarea din această Noapte Sfântă se exprimă trecerea de la moarte şi păcat la viaţa nouă în Iisus Hristos Înviat.

Conform unei tradiții foarte vechi, Vigilia pascală din această noapte este ”o priveghere în cinstea Domnului” (Ex 12,42), astfel încât credincioșii, după îndemnul Evangheliei (Lc 12,35-37), ținând în mâini făcliile aprinse, să fie asemenea unor oameni care așteaptă ca Domnul să se întoarcă pentru ca, atunci când va sosi, să-i afle priveghind și să-i așeze la masa lui, arată vaticannews.ro Privegherea din această noapte, care este cea mai mare și mai nobilă dintre toate solemnitățile, să fie unică pentru fiecare biserică.

Întreaga celebrare a Vigiliei pascale trebuie să se desfășoare în timpul nopții, astfel încât să nu înceapă înainte de căderea nopții și să se termine înainte de ivirea zorilor zilei de duminică. Riturile sacre cuprind Ceremonia luminii, cu binecuvântarea focului nou și vestirea solemnă a învierii (Praeconium paschale), Liturgia cuvântului, Liturgia botezului și Liturgia euharistică.

Piața San Pietro, transformată într-o adevărată grădină înflorită

Ca și în anii precedenți pandemiei, bucuria învierii lui Hristos este însoțită din nou de zeci de mii de flori și plante care împodobesc anul acesta Piața Sfântul Petru. Miile de flori și plante ornamentale provin din Olanda, iar aranjamentele sunt realizate de florari ai Vaticanului, în colaborare experți din Olanda, Slovenia și Italia.

Pentru a sărbători Paștele și a exprima bucuria Bisericii pentru învierea lui Cristos, Piața San Pietro va fi transformată într-o adevărată grădină înflorită, cu ajutorul a peste 35.000 de flori și plante ornamentale care provin din Olanda, informează printr-un comunicat de presă Guvernatoratul Statului Cetății Vaticanului.

Aranjamentele florale sunt realizate de Serviciul Grădinilor și Mediului din Cetatea Vaticanului, în colaborare cu florari din Italia, Olanda și Slovenia. Experții din domeniu au lucrat împreună pe întregul parcurs al zilei de vineri, 7 aprilie, pentru a aranja toate detaliile și culorile până la apusul zilei succesive, inclusiv cei 720 de trandafiri oferiți de o asociație internațională de profil (World of Spray Roses – Creative and Innovative Sprayroses Inspiration Worldwide Rose Alliance).

De unde au fost aduse ramurile de măslin

De altfel, încă din Duminica Floriilor, frumusețea florilor și a plantelor ornamentale a început să însoțească, chiar și numai în parte, celebrările liturgice ale Săptămânii Sfinte. Ramurile de măslin au fost oferite de asociația ”Città dell’Olio” din Italia, în colaborare cu orașele regiunii Umbria, în timp ce ramurile de palmier au venit din orașul Sanremo.

Firma de floricultură ”Flora Olanda” din Roma a împrumutat, cu această ocazie, plantele de măslin din apropierea statuilor Sfinților Petru și Paul, din Piața San Pietro, precum și măslinii amplasați la începutul esplanadei și în apropierea obeliscului, în centrul Pieței San Pietro.

Paștelee nu are dată fixă

Paștele se stabilește după echinocțiul de primăvară și luna plină, iar motivul pentru care Învierea Domnului nu are aceeași dată la catolici și ortodocși este legat de faptul că cele două biserici folosesc calendare diferite.

Biserica ortodoxă folosește calendarul iustinian, pe stil vechi, în timp ce biserica catolică folosește calendarul gregorian, implementat de Papa Grigore al XIII-lea, în anul 1582.

Paștele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie și niciodată în luna mai, în timp ce cel ortodox poate cădea în aprilie sau mai și niciodată în martie.

Potrivit regulilor catolice, modul cum sărbătoresc catolicii Paștele are strânsă legătură cele trei zile sfinte: Joia Sfântă – Cina Domnului, Vinerea Sfântă – Patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii şi a aşteptării. Acestea sunt cunoscute drept „Triduumul Pascal” și reprezintă preambulul Învierii. Creștinii ortodocși vor celebra Paștele pe 16 aprilie, la o săptămână după cel catolic.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...