Investigație Rise Moldova: Vladimir Plahotniuc, lăsat de oamenii săi fără iahtul de aproape 50 de milioane de euro

Investigație Rise Moldova: Vladimir Plahotniuc, lăsat de oamenii săi fără iahtul de aproape 50 de milioane de euro

Vladimir Plahotniuc și-a cumpărat prin persoane interpuse iahtul de aproape 50 de milioane de euro în 2018, an în care era cel mai influent om din Republica Moldova. L-a vândut după fuga din țara sa tot cu ajutorul persoanelor interpuse care l-au tras pe sfoară, scrie Rise Moldova.

Vladimir Plahotniuc a cumpărat prin persoane interpuse un iaht de lux. FOTO: Arhivă

Vladimir Plahotniuc a cumpărat prin persoane interpuse un iaht de lux. FOTO: Arhivă

Potrivit jurnaliștilor Rise Moldova , bijuteria acvatică cu o lungime de 73 de metri a fost construită de Turquoise Shipyard, o companie turcă specializată pe construcția de nave, fiind cel mai mare iaht construit de aceasta până în anul 2012.

Iahtul are patru etaje, uși care se deschid automat, draperii pe telecomandă, băi placate cu marmură, televizoare care coboară din tavan sau se ridică din podea și chiar o pistă pentru elicopter. Deține șapte camere care ar putea să găzduiască cel puțin 14 oaspeți, iar echipajul e format din 18 oameni.

A fost în posesia lui Andrey Goncharenko, un om de afaceri rus, care șapte ani mai târziu a devenit unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău.

În apele mărilor, nava a plutit sub steagul Insulelor Cayman, până și-a schimbat proprietarul, mai exact în iulie 2018, tot atunci fiind înmatriculată sub steagul Insulei Man.

image

Două luni mai târziu, și-a luat numele de Honor, adică Onoare, trecând printr-un carusel de firme offshore, fondate în aceeași perioadă. Aceasta de altfel a fost mutarea de la Goncharenko la Plahotniuc, ultimul fiind în plină campania preelectorală pentru alegerile parlamentare.

„Cei care au o pensie lunară mai mică de 2.000 de lei, ei vor primi în luna decembrie un ajutor de sărbători, în valoare de 600 de lei”, promitea deținătorul iahtului de lux în timpul unei conferințe de presă desfășurată în noiembrie 2018.

Proprietăți din Chișinău, între care o vilă urbană, în schimbul iahtului luxos

Jurnaliștii Rise Moldova mai scriu că în lanțul offshore din jurul lui Honor ar fi figurat companii implicate și în tranzacții imobiliare la Chișinău. În aceeași perioadă în care făceau rocade în Gibraltar, mai multe bunuri imobile deținute de Finpar Invest, o afacere conectată la familia Plahotniuc, ar fi ajuns la firme în care entitățile din Gibraltar au fost asociate. În listă figurează o vilă urbană cu statut de monument istoric din preajma Parlamentului, un teren de peste zece hectare din zona Autogării de Nord și centrul de afaceri ,,Global Business Centre”, valoarea proprietăților constituind 608,5 de milioane de lei moldovenești, echivalentul a peste 31 de milioane de euro. Prin urmare, în schimbul luxosului iaht ar fi fost oferite imobilele lui Plahotniuc din Chișinău.

Iahtul vândut prin persoane interpuse

În iulie 2019, după ce Plahotniuc a pierdut guvernarea și a fugit din țară, iahtul a fost scos la vânzare, tranzacția având loc în august și de ea s-a ocupat un broker de iahturi. Iar pe un site de specialitate scria că iahtul a fost oferit la prețul de 48,5 milioane de euro lui John Staluppi, un cunoscut om de afaceri din SUA, care l-a vândut câteva luni mai târziu.

Investigația mai arată că Honor n-a fost vândut de Plahotniuc, așa cum familia acestuia n-a figurat niciodată drept beneficiară directă. Și în acest caz, cuplul Vladimir Plahotniuc și Oxana Childescu ar fi apelat la interpuși care le-au tras țeapa și i-au lăsat fără bijuteria de aproape 50 de milioane de euro.

Honor a fost vândut de Ileana-Mihaela Burcea, o româncă stabilită în Dubai care ar fi administrat mai multe afaceri conectate la Vladimir Plahotniuc.

Burcea, dar și alții au fost dați în judecată de Oxana Childescu, soția politicianului, la Tribunalul din Nicosia.

Instanța nu i-a dat dreptate

S-a întâmplat în octombrie 2019. Coincidență sau nu, dar Staluppi și-a scos la vânzare achiziția proaspătă în aceeași perioadă în care Oxana Childescu s-a adresat în instanța din Cipru, din motiv că a fost deposedată de bunuri.

În Cipru, aceasta a cerut revendicarea drepturilor asupra bunurilor care i se cuvin și a explicat instanței de ce a apelat la interpuși.

În cele din urmă, în martie 2020, Tribunalul Nicosia a respins cererea de chemare în judecată. Instanța a concluzionat că majoritatea pârâților nu erau rezidenți ai Ciprului și, respectiv, nu se poate pronunța pentru rezidenții altor jurisdicții. Mai mult decât atât „versiunea reclamantei conform căreia aceasta este de fapt beneficiarul final (…) este o admitere că aceasta cu bună știință a neglijat aranjamente interzise la nivel internațional și unde constituie, printre altele, încălcări privind prevenirea și combaterea spălării banilor”.

Câte dosare penale au fost deschise pe numele lui Plahotniuc?

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, iar câteva luni mai târziu a fost dat în căutare internațională. Pe numele lui sunt deschide șase cauze penale pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. Însă niciuna din ele nu a ajuns încă pe masa judecătorilor.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”