Investigație. Prigojin stârnește mai multă curiozitate în Rusia decât Putin
Curiozitatea față de oligarhul Evgheni Prigojin, care deține compania militară privată Wagner, a crescut recent în Rusia în raport cu cea față de Vladimir Putin, arată o investigație publicată de publicația „Verstka”.
Evgheni Prigojin (dreapta) alături de Vladimir Putin FOTO Profimedia
Potrivit sursei citate, căutările referitoare șeful Wagner au luat avânt în luna mai în spațiul online rusesc, depășindu-le cu mult pe cele privindu-l pe liderul de la Kremlin.
Această tendință a fost constatată la începutul lunii trecute atât în Google Trends, cât și în Yandex Wordstat, care reflectă datele de căutare pe Google, respectiv Yandex.
Potrivit „Verstka”, curiozitatea față de Prigojin a fost per ansamblu dublă în spațiul online rusesc în raport cu cea față de Putin. Cea mai mare diferență de căutări pe Google între cei doi s-a constatat la sfârșitul lunii mai, cu 100 de puncte pentru Prigojin - un maxim istoric pentru oligarhul rus - și 28 de puncte pentru Putin.
O situație similară s-a întâmplat și pe Yandex, „Evgheni Prigojin” generând în luna mai 744.000 de căutări - un record pentru el după cel din luna ianuarie, de 498.000 de căutări -, iar „Vladimir Putin” doar 305.000.
Sfidătorul Prigojin
Creșterea curiozității în rândul rușilor față de Prigojin a survenit pe fondul agravării tensiunilor între mercenarii Wagner și conducerea militară de la Moscova, notează „Verstka”.
În ultima vreme, Evgheni Prigojin a fost destul de activ pe rețelele de socializare, unde a ținut să se prezinte ca un lider de război capabil și devotat Rusiei, în contrast cu ministrul Apărării Serghei Șoigu și șeful Statului Major, generalul Valeri Gherasimov, pe care i-a calificat drept „trădători” prin faptul că nu-i oferă muniție și i-a acuzat, printre insulte greu de reprodus, de eșecuri atât pe câmpul de luptă din Ucraina, cât și în protejarea teritoriului rus.
Cunoscut anterior ca „Bucătarul lui Putin”, Prigojin a ieșit în lumina reflectoarelor în contextul războiului din Ucraina. Deplasările sale filmate pe câmpul de luptă și criticile neobișnuite la adresa conducerii militare de la Moscova din partea unui personaj văzut ca fiind din interiorul sistemului i-au adus popularitate, ceea ce i-a făcut pe analiști să se întrebe dacă nu cumva oligarhul rus are ambiții politice, inclusiv „detronarea” lui Putin.
Kremlinul îl preferă pe umilul Șoigu
Însă ultimele mișcări efectuate de regimul de la Moscova sugerează că se încearcă o îndepărtare treptată a lui Prigojin. De exemplu, Șoigu a dat ordin către „detașamentele de voluntari” să se supună armatei ruse până la 1 iulie. Potrivit presei ruse, acest ordin este direcționat în mod clar împotriva mercenarilor Wagner, în speranța reprimării atitudinii lor rebele.
Liderul de la Kremlin a susținut public ordinul semnat de ministrul său al Apărării. „Trebuie semnat. Și trebuie semnat cât mai repede posibil. Este singura modalitate de a le oferi statutul legal de care au nevoie pentru a funcționa”, a spus Putin într-o discuție cu corespondenți de război și bloggeri militari din Rusia.
La rândul său, șeful Wagner insistă că nu se va supune ordinului lui Șoigu, pe care îl consideră „incapabil să gestioneze în mod corespunzător formațiunile militare private”. „Vrea ca toată lumea să-i sărute picioarele, dar Wagner nu a făcut asta niciodată. Și de aceea a încercat să ne distrugă de două ori”, a declarat Prigojin într-un mesaj audio publicat la începutul acestei săptămâni pe canalul său de Telegram.
În acest context, șeful Wagner dă de înțeles că și-ar putea retrage mercenarii din Ucraina. „Nu sunt sigur că vom mai activa în Ucraina”, a răspuns el la o întrebare adresată de o publicație daneză.
Sursa: adevarul.ro