Investigaţia care a descoperit identitatea persoanei bănuite de trădarea Annei Frank, criticată de istorici

Investigaţia care a descoperit identitatea persoanei bănuite de trădarea Annei Frank, criticată de istorici

Mai mulţi istorici au criticat cu fermitate cercetarea care vizează identitatea persoanei care a trădat-o pe Anne Frank şi a divulgat naziştilor locul ascunzătorii sale din Amsterdam, informează DPA.

Dovezile sunt foarte neconcludente, a declarat marţi Johannes Houwink ten Cate, un profesor din Amsterdam specialist în Holocaust şi genocid, pentru publicaţia NRC Handelsblad .

''Acuzaţiile grave au nevoie de dovezi concludente. Iar în cazul de faţă nu există o astfel de dovadă'', a precizat cadrul universitar.

O echipă internaţională a făcut cercetări în arhive timp de cinci ani pentru a descoperi identitatea persoanei care a divulgat naziştilor în 1944 ascunzătoarea din Amsterdam în care au stat în total opt evrei. Cât timp a stat în această ascunzătoare, Anne Frank (1929-1945) şi-a scris celebrul jurnal.

Echipa şi-a publicat cercetarea luni. Potrivit specialiştilor, cel mai probabil un notar evreu a divulgat locul unde se afla ascunzătoarea. Dorise să salveze viaţa propriei familii. Cercetarea se bazează în principal pe copia unei scrisori anonime, pe care tatăl lui Anne, Otto, a primit-o după terminarea războiului şi în care este menţionat numele notarului.

Mai mulţi istorici şi-au exprimat rezerva în ceea ce priveşte concluzia cercetării şi au vorbit despre erori şi neconcordanţe în cadrul investigaţiei.

Spre exemplu, nu există nicio dovadă potrivit căreia Consiliul Evreiesc a întocmit liste cu adrese ale ascunzătorilor folosite de evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Istoricii nu cred că notarul ar fi avut vreo motivaţie pentru un astfel de gest. Se ascunsese alături de familie în vara lui 1944 din cauza pericolului deportării. Conform istoricilor, prin denunţul său la serviciile de securitate, nu ar fi făcut decât să atragă atenţia asupra sa. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Foarte interesante amănunte...

4 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

5 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron