Invențiile misterioase care au uimit lumea științifică. Inventatorul genial care a anticipat toată tehnologia modernă a viitorului

Invențiile misterioase care au uimit lumea științifică. Inventatorul genial care a anticipat toată tehnologia modernă a viitorului

O parte a invețiilor moderne au fost anticipate de unul dintre cei mai mari gânditori ai Renașterii. Leonardo da Vinci a creat în secret schițe incredibile ale unor mecanisme care efectiv prefigurau întreaga istorie tehnologică a umanității din secolele XX și XXI.

Schița aparatului de zbor proiectat de Leonardo da Vinci FOTO wikipedia

Schița aparatului de zbor proiectat de Leonardo da Vinci FOTO wikipedia

Tancul, submarinul, costumul de scafandru sau aparatele de zbor sunt considerate invenții cât se poate de moderne, o caracteristică a avântului tehnologic de la finele secolului al XIX lea, dar mai ales de la începutul secolului XX. Alte invenții sunt considerate de domeniul științifico-fantasticului, precum androizi sau roboți utilizați în luptă. Cu toate acestea, cercetările arată că, de fapt, toate aceste mari descoperiri făcute de-a lungul secolului XX au fost intuite și schițate cu aproximativ patru secole înainte. Este vorba despre invențiile lui Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai prolifici și vizionari inventatori din istoria lumii. Sunt specialiști care arată că multe dintre invențiile lui Leonardo da Vinci, care, de fapt, au prefigurat lumea tehnologizată de astăzi, sunt cât se poate de funcționale. În plus, există o serie de invenții secrete ale lui Da Vinci care au uimit lumea științifică și au adâncit misterul în ceea ce privește capacitatea acestuia de vizionar și inventator genial.

Echipamente militare folosite în Primul Război Mondial, inventate, de fapt, acum patru secole

Leonardo da Vinci a trăit în secolul al XV-lea, între 1452 și 1519 , fiind unul dintre simbolurile Renașterii, o perioadă de maximă prosperitate culturală și tehnologică de la finele Evului Mediu. Născut în apropierea Florenței, un adevărat hub economic, cultural și științific al Europei Renascentise, Da Vinci s-a remarcat atât ca maestru al picturii, dar și ca inginer cu o capacitate incredibilă de a inventa lucruri care surclasau tot ce era cunoscut în domeniul tehnicii la aceea vreme. Practic, Da Vinci a creat, în mod misterios, o adevărată avancronică a tehnologiei de astăzi. Lucrate și testate în atelierele sale, o parte a acestor invenții sunt cunoscute publicului larg, precum prima mașină de zbor, de exemplu, sau studiile sale privind anatomia omului.

O reconstituire a tancului lui da Vinci FOTO wikipedia

O reconstituire a tancului lui da Vinci FOTO wikipedia

Altele au rămas secrete mult timp, iar atunci când au fost descoperite au uluit lumea științifică. Una dintre acestea este schița unui tanc. Leonardo da Vinci inventase un precursor al tancului. Cu toate caracteristicile sale moderne, adică turetă, sistem de deplasare, blindaj, tunuri, sistem de coordonare. Acest ”tanc„ al lui Da Vinci a fost proiectat la ordinele ducelui din Milano, Francesco Sforza. Acesta din urmă îi sponsoriza proiectele și invețiile militare tocmai pentru se apăra cât mai bine împotriva expansionismului francez. Mașina de luptă a lui Leonardo Da Vinci arăta efectiv ca o carapace sau un ceaun cu capac, de mari dimensiuni. Era capabilă să se miște în orice direcție, avea o platformă rotativă în interior, ca o turetă, care putea să se rotească la 360 de grade, plină cu tunuri ușoare care ar fi tras în toate direcțiile. Acest vehicul acționat cu o serie de mecanisme aflate în interior era protejat cu plăci de blindaj, adică un soi de armură groasă, aranjată în așa fel încât proiectilele trase asupra sa să ricoșeze.

Mașinăria era acționată de opt oameni. Se spune că, speriat de ce ar fi putut face pe câmpul de luptă o asemenea invenție, ar fi lăsat anumite detalii, inteționat, nefinalizate pentru ca alții să nu-i poată continua proiectul. Alte opinii indică faptul că acest tanc avea o deficiență: mergea doar cu spatele. Abia peste 400 de ani, tancul avea să ajungă pe câmpul de luptă. La fel și mitraliera, o altă invenție anticipată și realizată la finele Evului Mediu de Leonardo da Vinci. Este vorba despre un ansamblu militar format dintr-un afet montat pe roți, cu 11 rânduri de tunuri de calibru mic. Erau efectiv 33 de guri de foc, care puteau fi încărcate în același timp și puteau trage unul după altul, cu o viteză foarte mare. Această ”orgă a morții” este considerată conceptul de bază al mitralierei moderne, armă ce a intrat în folosință abia la mijlocul secolului al XIX lea.

Echipament de scufundări de acum patru secole

O altă invenție a lui Leonardo da Vinci care a prefigurat modernitatea este un costum de scufundări. În timp ce lucra în Veneția, Leonardo da Vinci a realizat un echipament special pentru a-i ajuta pe soldații venețieni să ajungă nevăzuți, pe sub apă, la inamic sau pentru a sabota corăbiile inamice. Costumul era realizat din piele de porc tratată cu ulei de pește pentru a deveni impermeabilă. Casca trebuia să sigileze zona căilor respiratorii și era realizată în aceeași manieră. În dreptul ochilor erau proiectate vizoare din sticlă. Totodată, era lăsat un loc special și pentru un tub de bambus, care asigura aprovizionarea cu oxigen de la un soi de recipient atașat costumului. Evident, exista și posibilitatea aprovizionării cu oxigen de la suprafață. O replică a costumului a fost realizată pentru un documentar BBC și, spre stupoarea specialistilor, costumul era perfect funcțional. Abia la mijlocul secolului XX a fost inventat costumul modern de scufundări.

Robotul pentru război

Una dintre cele mai neobișnuite și, totodată, avant-garde invenții ale lui Leonardo Da Vinci a fost un soi de armură mecanizată, un precursor al unui robot de luptă. Este considerat primul robot humanoid al istoriei. Este bine cunoscut faptul că Leonardo da Vinci a studiat în amănunt anatomia umană, ceea ce a dus la realizarea unei schițe și apoi a unui prototip de robot. Este vorba despre un mecanism complex format din cabluri, scripeți, roți interconectate, dar și tot felul de manivele ce puteau fi acționate manual. Întregul mecanism era introdus într-o armură medievală.

Robotul lui da Vinci FOTO wikipedia

Robotul lui da Vinci FOTO wikipedia

Această structură robotică era capabilă să se ridice, să stea pe scaun, să-și ridice vizorul, să închidă și să deschidă gură dar și să-și miște mâinile. Se presupune că a fost realizată în 1495 și a fost prezentată la o aniversare a ducelui din Milano, cel care sponsoriza proiectele lui Leonardo da Vinci. Interesant este faptul că acum aproximativ 22 de ani, un specialist în robotică, Mark Rosheim, a construit după schițele lui Leonardo acest model de armură robotică și s-a dovedit a fi pe deplin funcțional.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 O informație care dă fiori / SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze