Invazie de viespi asiatice în Europa. Cum au apărut și cum pot să afecteze ecosistemul

Invazie de viespi asiatice în Europa. Cum au apărut și cum pot să afecteze ecosistemul

Europa a fost invadată de specii care au capacitatea de a se răspândi rapid în ecosisteme nepregătite, provocând distrugeri în drumul lor. Viespea asiatică (Vespa velutina) nu face excepție, extinzându-și habitatul cu peste 80 de kilometri pe an, în timp ce se hrănește cu albine, zburătoare și alte insecte, notează Science Alert.

FOTO Shutterstock

FOTO Shutterstock

În urmă cu aproape 20 de ani, micile insecte înțepătoare și-au făcut apariția pentru prima dată în Europa și au fost observate pe teritoriul Regatului Unit în 2016.

Analiza genetică a dezvăluit acum că infestarea lor rapidă și răspândită în vestul țării a fost probabil rezultatul faptului că o singură viespe a făcut saltul în Franța din China în 2004.

„Cercetarea noastră a dezvăluit potențialul remarcabil de expansiune a populației de insecte eusociale în zonele invadate, chiar și atunci când diversitatea genetică inițială este extrem de scăzută”, a declarat ecologistul Simon Harrison de la University College Cork.

Zoologul Eileen Dillane de la University College Cork și echipa sa au analizat trei gene de la prima sosire înregistrată a viespilor asiatice în Irlanda, în aprilie 2021, și le-au comparat cu secvențe ale viespilor găsite în întreaga Europă continentală. Toate genele erau gene mitocondriale, care sunt transmise pe linie feminină.

„Lucrările anterioare au demonstrat că viespile asiatice din Europa împărtășeau aparent aceeași descendență genetică, pe baza studiilor unei singure gene. Noi am mers un pas mai departe și am analizat două gene suplimentare care ar fi mai sensibile în detectarea variațiilor în cadrul populației invazive”, explică Dillane.

Rezultatele au indicat că linia maternă de viespi găsită în Dublin era aceeași observată în toată Europa.

„Rezultatele noastre, împreună cu cele ale altor grupuri, sugerează că întreaga populație de V. velutina din Europa, care acum ar putea număra multe milioane de exemplare, descind dintr-o singură regină împerecheată sosită din China în urmă cu aproximativ 15-20 de ani”, scrie echipa în lucrarea lor.

În Asia de Sud-Est, regiunea sa natală, viespea asiatică se hrănește cu albinele asiatice, care au un sistem complex de avertizare și de apărare împotriva prăzii. Acestea vor strânge o viespe care le atacă într-o minge de albine, supraîncălzind-o până la moarte. Din nefericire, albinele europene nu au aceste comportamente defensive, ceea ce le face ținte ușoare pentru viespi, ceea ce duce la îngrijorări în ceea ce privește serviciile de polenizare de pe întregul continent.

Deși viespile asiatice au o înțepătură dureroasă la care unii oameni pot avea reacții alergice , din fericire nu sunt agresive față de oameni, spre deosebire de viespea europeană.

Diversitatea genetică foarte scăzută din cadrul populației europene de V. velutina ar putea oferi un potențial pentru controlul biologic, notează Dillane și colegii săi.

Din nefericire, cercetătorii avertizează, de asemenea, că „este probabil ca schimbările climatice să crească amenințarea unei invazii de succes în viitor, așa că trebuie menținută vigilența față de această specie”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!