Invazie de spioni ruși în Elveția. Avertismentul serviciilor de informații

Invazie de spioni ruși în Elveția. Avertismentul serviciilor de informații

Invazia rusă în Ucraina a accentuat şi mai mult rivalitatea între marile puteri şi a făcut din Elveţia - ţară unde îşi au sediul numeroase organizaţii internaţionale - o placă turnantă a spionajului rusesc şi chinez, potrivit Serviciului de informaţii elveţian.

Elveția se plânge de numărul mare al spionilor ruși FOTO Shutterstock

Elveția se plânge de numărul mare al spionilor ruși FOTO Shutterstock

Rusia a distrus în Europa ordinea paşnică fondată pe reguli”, notează sobru Serviciul de informaţii al Confederaţiei Elveţiene (SRC) în raportul său anual publicat luni. SRC este de asemenea responsabil de operaţiunile de contraspionaj. O dinamitare care face ca „forumurile internaţionale de promovare a păcii şi securităţii colective precum ONU şi OSCE să-şi fi pierdut şi mai mult din eficienţă, iar o nouă ordine stabilă nu se întrevede la orizont”, analizează serviciile de spionaj elveţiene. Aceasta se adaugă tendinţei „spre o ordine mondială bipolară, marcată prin rivalitate sistemică între SUA şi China”. Prin urmare, „activităţile de spionaj străine, în principal ruse şi chineze, constituie în continuare o ameninţare ridicată pentru Elveţia”, potrivit Agerpres.

Cel mai mare număr de membri ai serviciilor rusești, sub acoperire

Pentru că are rolul de stat-gazdă pentru numeroase organizaţii internaţionale, „Elveţia se află, la scară europeană, printre ţările unde este desfăşurat cel mai mare număr de membri ai serviciilor de informaţii ruseşti sub acoperire diplomatică”.

Această abundenţă de spioni ruși arată faptul că războiul Rusiei împotriva Ucrainei este „pentru moment punctul central al mediului politico-securitar al Elveţiei”, arată serviciile secrete elvețiene, care au un efectiv de doar 450 de angajaţi.

Sediul european al ONU se află la Geneva, la fel ca şi cartierul general al multor agenţii ale Naţiunilor Unite.

Acolo se întâlnesc de asemenea cu regularitate sute de diplomaţi pentru a participa la diverse reuniuni anuale ale acestor instanţe, cum ar fi Consiliul ONU pentru drepturile omului, care se desfăşoară în prezent, Adunarea Mondială a Sănătăţii sau Conferinţa Internaţională a Muncii. Tot atâtea oportunităţi pentru un spion de a se pierde în mulţime, de a stabili contacte şi a primi informaţii într-un oraş în care se încrucişează de asemenea numeroşi finanţişti, responsabili economici şi politici.

Amenințare accentuată

Mandatul Elveţiei în Consiliul de Securitate al ONU - din ianuarie 2023 şi pentru prima oară în istoria sa – „accentuează ameninţarea pe care o reprezintă spionajul pentru elveţieni” care lucrează la dosarele Consiliului de Securitate. Ei devin, prin forţa lucrurilor, ţinte pentru spioni.

Războiul în Ucraina forţează de asemenea SRC să se intereseze de regiuni pe care nu le avusese sub observaţie până acum, pentru a împiedica Rusia să ocolească legile, sprijinindu-se pe companii cu sediul în Uniunea Economică Eurasiatică, dar şi în Turcia şi India, notează SRC.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!