Întrunire de securitate la Casa Albă. Detaliile despre un posibil atac al Iranului împotriva Israelului, neclare

Întrunire de securitate la Casa Albă. Detaliile despre un posibil atac al Iranului împotriva Israelului, neclare

Echipa de securitate naţională a preşedintelui american Joe Biden nu dispune deocamdată de suficiente elemente pentru a şti clar când şi cum va avea loc atacul probabil al Iranului şi al aliatului său, gruparea şiită libaneză Hezbollah, împotriva Israelului, a relatat publicaţia digitală Axios, potrivit Agerpres .

Joe Biden încearcă să evite o escaladare în Orientul Mijlociu FOTO EPA-EFE

Joe Biden încearcă să evite o escaladare în Orientul Mijlociu FOTO EPA-EFE

Axios citează ca surse trei oficiali familiarizaţi cu discuţiile desfăşurate luni seara în celebra cameră de criză Situation Room de la Casa Albă, unde preşedintele Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris s-au întâlnit cu echipa lor de securitate pentru a evalua situaţia din Orientul Mijlociu.

Administraţia Biden, potrivit acestor surse, lucrează pentru a contracara posibilele atacuri şi a mobiliza presiunea diplomatică asupra Iranului şi a grupării Hezbollah, încercând să minimizeze represaliile ambelor părţi pentru asasinarea a doi lideri islamişti atribuită Israelului.

Secretarul de stat american Antony Blinkena avut duminică o conversaţie cu omologii săi din G7, cărora le-a spus că Iranul şi Hezbollah ar putea ataca Israelul în termen de maximum 48 de ore, deci interval care trebuia să expire noaptea trecută.

Cu toate acestea, în cadrul întâlnirii pe care Biden şi Harris au avut-o cu Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe, evaluarea situaţiei „a fost mai nuanţată” şi, conform serviciilor de informaţii, se aşteaptă un scenariu care implică două valuri de atacuri: unul din partea Hezbollah şi unul din partea Iranului şi a câtorva dintre aliaţii săi din zonă.

Dar serviciilor de informaţii americane nu le este clar deocamdată cine va lovi primul şi ce fel de ofensivă vor desfăşura, au declarat sursele Axios.

Iranul şi aliatul său libanez Hezbollah au promis să riposteze la asasinarea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, şi a gărzii sale de corp, la Teheran, şi a comandantului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut, asasinate atribuite Israelului. Dacă atacul asupra comandantului Hamas a fost revendicat de către armata israeliană, asasinarea lui Ismail Haniyeh nu a fost asumată de guvernul de la Tel Aviv.

Israelul, sub presiune pentru a limita răspunsul la un posibil atac din partea Iranului

nii din cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului, care se pregătesc să ajute această ţară să respingă un posibil atac din partea Iranului, fac presiuni asupra autorităţilor israeliene să îşi limiteze răspunsul la agresiunea anunţată de Teheran, conform canalului public de ştiri israelian Kan, relatează EFE.

Aliaţii, în frunte cu Statele Unite, au reamintit Israelului că obiectivul este evitarea unui război regional, prin urmare trebuie să fie reţinut în reacţia sa, conform Kan.

Din acest grup fac parte ţări care au ajutat Israelul în aprilie să respingă atacul cu 350 de drone şi rachete pe care regimul de la Teheran l-a lansat ca răzbunare pentru atacul israelian de la Damasc în care au murit mai mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei şi care se pregătesc acum să procedeze în mod similar în contextul unei escaladări a tensiunii între Israel şi Iran.

Situaţia a escaladat după asasinarea, pe 31 iulie, a liderului politic al grupării islamiste Hamas, Ismail Haniyeh, într-un atac în Teheran, pe care autorităţile iraniene îl atribuie Israelului.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ameninţat cu răzbunarea, iar luni Gardienii Revoluţiei au avertizat că Israelul "îşi sapă mormântul".

La rândul său, liderul grupării şiite libaneze Hezbollah, Hasan Nasrallah, a ameninţat că va răspunde ferm la bombardamentul israelian de la periferia Beirutului, care l-a ucis un lider militar de vârf, Fuad Shukr, pe 30 iulie.

Multe ţări l-au cerut propriilor cetăţeni să părăsească Libanul de teama escaladării violenţelor, în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken a discutat recent cu omologii săi din ţările membre G7 pentru a-i avertiza că un atac iranian şi al Hezbollah împotriva Libanului ar putea avea loc într-un interval de timp de 24-48 de ore, conform Axios.

Atacul iranian cu 350 de drone şi rachete din aprilie a fost neutralizat de sistemele de apărare ale Israelului şi de aliaţii săi occidentali şi s-a soldat cu pagube minore. De data aceasta, însă, nu este clar ce formă va lua răspunsul Iranului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…