Întrevedere Bogdan Aurescu - Victoria Nuland

Întrevedere Bogdan Aurescu - Victoria Nuland

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut duminică, 27 septembrie 2015, o întrevedere cu asistentul pentru afaceri europene și eurasiatice al secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, în marja celei de-a 70-a Adunări Generale a ONU de la New York. Agenda de discuții s-a concentrat pe modalitățile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic româno-american, precum și pe evoluțiile preocupante din vecinătatea imediată și regiunea extinsă a Mării Negre, informează MAE într-un Comunicat transmis AGERPRES. 

Cei doi interlocutori au evidențiat caracterul privilegiat al relațiilor dintre România și SUA și au subliniat ritmul dinamic, în creștere, al Parteneriatului Strategic.

Bogdan Aurescu a salutat prezența unui nou ambasador al SUA la București și a reiterat necesitatea menținerii unei dinamici susținute a dialogului bilateral, avansând în acest sens o serie de propuneri pentru amplificarea interacțiunii pe dimensiunile principale ale Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic dintre România și SUA pentru Secolul XXI, inclusiv în ceea ce privește activitatea Task Force-ului pentru implementarea Declarației Comune.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, pe larg despre perspectivele dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul securitații energetice, plecând de la poziția unică a României în regiune și de la necesitatea diversificării surselor de energie și rutelor de transport. Bogdan Aurescu a prezentat prioritățile României în acest sens: Coridorul Vertical și BRUA (coridorul de transport al gazului natural dintre Bulgaria, România, Ungaria și Austria), extinderea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, modernizarea sistemului național de transport de gaz și punerea în valoare a resurselor din platoul continental al Mării Negre, AGRI, solicitând totodată sprijinul părții americane în realizarea acestor proiecte.

În ceea ce privește dimensiunea politico-militară și de securitate, cea mai substanțială componentă a Parteneriatului Strategic, cei doi oficiali au convenit ca România și SUA sa coopereze strâns pentru pregătirea adecvată a summitului NATO de
la Varșovia din 2016. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat inițiativele pe care le-a avansat la nivelul Alianței în domeniul parteneriatelor (strategia cu "doua brațe" pentru Est și Sud) și în ceea ce privește reflecția privind importanța securității la Marea Neagră pentru Alianță. Totodată, a evidențiat existența tuturor premiselor necesare integrării, anul viitor, a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, de la Deveselu, în sistemul NATO antirachetă, ulterior operaționalizării sale în acest an.

În cadrul dialogului pe marginea altor subiecte de interes prioritar de pe agenda bilaterală, demnitarul român a reiterat importanța deosebită pentru România a aderării la programul Visa Waiver, fiind discutate perspectivele de progres pe acest
dosar.

Cei doi interlocutori au avut un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a țării noastre și din regiunea extinsă a Marii Negre, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul român de externe a evidențiat demersurile
concrete întreprinse de România pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova și conectarea cu Europa, inclusiv cu ocazia recentei ședințe de guvern comune, pledând pentru menținerea unui angajament consistent și din partea SUA.
Bogdan Aurescu a subliniat importanta menținerii sprijinului pentru autoritățile de la Chișinău și a exprimat interesul pentru susținerea procesului de reformă, dezvoltarea economică și consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de soluționare a conflictului sirian, respectiv despre efectele în plan regional ale soluționării dosarului nuclear iranian.

Oficialul american a salutat excelenta cooperare bilaterală, subliniind interesul SUA pentru aprofundarea tuturor dimensiunilor sale, în special a cooperării economice. De asemenea, a evidențiat rolul pe care țara noastră îl deține în eforturile de stabilizare a regiunii și a exprimat disponibilitatea de a aprofunda această dimensiune regionala în cooperarea și coordonarea dintre România și SUA. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”