Întrebarea de un miliard de dolari din procesul de fraudă al lui Donald Trump: cât valorează, de fapt, Mar-a-Lago?
Donald Trump numește Mar-a-Lago "Mona Lisa" a proprietăților, dar cât valorează de fapt? Întrebarea se află în centrul procesului civil pentru fraudă care amenință afacerea familiei sale.
Mar-a-Lago, propprietatea lui Trump FOTO: Reuters
Este cifra magică asupra căreia nimeni nu poate cădea de acord, de la o evaluare fiscală de 18 milioane de dolari până la un martor din sala de judecată care a declarat că se va vinde cu mai mult de 1 miliard de dolari, scrie bbc.com.
De-a lungul celor 10 săptămâni de proces din New York, acuzarea și apărarea au contestat valoarea clubului privat al lui Trump din Florida - precum și linia de demarcație dintre evaluările imobiliare legitime și fraudă.
Trump, cei doi fii adulți ai săi și Trump Organization sunt acuzați că au umflat valoarea activelor - care includ și proprietăți precum Trump Tower și diverse resorturi de golf - cu 2 miliarde de dolari pentru a putea obține oferte mai bune la ratele dobânzilor pentru împrumuturi.
Aceste rate prietenoase au economisit întreprinderilor lui Trump peste 150 de milioane de dolari în decursul unui deceniu, potrivit procurorului general al New York-ului, Letitia James. Aceasta încearcă să îi interzică acestuia să desfășoare afaceri în stat.
Procesul se apropie acum de final, dar înainte de a începe, judecătorul Arthur Engoron, un democrat, a decis că documentele financiare care stau la baza acestor acuzații "conțin în mod clar evaluări frauduloase pe care inculpații le-au folosit în afaceri".
"Aceasta este o lume fantastică, nu lumea reală", a concluzionat el, găsindu-i responsabili de fraudă.
Trump a făcut deja apel la această hotărâre înainte de proces pentru unul dintre capetele de acuzare. Acum, judecătorul - nu există un juriu în acest proces - trebuie să decidă cu privire la alte șase capete de acuzare de fraudă, toate acestea necesitând dovezi de intenție.
Fostul președinte era așteptat să se întoarcă luni în boxa martorilor, dar a anunțat duminică seară, într-o postare pe rețelele de socializare, că nu mai are nimic de spus într-un caz pe care îl descrie ca fiind motivat politic.
Încă o dată, acuzația specifică că a umflat valoarea Mar-a-Lago a fost cea care pare să-l jignească cel mai mult: "Au susținut că Mar-a- Lago valora doar 18.000.000 de dolari, când valora de 50 până la 100 de ori mai mult".
Elefantul alb care a fost imposibil de vândut
Realitatea valorii lui Mar-a-Lago nu este simplă. Proprietatea istorică din Palm Beach are restricții în acte care înseamnă că poate fi folosită doar ca un club privat.
Terenul nu poate fi subdivizat și necesită cheltuieli considerabile de conservare a proprietății, care a fost construită în 1927 pentru femeia de afaceri și mondenă Marjorie Merriweather Post.
Acest act a apărut în anii 1990, când Trump a declarat că Mar-a-Lago este prea scump pentru a fi conservat ca reședință privată, numindu-l un "elefant alb" care era "aproape imposibil de vândut".
Transformarea sa în club privat a însemnat că ar putea folosi cotizațiile mari ale membrilor pentru a ajuta la plata conservării și întreținerii.
Rosalind Clarke, agent imobiliar în Palm Beach din anii 1980 și fost președinte al Palm Beach Board of Realtors, a declarat pentru BBC News că problema evaluării Mar-a-Lago se reduce la aceste restricții.
Clarke a explicat că valoarea se bazează pe profiturile clubului și "nu pe valoarea terenului". Ea a spus că dacă nu ar exista restricțiile din acte, "valoarea proprietății ar fi semnificativ mai mare".
Între 2011 și 2021, Trump este acuzat că a evaluat Mar-a-Lago ca și cum nu ar fi avut restricții prin acte de proprietate.
Cât a spus Trump că valorează în documentele financiare?
În hotărârea sa dinaintea procesului, judecătorul Engoron a menționat că evaluatorul din Palm Beach County a evaluat valoarea de piață a Mar-a-Lago la o sumă cuprinsă între 18 și 27,6 milioane de dolari în scopuri fiscale.
În schimb, Trump a evaluat Mar-a-Lago la o valoare cuprinsă între 426,5 milioane și 612 milioane de dolari în același deceniu, "o supraevaluare de cel puțin 2.300%, comparativ cu evaluarea evaluatorului", a scris judecătorul.
Experții imobiliari subliniază că valoarea evaluatorului fiscal este, de obicei, mai mică decât valoarea cu care ar putea fi vândută o proprietate, astfel că nu este o comparație de tip "like-for-like".
Procurorul general din New York susține că afacerea Trump a ajuns la cifre mai mari prin prețul pe acru al proprietăților "comparabile" - dar acestea erau pentru terenuri fără restricții de acte.
Procurorul general susține că aceasta este o fraudă, că Organizația Trump știa despre restricțiile din acte de proprietate de la Mar-a-Lago și le-a ignorat pentru a ajunge la valori ca și cum ar fi fost pur și simplu o reședință privată.
O casă potrivită pentru un rege sau împărat
Printre toate aceste cifre se află inima procesului. Deși implică numeroase proprietăți ale lui Trump, Mar-a-Lago este locul în care Trump se lipește de cei bogați și puternici.
Este casa sa. Este locul în care fostul președinte își petrecea timpul atunci când nu se afla la Casa Albă.
Iar într-una dintre băile de marmură se află locul în care avocatul special federal Jack Smith susține că Trump a ascuns documente clasificate.
Audierea evaluărilor scăzute pentru Mar-a-Lago a fost un punct de suspensie major pentru el, iar el aduce frecvent în discuție acest aspect în conferințele de presă și pe rețelele de socializare.
Echipa juridică a lui Trump l-a chemat ca martor pe brokerul imobiliar de lux din Florida, Lawrence Moens, care a declarat în fața instanței că Mar-a-Lago valorează mai mult de 1 miliard de dolari.
Moens a spus că cei mai bogați dintre bogați ar face coadă pentru a cumpăra proprietatea, de la "Elon Musk la Bill Gates" și "regi, împărați, șefi de stat".
Și dacă nu ar exista restricțiile din actul de proprietate, ar putea avea dreptate.
Clarke, agentul din Palm Beach, a descris Mar-a-Lago ca fiind o proprietate de 17,5 acri cu o "structură istorică semnificativă, o parcelă cu vedere la ocean și posibilitatea de a avea șapte loturi construibile de 3/4 acri într-o locație foarte căutată".
Fără restricțiile din acte, a spus ea, "o astfel de proprietate ar trebui să aducă un preț de vânzare în jur de 500 de milioane de dolari, deși proveniența și locația ar putea ridica suma, în funcție de numărul de părți interesate".
Ce trebuie să dovedească acuzarea
Când Trump a fost în boxa martorilor la începutul procesului, a spus instanței că nu este obligat din punct de vedere legal de restricțiile din actul de proprietate de la Mar-a-Lago. De asemenea, el a spus că evaluările ar fi fost mai mari dacă ar fi ținut cont de brandul Trump.
Avocații săi au susținut, de asemenea, că nu contează cu adevărat care au fost valorile activelor, deoarece băncile își fac propriile cercetări și nu se bazează exclusiv pe situațiile financiare pentru a lua decizii de împrumut.
Ultimul martor expert al apărării, expertul în contabilitate și profesorul Eli Bartov de la Universitatea din New York, a declarat în fața instanței că au existat erori în documentele financiare, dar că acestea nu au ascuns o fraudă și nu au arătat intenție.
El a spus că aceste "declarații ale situației financiare" au fost doar "punctul de plecare" pe care băncile și creditorii îl folosesc pentru evaluări, iar "evaluările sunt subiective".
Această temă se regăsește într-un argument frecvent invocat de Trump: băncilor nu le pasă pentru că au făcut bani. "Nicio bancă nu a fost afectată. Nicio bancă nu a fost afectată", a declarat el la începutul procesului.
Dar acuzarea nu trebuie să dovedească faptul că au existat victime, ci trebuie să dovedească faptul că a existat o fraudă intenționată. Când a fost intentat primul proces, procurorul general din New York a declarat că "nu există două seturi de legi pentru oamenii din această națiune: foștii președinți trebuie să fie supuși acelorași standarde ca și americanii obișnuiți".
După ultimele mărturii din această săptămână și după o pauză lungă înainte de pledoariile finale din ianuarie, judecătorul Engoron se va pronunța asupra celorlalte acuzații de fraudă, precum și asupra eventualelor sancțiuni.
O problemă pentru Trump, potrivit lui Mitchell Epner, un avocat care se ocupă de litigii comerciale, este că "judecătorul a constatat deja că cele mai importante documente din acest caz au fost toate false".
În cel mai rău caz pentru Trump și colegii săi inculpați, aceștia nu ar avea voie să facă afaceri în New York și ar trebui să plătească amenzi de cel puțin 250 de milioane de dolari.
Organizația Trump ar putea fi forțată să predea controlul unui administrator judiciar desemnat de instanță sau, în cele din urmă, ar putea fi nevoită să vândă unele dintre cele mai emblematice repere ale sale - posibil chiar și Mar-a-Lago.
Sursa: adevarul.ro