Intrarea parţială a Bulgariei în zona Schengen are ca rezultat pierderi directe de peste 2 milioane de euro

Intrarea parţială a Bulgariei în zona Schengen are ca rezultat pierderi directe de peste 2 milioane de euro

Pierderile directe pentru Bulgaria în urma întârzierii accesului total al ţării la spaţiul Schengen se ridică la 845 de milioane leva, a declarat ministrul Economiei, Petko Nikolov.

Spațiul Schengen FOTO: Arhivă

Spațiul Schengen FOTO: Arhivă

Nikolov a participat luni, la Casa Europei din Sofia, la un forum unde au fost discutate priorităţile Preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene şi locul acestora pe agenda politică bulgară. Evenimentul a fost organizat de PanEuropa Bulgaria şi Ambasada Ungariei la Sofia, în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer, Institutul Diplomatic Bulgar şi Reprezentanţa Comisiei Europene la Sofia, scrie Agerpres.

Nikolov a menţionat că, pe lângă pierderile financiare directe, de peste 2 milioane de euro, veniturile nerealizate din cauza controalelor la frontiera terestră se ridică la aproximativ de 1,3 milioane de euro şi, astfel, beneficiile directe şi potenţiale din abolirea controalelor la frontiera terestră se ridică la peste 3 milioane de euro.

Rezultatele accesului complet al Bulgariei şi României la spaţiul Schengen nu au un efect punctual, ci se vor intensifica odată cu o integrare economică mai profundă între ţările europene, ceea ce înseamnă că fiecare amânare succesivă va provoca pierderi mai mari atât pentru economia bulgară, cât şi pentru cea europeană, a spus el.

"Considerăm un fapt pozitiv că Ungaria a făcut o prioritate din aderarea Bulgariei pe cale terestră. Apreciem foarte mult sprijinul Ungariei pentru o aderare rapidă şi salvatoare a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen şi sper că până la sfârşitul anului acest lucru va deveni un fapt", a spus Nikolov.

Acest lucru este important pentru toate economiile, în special pentru cea bulgară. Beneficiile sunt legate de reducerea traficului, dezvoltarea infrastructurii logistice, creşterea interesului investitorilor faţă de Bulgaria şi România, a declarat ministrul.

El a spus că efectele pozitive pentru ţările UE pot fi observate în multe aspecte, inclusiv întărirea în continuare a frontierelor externe, creşterea schimburilor comerciale, reducerea costurilor pentru exportatori prin eliberarea resurselor de transport de la camioanele care aşteaptă la graniţă, reducerea timpilor de călătorie, economiile de pe urma controalelor administrative la frontieră, reducerea timpilor de livrare, sporirea potenţialului de creştere al regiunilor de frontieră, efectul asupra mediului în urma încetării cozilor de camioane la frontiere.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii