Într-un gest fără precedent, toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei mai multe posturi pentru români în instituțiile europene
Toți cei 33 de europarlamentari români, din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut azi președintei Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe ”acțiuni concrete” pentru ca cetățenii români să aibă acces la mai multe posturi de conducere în instituțiile UE, potrivit unui comunicat al USR PLUS. Spre exemplu, nici un cetățean român nu ocupă un post de director general în Comisia Europeană, deși România este a șasea țară ca mărime din UE. Delegația Epp condusă de Rares Bogdan (14 persoane) cea mai mare din Grupul Romanilor din PPE (33 de deputați), Delegația USR/Plus ( 8 deputați) condusă de Dacian Ciolos și Delegația S&D (10 pers) condusă de Dan Nica, sunt implicate in lobby-ul și discuțiile cu Oficialii instituțiilor europene.
Inițiativa este una fără precedent și denotă nemulțumirea României față de cota mică de funcții de responabilitate la nivel european în comparație cu mărimea țării. De altfel, și ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a cerut lui Josep Borrell, Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, chiar la numirea în funcție în noiembrie 2019, sprijin pentru numireaa mai multor români în funcții de conducere în Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) .
Inițiativa le aparține europarlamentarilor USR PLUS Alin Mituța și Dragoș Tudorache, potrivit comunicatului citat. Aceștia susțin că, la 14 ani de la aderarea României la UE, românii sunt subreprezentați în funcțiile de management ale instituțiilor europene, cum de altfel sunt și cetățenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE.
Prin această scrisoare, europarlamentarii români cer și o întâlnire cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi soluțiile la această problemă.
În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acțiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcție de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegații, se arată în comunicatul citat.
Europarlamentarii atrag atenția asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acțiune externă (2010/427/UE), care notează că „recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în același timp un echilibru geografic și de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezență semnificativă a cetățenilor din toate statele membre”. (Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Twitter)