Intoxicația cu dioxid de carbon a echipajului submersibilului Titan, scenariul sumbru luat în calcul de specialiști
Un fost scafandru cu experiență al Marinei Regale, actualmente pensionar, a pus la îndoială faptul că cele cinci persoane care se află în submersibilul dispărut duminică ar mai fi în viață.
Interiorul sebmersibilului Titan
Locul exact unde se află submersibilul Titanic și starea celor cinci membri ai echipajului de la bord nu sunt cunoscute. Se crede că vasul ar putea avea mai puține ore de oxigen rămas (ora 14.00 - ora României), creând o cursă contra cronometru pentru a găsi ambarcațiunea înainte de a fi prea târziu.
Dr. Ken Ledez, expert în medicină hiperbară la Universitatea Memorial din St John's, Newfoundland, a declarat pentru BBC News că lipsa aerului nu este singurul pericol cu care se confruntă cei aflați la bord.
Este posibil ca vasul să fi pierdut energie electrică, ceea ce este probabil să aibă un rol în controlul cantității de oxigen și dioxid de carbon din interiorul vasului. "Pe măsură ce nivelurile de dioxid de carbon se acumulează, devine sedativ, devine ca un gaz anestezic și veți merge la culcare", spune expertul.
Și un fost scafandru pensionat al Marinei Regale a susținut că pasagerii aflați pe Titan ar putea fi deja morți din cauza otrăvirii cu dioxid de carbon, scrie Daily Star .
Vorbind cu Daily Express SUA, Ray Sinclair a spus: "Aceste submersibile au baterii care au o durată de viață finită și au epuratoare de CO2 – dacă acestea mor, oamenii s-ar putea sufoca înainte ca oxigenul să se termine, deoarece gazul toxic le umple plămânii. Acumularea gazului i-ar face să se simtă foarte somnoroși foarte repede și ar leșina din asta”.
Conform specialiștilor, este de așteptat ca aerul din submersibil să se termine în jurul orei 10 sau 11 dimineața joi (22 iunie).
Sursa: adevarul.ro