Interviuri la Ministerul Justiţiei/Badea - Cauză a frământărilor din sistemul judiciar: nu întotdeauna liderii s-au raportat etic la funcţie

Interviuri la Ministerul Justiţiei/Badea - Cauză a frământărilor din sistemul judiciar: nu întotdeauna liderii s-au raportat etic la funcţie

Procurorul Viorel Badea, candidat la şefia DIICOT, a afirmat vineri că una dintre cauzele pentru "toate frământările" din sistemul judiciar este că nu întotdeauna liderii din justiţie s-au raportat în mod etic la funcţie.

"În opinia mea, una dintre cauzele pentru toate frământările din sistemul judiciar este aceasta că nu întotdeauna liderii din justiţie s-au raportat în mod etic la funcţia pe care au deţinut-o şi totodată au fost mai interesaţi să menţină acea funcţie decât de interesul instituţiei sau de interesul public. Din acest motiv, pentru mine, acesta este obiectivul principal care cred că, dacă se va realiza, se va repercuta asupra întregii activităţi a instituţiei", a spus Viorel Badea la interviul susţinut la Ministerul Justiţiei.

Principalul său obiectiv este promovarea unui act de conducere etic şi orientat spre interesul public.

"În primul rând, pentru mine, obiectivul principal este promovarea unui act de conducere etic, responsabil, transparent, orientat spre interesul public. În opinia mea, liderul este reperul moral al instituţiei şi prin exemplul personal poate să influenţeze întreaga cultură organizaţională şi scopul acestei atitudini este să influenţeze crearea unei culturi care să treacă de la conformare la o aliniere totală. În sensul că aceste valori etice, aceste valori morale să fie internalizate de fiecare procuror şi să se găsească în fiecare componentă a activităţii acestuia, în scopul instituţiei, misiunea instituţiei în toate activităţile desfăşurate", a afirmat Badea.

Cu privire la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie, părerea acestuia este că nu cei care o contestă au adus un "deserviciu" instituţiei, ci aceia care au susţinut-o.

"Despre SIIJ, evident că am avut o părere de la început. Însă, cred că este redundant să mai exprimăm păreri, pentru că se vede ce a făcut în această perioadă. Dacă cineva a adus un deserviciu acestei instituţii nou înfiinţate, cred că sunt tocmai cei care au susţinut-o şi care au selectat oamenii de la această instituţie. Nu cei care o contestă", a susţinut Viorel Badea.

În decembrie anul trecut, Ministerul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie pentru propunerea de numire a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT.

Pentru DIICOT candidează Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea şi Daniel Horodniceanu.

Săptămâna aceasta au mai susţinut interviurile candidaţii pentru posturi de conducere în Parchetul General şi la DNA.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe 21 ianuarie. AGERPRES/(A - autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”