INTERVIU Vladimir Tismăneanu – „PSD-ul este un agregat cleptocratic.”

INTERVIU Vladimir Tismăneanu – „PSD-ul este un agregat cleptocratic.”

Acest interviu a fost inspirat de apariţia volumului „Trei sute de ceauşeşti liliputani. (Micro)istorii personale în dialog”, Ciprian Măceşaru & Vladimir Tismăneanu, Editura Humanitas, 2016

INTERVIU Vladimir Tismăneanu – „PSD-ul este un agregat cleptocratic.”

Rep: Nu pot să ratez o întrebare simplă: Cum vedeţi resuscitarea utopiei comuniste, a stângii extremiste în 2016, inclusiv în România. Este comunismul o lecţie neînvăţată?

VT: Eu nu vad o stângă extremistă in România, după cum nu cred că „Podemos” sau „Syriza” pot fi privite ca organizaţii/partide/mişcări extremiste. PSD-ul nu este în niciun fel o formaţiune de stânga: nu e nici social, nici democrat. Este un agregat cleptocratic care mizează pe anxietăţi colective, pe mistificări deşănţate şi pe perpetuarea unui travesti penibil, dar, vai, eficient. În genere, aceste etichete sunt destul de înşelătoare. Sigur, nu putem renunţa la ele, ne ajută să ne orientăm, dar ne pot şi deconcerta. Comunismul clasic nu mai are viitor in Europa Centrală şi Est, dar autoritarismul cu metode comuniste are. Deci, nu o tiranie ideologică, ci una a corupţiei.

Rep: Unde sunt astăzi cei „Trei sute de Ceauşeşti liliputani“?

VT: Pretutindeni, se strecoară cum ştiu ei mai bine, îi găseşti în toaste partidele, îi descoperi la televizor, îi auzi la radio, dau lecţii de morală fiind ei înşişi amorali. Personajul acela cu 25 de joburi simultane de la stat este un Ceauşescu în miniatură. Ca şi răposatul dictator, crede că se pricepe la toate. Lăsând scandalul financiar de-o parte, cum poţi fi competent in 25 de joburi?

Rep: Comunismul nivelator şi totuşi două feluri de a fi: unul în Cartierul Primăverii şi altul în Câmpina. De ce? Unde dă greş mereu comunismul?

VT: Să corectez o imagine care s-a cam răspândit. N-am locuit niciodată în Cartierul Primăverii, ci aproape de el. Diferenţa e mare, credeţi-mă. Când nu împlinisem încă 9 ani, tatăl meu a fost mazilit, exclus din partid, a devenit un paria. Mama era doctor, conferenţiară la IMF, deci nu era nomenclaturistă. Dar, în rest, aveţi perfectă dreptate: comunismul proclamă egalitatea, dar practică discriminări sociale revoltătoare. El dă mereu greş la capitolul performanţă economică şi la acela pe care l-aş numi credibilitate morală.

Sursa: mediafax.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…