INTERVIU Siegfried Mureşan, cel care a înlocuit-o pe EBA la europarlamentare: „Nu voi folosi abuziv mitul neamţului”




INTERVIU Siegfried Mureşan, cel care a înlocuit-o pe EBA la europarlamentare: „Nu voi folosi abuziv mitul neamţului”

Siegfried Mureşan (33 de ani) a apărut pe lista candidaţilor PMP la europarlamentare când toată lumea se aşteapta ca Elena Băsescu să primească acest post. Deşi în politica românească a apărut pe neaşteptate, Siegfried Mureşan este bine ancorat în politica europeană. A lucrat în Bundestag, iar acum este consilier al PPE pe probleme economice în Parlamentul European. Vorbeşte deschis despre rivalitatea europeană dintre populari şi socialişti, despre problemele macroeconomice ale Europei şi spune că se va lupta pentru ca tinerii să poată obţine mai uşor un loc de muncă.

Adevărul: În locul Elenei Băsescu, pe listele PMP, aţi apărut, pe neaşteptate, dumneavostră.

Siegfried Mureşan: Eu sunt în momentul de faţă consilierul pe probleme economice al PPE, deci am lucrat în ultimii ani cu partidele de centru-dreapta din România dispuse să implementeze agenda PPE, adică o economie puternică, statul de drept, justiţie independentă. PMP căuta un om politic tânăr, care nu fusese implicat, nu fusese asociat în conştiinţa publică cu partidele de până acum. Faptul că sunt pe un loc eligibil spune multe. Dacă ar fi vrut să o facă de imagine, m-ar fi pus pe locul cinci sau şase.

Când aţi primit, concret, propunerea PMP?

În week-endul dinaintea depunerii listelor. Eu eram la Bruxelles, unde sunt implicat în campania PPE la nivel central, şi am fost luat prin surprindere.

Cine v-a făcut această propunere?

Am vorbit cu preşedintele partidului, Eugen Tomac, şi cu Elena Băsescu. Şi ea a spus: „Eu sunt dispusă să renunţ, cred că fac un bine partidului, dacă propunem pe cineva nou, care înţelege cum decurg lucrurile acolo, care poate aduce un suflu nou. Tu ai fi un candidat bun“.

Practic, aţi negociat cu Elena Băsescu locul pe lista PMP?

Nu. O negociere, categoric, nu a fost. Elenei Băsescu i se cuvenea locul doi pe listă şi ea a decis să se retragă crezând că este mai bine aşa pentru partid. Ea a decis să renunţe.

Aţi lucrat direct cu Elenea Băsescu în PE?

În mod direct, nu. Eu, fiind consilierul pe probleme economice al PPE, am lucrat cu toţi europarlamentarii PDL, mai mult cu cei care au responsabilităţi legate de afaceri economice, de bugetul UE. Elena Băsescu este membru în comisia pentru afaceri economice şi afaceri monetare a Parlamentului European, este tot timpul prezentă acolo. Am interacţionat, dar nu pot să spun că avem o relaţie apropiată, care trece dincolo de o relaţie profesională evidentă. Dacă cineva va încerca să caute o relaţie de nepotism între dumneai şi mine, nu va descoperi.

Aţi răspuns imediat propunerii de a candida pe locul doi?

Mi-a fost uşor să răspund. Am spus „da!“, sunt dispus să mă implic şi văd asta ca pe o continuare naturală în ceea ce fac acum la Bruxelles.

Aţi avut legături şi cu PDL, făcând parte din grupul PPE. Vi s-a propus să candidaţi pe listele lor?

Nu mi-a propus nimeni, niciodată.

Credeţi în reunificarea dreptei în România?

Este obligatoriu. Vedem şi situaţia economică, că numai partidele de dreapta au putut depăşi criza economică. Este esenţial ca dreapta să se unească pe o agendă puternică de reformare a statului şi de susţinere a întreprinzătorilor.

Deocamdată, PDL şi PMP se războiesc între ele.

Eu cred că inamicul comun este proasta guvernare, guvernarea socialistă care ţine România pe loc în timp ce alţii merg înainte. Dreapta trebuie să se unească pentru a a impune agenda. Socialiştii nu au soluţii.

Aţi organizat participarea domnului Joseph Daul, preşedintele PPE, la lansarea candidaţilor PDL. Cum vede PMP această iniţiativă?

Preşedintele Joseph Daul a fost duminică în România. S-a întâlnit şi cu preşedintele Băsescu şi este foarte bine că s-au întâlnit. Preşedintele Băsescu se simte apropiat de valorile noastre şi dialogul între preşedintele Băsescu şi PPE există. El a fost pentru noi un partener, un garant al statului de dept, al reformelor şi al modernizării României. Este bine şi în interesul PPE ca PDL şi PMP împreună să obţină cel mai mare număr de mandate în Parlamentul European. Cred că inamicul comun este proasta guvernare, risipa banului public, pericolul asupra statului de drept. Aici, PPE are un rol, de a apăra românii de cei care vor să risipească banul, să afecteze justiţia independentă. Primul competitor electoral al PMP este Guvernul şi PSD, nu PDL. Mă bucur că evenimentul a ieşit bine pentru că eu lucrez pentru PPE.

Unul dintre subiectele discutate de Traian Băsescu şi Joseph Daul a fost Republica Moldova?

Preşedintele Băsescu a cerut sprijin preşedinteleui Daul pentru ca Republica Moldova şi UE să semneze acum acel acord de asociere şi liber schimb care a fost iniţiat la summitul de la Vilnius. Semnarea acelui acord trebuie să se facă cât mai rapid. Există un angajament al UE să semneze acest acord la următorul Consiliul European din iunie, dar ideea preşedintelui, şi foarte bună, este ca acest acord să fie semnat la sfârşitul lunii mai.

Cu ce proiect mergeţi în PE?

Dacă voi fi ales voi încerca să activez în comisiile economice, în comisa de afaceri economice şi monetare, în comisia pentru buget. Este ceea ce ştiu să fac. De-a lungul crizei economice, la nivel european, dar şi în România, s-au luat multe decizii care întăresc economia, măsuri care să asigure că o criză aşa cum ne-a lovit în ultimii ani nu ne mai poate lovi încă o dată. S-au luat decizii bune, important este ca aceste decizii să fie implementate. Tratatul fiscal, care limitează datoria publică, şi acordul privind deficitele pe care Guvernele le pot face, sunt foarte importante şi trebuie implementate. Dacă un Guvern vrea să risipească banul public, să nu o mai poată face, fiindcă va fi constrâns de acel tratat. Voi mai propune o serie de măsuri care întăresc economia Europei, care crează locuri de muncă, care să asigure că băncile lucrează în interesul companiilor şi că speculează mai puţin.

Declaraţi un mic război băncilor.

Nu declar război băncilor, dimpotrivă. Ce vreau eu este ca băncile să se întoarcă la rolul lor de bază pe care îl au în societate, acela de a da credite companiilor şi persoanelor. Vreau ca băncile să speculeze mai puţin, să rişte mai puţin pe spinarea noastră. O bancă nu are voie să mai devină un risc pentru economiile oamenilor, cum s-a întâmplat în Irlanda. Poporul irlandez va plăti zeci de ani datoria pe care a acumulat-o ca urmare a unui secor bancar iresponsabil.

Când credeţi că poate adera România la zona euro?

Înainte să adere, România trebuie să fie luată în seamă în deciziile economice luate la Bruxelles. Faza cea mai acută a crizei economice a trecut, moneda euro nu mai este supusă unui risc existenţial. Este o monedă bună, dar este clar că trebuie întărită.

În România, se vorbeşte de intrarea în zona euro în 2018- 2020.

Şi eu văd orizontul anului 2020, dar mai important decât 2018, 2019, este să o facem bine, pentru ca atunci când o să aderăm să fim mai puternici, să existe o convergenţă între noi şi celelalte economii europene.

Popularii europeni poartă acest stigmat de austeritate. Cu ce mesaj vine acum PPE?

Faptul că socialiştii repetă că noi suntem partidul austerităţii nu face ca lucrul ăsta să devină adevărat. El se întipăreşte în mintea oamenilor, dar nu face ca acest lucru să fie adevărat. Ţările au cheltuit mai mult decât au încasat. Atunci datoria a fost mai mare decât au produs, iar când a lovit criza, ele erau vulnerabile. Nu au putut răspunde crizei pentru că aveau un bolovan mare de datorie publică de dus pe o pantă care devenea tot mai abruptă. Atunci cheltuielile trebuiau reduse. Nu era alternativă. PPE este partidul reformei economice. Noi am înţeles că, dacă vrem să nu mai trăim până acum trebuie să devenim competitivi, să reformăm piaţa de muncă, legile salarizărilor, lengile pensilor. Trăim mai mult. Dacă vrem să trăim mai mult, trebuie să lucrezi mai mult, să contrbui mai mult. Ori accepţi să lucrezi mai mult, ori accepţi o pensie mai mică. Noi nu credem că locurile de muncă pot fi create de politicieni cu pixul, ci afară, de întreprintătoti şi companii. Câte locuri de muncă a promis Victor Ponta acum doi ani? Un milion de locuri de muncă pe durata a patru ani. Câte locuri de muncă a creat? Câteva zeci de mii, şi nu va face milionul. Sper să nu-l apuce în funcţie.

Statisticile arată că tinerii suferă cel mai mult de pe urma crizei

Problema locurilor de muncă pentru tineri va fi un capitol special pentru mine. UE alocă sute de milioane de euro pentru a combate şomajul în rândul tinerilor. Tinerii au fost o categorie puternic lovită de criza aceasta fără ca ei să fie de vină. UE a alocat 8 miliarde de euro pentru a combate şomajul tinerilor, măsuri care să creeze locuri de muncă până în 25 de ani, să-şi creeze propria lor companie, dacă nu, să-şi găsească locuri de muncă, dacă nu, măcar să facă un stagiu de practică, o specializare. Sunt bani. 8 miliarde de euro la nivel european, sute de milioane alocaţi României. Este obligaţia Guvernului să propună proiecte pentru tineri.

„Nu ne-a mai dat nimeni bani pe gratis cât ne dă UE acum“

Aveţi acest mesaj clar de drepta, dar la noi încă se mai merge cu sticla de ulei, cu punga de zahăr.

Sunt pregătit pentru lupta aceasta. Am o datorie faţă de oamenii tineri, dar nici oamenii vârstnici nu sunt un balast pentru societate, ci un capital. Dacă cineva care a atins vârsta de pensionare îşi doreşte să lucreze într-o formă de muncă flexibilă, de jumătate de normă, avem datoria să facem acest lucru posibil.

Veţi merge în campanie electorală la ţară, iar pentru un om de acolo Europa înseamnă să-i reparaţi podul care îl leagă de alt sat. Ce îi veţi răspunde?

Sunt bani alocaţi. România are 40 de miliarde pentru următorii şapte ani. Avem bani pentru şomajul în rândul tinerilor, bani pentru dezvoltare, inovare, agricultură, cercetare, dar Guvernul trebuie să facă proiecte viabile. Nu ne-a mai dat nimeni bani pe gratis cât ne dă UE acum. Este o şansă fenomenală pentru România.

Aveţi nume nemţesc. Ştiţi că la noi funcţionează mitul neamţului.

Siegfried vine de la mama, Mureşan de la tata. Mama este de origine germană, este profesoară de germană la liceu. Nu este numai numele, am această origine germană, am învăţat în Germania, am lucrat în Germania, dar nu am uitat niciodată de unde am plecat. Eu sunt din Hunedoara, părinţii mei trăiesc şi acum acolo. Nu mă voi folosi de acest mit german într-un fel abuziv, dar este clar că originea germană o am. Totodată, mă bucur că sunt român. Am paşaport românesc şi sunt mândru de asta. În măsura în care ajută mă voi folosi, dar nu le voi spune oamenilor că sunt un balon german gol.

PPE se va lupta să-l impună pe Jean Cluade Juncker în fruntea Comisiei Europene? Se vehiculează că Martin Schulz, deşi socialist, este susţinut de Angela Merkel.

Dacă PPE va câştiga alegerile Jean Claude Juncker va fi preşedintele Comisiei Europene. Categoric.Toţi şefii de state şi de Guverne din PPE îl vor susţine, inclusiv Angela Merkel. Juncker a fost 18 ani prim-ministru în Luxemburg. Această ţară are un sector bancar puternic şi o industrie puternică. În ţara pe care el a guvernat-o 18 ani, oamenii trăiesc bine. În cadrul UE, Juncker a fost implicat în toate deciziile dramatice de salvare a tuturor ţărilor aflate la marginea prăpastiei. Juncker a spus întotdeauna că niciuna din ţările aflate în dificultate nu trebuie să rămână singură.

Socialiştii europeni spun că Junker a făcut din Luxembourg un paradis fiscal.

Poate Luxemburgul a fost în trecut un paradis fiscal, dar, cât timp Juncker a fost prim-ministru, companiile au plătit impozite pe toate veniturile generate acolo, în Luxemburg. A reformat sistemul de plată a impozitelor şi a reformat şi sistemul secret bancar în Luxemburg, astfel încât să ştie exact cine face afaceri în Luxemburg, iar cine face afaceri să şi plătească impozite.

De partea cealaltă, şi domnul Schulz are o pată neagră. Asemnat acel acord cu Partidul Regiunilor din Ucraina, partid condus de Ianukovici.

Eu nu ştiu cum a putut să semneze acel acord. Nu a fost anulat până acum, cred că a fost doar suspendat. Socialiştii au încercat să se dezică de Ianukovici, dar ei au avut o cooperare bună cu acest partid. Pe când noi, PPE, am susţinut întotdeauna forţele pro-europene.

Cum arată Europa dvs?

În Europa mea, dacă eşti corect şi munceşti, poţi să-ţi întreţii familia, poţi să-ţi cumperi o casă, poţi să construieşti un viitor. Vreau o Europă simplă, care să se ocupe de temele mari, care aduce valoare adăugată şi care le permite oamenilor să se pună în valoare. O Europă care este solidară cu cei care au nevoie de ajutor, dar le permite tuturor să-şi atingă potenţialul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”